Veli-Der Çocukların Geleceği İçin Toplandı

Veli-Der Çocukların Geleceği İçin Toplandı
SİNEM KORKMAZ- Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Muğla Şubesi Konakaltı Kültür Merkezinde çocukların geleceği için buluştu. Veli-Der Derneği üyeleri...

SİNEM KORKMAZ- Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Muğla Şubesi Konakaltı Kültür Merkezinde çocukların geleceği için buluştu. Veli-Der Derneği üyeleri ve birçok velinin katılımıyla yapılan toplantıda 8.sınıf öğrencilerin LGS süreci tartışıldı. Veliler Liselere geçiş sınavında sistemden ötürü çocukların sorun yaşayacağını ve bu durumun telafisi olmayacağını vurguladı.

Dernek adına açılış konuşmasını yapan Öğrenci Veli Derneği (VELİ DER) Muğla Şube Başkanı Dilek Gedik; “Bilindiği üzere, 2012-2013 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan eğitim yasası ile eğitim sistemi temelden değişti. 2012 yılında eğitimde 4+4+4 sistemi uygulanmaya başladı. O süreçte bu sistemin sakıncalı olduğunu öngören ve dile getiren, eğitim sürecinin bütününe dair sorumluluk duyan, eğitime dair fikirlerini paylaşan, tartışan, çözüm yolları arayan velilerin bira araya gelmesiyle 2013 yılında Öğrenci Veli Derneği, kısa adıyla VELİ-DER kuruldu. Bizde Veli-Der Muğla Şubesi olarak 2017 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Bir taraftan eğitim sistemindeki sorunlara yanıtlar arıyor, bir taraftan nasıl katkı yapabileceğimiz üzerine kafa yoruyor, projeler üretiyoruz. 2012 yılında 4+4+4+ sisteminin en çok yaratan bölümü, 60 aylık henüz okul olgunluğuna erişmemiş çocukların 1. Sınıfa başlatılması oldu. Bu zorunluluktan aileler ancak çocuklarına “yetersizdir” raporu kurtarabilir. Ama çocuklarının bu şekilde damgalanmasından endişe eden veliler ise çocuklarını1.sınıfa başlattı. Böylece 2012-2013 öğretim yılında 611 bin 517 “fazla” sayıda çocuk okullu oldu. Şimdi liseye başlayacaklar bu demek oluyor ki önceki yıllardan 611 bin 517 fazla sayıda çocuğun liseye başlaması demek. Sınavlarla öğrenci alan okulların kontenjanlarına baktığımızda, 2019 yılında sınavla öğrenci alan okulların sayısı 1526, kontenjanları ise 139 bin 600oldu. Şimdi gelecek 1 milyon 800 bin öğrenci için ne bu kontenjan yeterli gelecek, ne de liselerin kapasitesi. Muğla’ya gelince, Muğla genelinde geçen yıl 10.500’ü bulan 8.sınıf öğrenci sayısının bu sene 16.240’a çıktığını görüyoruz. Bu atış göz önüne alındığında merkezi sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanlarının Muğla’da da yeterli olmayacağı açıktır. Örneğin 2019 yılında %2,58 yüzdelik dilimle 120 öğrencinin yerleşebildiği Muğla 75. Yıl Fen Lisesi’nin kapasitesinin bu yılki talebi kaldıramayacağını, yüzdelik dilimin %1’in altına düşeceğini ve yarışın ne kadar büyük olacağını şimdiden söylemek mümkün.” İfadelerini kullandı.

LGS’de Türkiye genelinde tüm dersler ortalamasında 1. Sırada olan Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde sınavla yerleşilebilecek bir Anadolu Lisesi bulunmamasının Muğla’ya yakışmadığını dile getiren Dilek Gedik konuşmasına şu şekilde devam etti; “LGS’de Türkiye genelinde tüm dersler ortalamasında1. Sırada olan Muğla’mızın Menteşe İlçesi’nde sınavla yerleşilebilecek bir Anadolu Lisesi bulunmaması Muğla’ya yakışmamaktadır. Bu nedenlerle, derneğimiz üyeleri girişimiyle 2019 yazında Milli Eğitim Bakanlığı şikayet ve dilekçe hattı aranarak, Muğla Gazi Anadolu Lisesi veya Muğla Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi merkezi sınavla öğrenci alan okul türüne dönüştürülmesi kampanyası düzenledik. Aynı zamanda Milli Eğitim Müdürümüzle de görüşmelere yaparak kaygılarımızı dile getirdik. Veli-Der olarak “çocuklarımız için ne istiyoruz?” sorusuna cevap bulmak için, eğitimin asli unsurları olan öğrenci ve velilerin eğitimin bütün aşamalarında bir araya gelmesi gerektiğini, bir şeyler başaracaksak hep birlikte hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz”

Bu haber toplam 920 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.