Güzide Kasim

Güzide Kasim

Ve  Bayramlar Çocuklaştırır Beni…

Ve  Bayramlar Çocuklaştırır Beni…

Bayram denince aklıma çocuklar ve çocukluğum gelir. Klişe bir söz ama çocukluğumdaki bayramları özledim.  İki gün önceden alınan bayramlıklarımız. Arife günü annem ellerimize kına yakardı. Kardeşimle sabahı zor ederdik acaba hangimizin kınası daha güzel olmuş diye.

Bayramlıklarımızı yatağımızın başucuna koyardık. Sanki gece gelip biri alacakmış gibi…

Arife gününde evde hummalı bir çalışma olurdu. Misafirler için ikramlıklar hazırlanırdı. Aile büyüklerimiz bahçelerden topladığı çiçekler ve ellerinde su dolu testilerle mezar ziyaretlerine giderlerdi.

Bayramı bayram havasında yaşardık. Aslında bizler çok şanlıydık. Bayram sabahı ailecek yapılan kahvaltının ardından,  mahallenin çocuklarıyla sokaklara dökülürdük. Amcalar, teyzeler, yengeler, ağabeyler, hepsiyle kucaklaşırdık. Bugünkü sapık zihniyet yoktu. Taciz yoktu. Tecavüz yoktu. Kaçırılma korkusu yoktu. Biz çocuklar mahallenin çocuklarıydık. Harçlık alamadığımız zaman üzülmezdik. Bir çikolatayla mutlu olabilen çocuklardık.  O gün gerçekten bizim bayramımızdı. Sabahtan akşama kadar mahalle mahalle,  sokak sokak dolaşırdık. Büyüklerimizin, yaşlıların gönüllerini alırdık.

Günümüze bakınca; bayram deyince akla ilk gelen tatil ve tatil beldeleri oluyor. Nereye tatile gidelim ve ya kaç gün tatil olacak diye gözümüz kulağımız haberlerde. Aile büyükleri, evlerinden çıkamayan yaşlılar ve huzur evi kapılarında bekleyenleri yani duygularımızı değerlerimizi kaybediyoruz, farkında değiliz.” Tatil de gezelim onlara sonra da gideriz. Bu fırsat bir daha geçmez “ diyoruz. Sanki 5 dakika sonrasına garantimiz varmış gibi… Belki farkında değiliz ama büyüklerimiz için bayramlar hala değerli  ve onları o gün yalnız bırakınca içlerinde yaşadıklarının farkında bile değiliz.

İçimizdeki hırs, kin, hayata karşı yarış, o kadar benliğimizi kaplamış ki, ne yaptığımızın farkında bile değiliz, Türk olarak Müslüman olarak örf adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi  unutup çocuklarımızı da böyle yetiştiriyoruz.

Öyleki;

Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı hislerinin mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayram insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir.

Ve ben değerlerime sahip çıkarak , çocuklarıma değerlerimizi unutturmamaya çalışarak büyütmeye çalışıyorum. Bayram sabahı çocuklarımı Barış Manço’ nun  “Bugün Bayram Erken Kalkın Çocuklar” şarkısını söyleyerek uyandırıyorum.

Ve bayramlar hala çocuklaştırır beni…

Bayramlar sizi bayram ettirsin. İYİ BAYRAMLAR…..

Bu yazı toplam 836 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR