Vali Tavlı, kazı evinde toplantıya katıldı

Vali Tavlı, kazı evinde toplantıya katıldı
Muğla Valisi Orhan Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Muğla Antik Kentlerinin anlatılacağı kitap için Beçin Kalesi kazı evinde düzenlenen...

Muğla Valisi Orhan Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Muğla Antik Kentlerinin anlatılacağı kitap için Beçin Kalesi kazı evinde düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantının ardından Beçin Kalesinde inceleme yapan Vali Orhan Tavlı’ ya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Beçin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ve Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi eşlik etti.

Prof. Dr. Kadir Pektaş, bugün bir kısmı veya tamamı ayakta olan yapılardan başka kazılarla ortaya çıkarılan yapı kalıntıları hakkında detaylı bilgi verdi.

Aynı zamanda Menteşe Beyliği’nin başkenti olan Beçin’de, iki yanında halkın oturduğu evlerin kazılarla ortaya çıkarıldığı sokak dokusu tanıtıldı. Surların dışına Menteşe devrinde inşa edilen Seymenlik Zaviyesi, Hamamı ve Üçgöz Hanı (Deve Damı) gezildikten sonra içinde, çoğunluğu XIV-XV. yüzyıl mezar taşlarının yer aldığı tarihi mezarlık incelendi. Mezarlıktan sonra Yelli (Kepez) Külliyesine gidildi. XV. yüzyılın başlarından kaldığı tahmin edilen ve cami, medrese ile hamamdan meydana gelen bu külliye hakkında bilgi verildi.

Özellikle Yelli Camii’nde bugüne kadar yapılan restorasyon çalışmaları ve revizyon projesi sonrası yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruldu. Daha sonra Bey Havuzu ziyaret edildi. Burada havuzun işleyiş biçimi, mimari özellikleri ve süslemesi üzerinde duruldu. Bunlardan sonra yine Menteşe döneminin önemli yapısı Emir Avlusu gezildi.

İncelemeler sırasında restorasyon projesinin hazırlandığı Kubbeli Çeşme’de inceleme yapıldı. Daha sonra 1375 yılında Menteşe Beyi Ahmed Gazi tarafından inşa ettirilen Ahmed Gazi Medresesi Taş Eserler Müzesi ziyaret edildi.

Vali Orhan Tavlı, İç Kale’nin girişinde yer alan anıtsal çeşme yapısı için hazırlanan restorasyon projesi için Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından destek verileceğini ifade etti.

Bu haber toplam 447 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.