Vatandaşa Çocuk İstismarı ve Şiddete Karşı Farkındalık Eğitimi Veriliyor

Vatandaşa Çocuk İstismarı ve Şiddete Karşı Farkındalık Eğitimi Veriliyor
Vatandaşa Çocuk İstismarı ve Şiddete Karşı Farkındalık EğitimiAile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri köy köy, mahalle mahalle dolaşıp kahvehanelerde, okullarda, evlerde vatandaşları ziyaret ederek çocuk...

Vatandaşa Çocuk İstismarı ve Şiddete Karşı Farkındalık Eğitimi

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri köy köy, mahalle mahalle dolaşıp kahvehanelerde, okullarda, evlerde vatandaşları ziyaret ederek çocuk ihmal ve istismarı, kadına yönelik  şiddet  gibi konularda vatandaşları bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Konuyla ilgili bilgi veren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Türkoğlu, ziyaret edilen yerlerde vatandaşların çoğunlukla şiddetin yalnızca fiziksel boyutunu bildiğini, diğer şiddet türleri hakkında yeterli bilgisinin olmadığını kaydetti.

Devletin diğer kurumlarıyla da işbirliği yaparak Muğla’nın her yerinde vatandaşlarla buluşup; cinsel istismar, kadına yönelik şiddet , bu durumlarla karşılaşıldığında yapılması gerekenler, aile içi iletişim gibi konularda, bilgilendirme ve farkındalık kazandırma çalışmaları yapan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, aynı zamanda sorunları yerinde tespit edip gerekli kurumsal desteği de sağlıyor. Ülkemizin önemli sorunlarından olan çocuk ihmal ve istismarına yönelik Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Türkoğlu şöyle konuştu: “Köy köy dolaşıyoruz, kahvehanelerde vatandaşlarla buluşuyoruz. İhmal ve istismar nedir, kadına yönelik şiddet nedir , mahremiyet nedir gibi, sadece istismar ve şiddet de değil, aile içi iletişim becerileri gibi konularda da bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Biz bu çalışmaları sadece Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak değil, diğer kurumlarla da işbirliği halinde yürütüyoruz. Jandarma, Emniyet, Üniversite, Kaymakamlık, Valilik gibi kurumlarla birlikte çalışmalar yapıyoruz, onlardan destek alıyoruz.”

“Şiddet Fiziksel Olmaktan İbaret Değil”

Vatandaşların şiddet türleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığını dile getiren Türkoğlu; “Arkadaşlarımız Muğla’nın köylerine gittiklerinde ihmal ve istismarla ilgili şununla karşılaşıyorlar, insanlar diyor ki; bizde zaten yok ki böyle şeyler. Arkadaşlarımız da onlara sizin köyde olmayabilir ama çevrenizde bununla karşılaşabileceğiniz durumlar olabilir, ya da karşılaşırsanız bunları bilin şeklinde bilgi veriyorlar. İnsanlar bizde zaten yok böyle şeyler, bizde olmaz deseler de bilgilendirmek bizim görevimiz. Ailelerde dayak atmayı bir terbiye aracı olarak görme de var. Bu konuda da bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İnsanlar diyor ki, yapıyorsa vardır bir sebebi. Biz de böyle büyüdük gibi bir düşünce var. Ya da şiddeti sadece fiziksel olarak görüyorlar. Diğer türlerini anlattığımız zaman da,  ‘ha bu da şiddetmiş’ gibi, bilmedikleri bir şeyle karşılaşıyorlar.” dedi.

Şiddet ve Tacizin Türleri

Şiddet ve tacizin boyutları hakkında bilgi vererek, aileleri çocuklarını korumak için iyi bir gözlemci olmaları konusunda uyaran Türkoğlu; “Şiddetin türleri olarak ilk başta fiziksel şiddet geliyor, vurma kırma gibi. Cinsel şiddet var. Bunlar söylemler şeklinde de olabiliyor. Ekonomik şiddet var maddi boyutta. Kadın ya da çocuk üzerinden bakacak olursak, zorla çalıştırma ya da parasına el koyma , ihtiyacı olan parayı vermeme. Duygusal şiddet var, aslında birçok kişinin yaşadığı ama farkına varmadığı bir durum.  Küçük düşürme, gülünç duruma düşürme bile bir duygusal şiddet. Bir şey konuda zorlanması, belli sınırlarla baskı uygulanması gibi. Bunlar sadece birkaç tanesi. Çocuklarda istismar konusunu köylerde, mahallelerde, okullarda anlatıyoruz. İstismar yalnızca cinsel anlamda değildir. Duygusal istismar var, çocuğun onurunun zedelenmesi, küçük düşürülmesi, istenilmeyen mesajının verilmesi, değersiz hissettirilmesi; bunların hepsi duygusal istismar. Fiziksel istismarı biliyoruz. Ekonomik istismar çocuğun çalıştırılması. Cinsel istismar konusunda yanlış bilgi yaygın. Sadece çocukla fiziksel temas olduğu zaman cinsel istismar sanılıyor. Ama bu temas olmadan da gerçekleştirilebilir. Çocuğa cinsel içerikli bir fotoğrafın veya videonun gösterilmesi, çocuğun fotoğraflarının, videolarının çekilmesi gibi davranışlar da istismardır.” ifadelerinde bulundu.

“Aileler Çocuğu İyi Gözlemlemeli”

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Türkoğlu, çocuk ihmal ve istismarı konusunda yapılması gerekenleri şu ifadelerle anlattı: “Biz ailelere her zaman şunu söylüyoruz; öncelikle çocuğuyla çok iyi iletişim halinde olmalılar. Bu her konuda olmalı. Çocuğun başına böyle bir şey geldiği zaman annem babam bana kızar, beni istemezler düşüncesine kapılmamalı. Çocuk her derdini gelip anlatabilmeli. Çocuğa karşı güveni sağlamak lazım. Çocuğun davranışları çok iyi gözlemlenmeli.Okula giderken gitmek istemiyor mu; bu bir kriterdir. Yemesinde, içmesinde, uykusunda bir problem var mı, normal yaşantısında bir aksaklık var mı? Yaşanan aksaklıklar istismar var mı düşüncesini akla getirmeli. Ama bu olacak anlamına gelmiyor. Çok iyi bir gözlemci olmalı aileler. Bazen hikayeler üzerinden anlatımlar işe yarayabiliyor. Tespit ettikleri zaman mutlaka yasal sürecin başlaması lazım. İstismar vakalarının çoğu yakınlarından, akrabalarından geliyor. Aileler çevreye rezil olmayalım, akrabalarla dargınlık yaşamayalım gibi düşüncelere kapılmamalı. Olayın üstünü kapatmaya çalışmamalı. Çocuğun aklı ermeye başladığı zaman, yaşadığının bir istismar olduğunu farkettiği zaman çevreye, kendisine öfke duymaya başlıyor. Biz bu konuları her yere gidip vatandaşlara  anlatıyoruz. İlimizde bulunan 5 sosyal hizmet merkezi  yani Menteşe, Fethiye, Milas, Köyceğiz, Bodrum’da  farklı kurumlara da eğitimlere gidip, çocuk ihmal ve istismarı hakkında eğitimler verilmektedir.”

Sevil OLUÇ

Bu haber toplam 518 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.