Virüs, bayram öncesi pastaneleri de vurdu

Virüs, bayram öncesi pastaneleri de vurdu
Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla Muğla’nın Menteşe ilçesindeki pastanelerde görmeye alışık olduğumuz yoğunluk manzaraları bu yıl coronavirüs...

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla Muğla’nın Menteşe ilçesindeki pastanelerde görmeye alışık olduğumuz yoğunluk manzaraları bu yıl coronavirüs süreci nedeniyle daha sakin bir hal aldı. Pastane sahipleri paket servisten beklediğini bulamazken, siparişlerin düştüğünden dert yandılar.

Neval Çolak

Geçtiğimiz yıllarda Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren pastanelerdeki müşteri yoğunluğu ve satışlar, bu yıl coronavirüs sürecinden dolayı gözle görüşür bir düşüş yaşıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız pastane işletmecileri satışların düştüğünü belirterek, satışta paket servisinin yüzde 30 arttığını belirttiler.

Virüs, bayram öncesi pastaneleri de vurdu

“İŞLER HİÇ YOK DİYEBİLİRİM”

Reyhan Pastanesi sahibi Süleyman Reyhan, “Sokaklarda kimse olmadığı için büyük sorun yaşıyoruz. Dolayısıyla bizlerin yapacağı çok fazla bir şey kalmıyor. Vatandaş sokağa çıkamayınca bizim işlerimiz haliyle aksıyor. İlk süreçte hafta içi ve sonu kapalıydık. Beş gün açık, iki gün kapalı derken bu süreç bizi çok fazla etkiledi. Paket servisimiz var, müşterimiz istediği sürece ulaştırıyoruz ama onda da çok fazla talep görülmüyor. Daha çok yiyecek, içecek ürünleri ön planda. Bizde de mutfak kapalı olunca istekleri karşılayamıyoruz. Bayram öncesi satışlar artar diyorduk aksine düştü. Ramazan ayı bizim en güzel iş yapmamız gereken ay. Özellikle tatlı satışlarında yoğunluk olurdu bayramın yaklaşmasıyla ama yok. İşler hiç yok diyebilirim.”

“PAKET SERVİSİ YÜZDE 30 ARTTI”

Nazar Pastanesi İşletme Müdürü Sudi Karataş, “Sokağa çıkma yasaklarında işlerimiz yüzde 80 civarında düşüş yaşadı. Şuan sokağa çıkmalarda ise kısmi olarak yüzde 70 civarında kendi seyrinde devam etmekte ama servisimiz olmadığı ve gelip oturamadıkları için birçok ürünün satışında durma oldu. Yüzde 100 yükseliş olmasa da paket servisinde yükselme yaşandı. Stabil bir satışımız vardı, onun üzerine yüzde 30’luk bir artış yaşandı. Bayram satışları içinde tek umudumuz arife günü. Bunun yanında çocukların sokağa çıkabilmeleri de satışları olumlu yönde etkiliyor.  Bu virüsün olumsuz yönleri kadar olumlu yönleri de oldu. İnsanlar kendilerine ait sosyal mesafeyi korumayı öğrendi. Temastan kaçınmayı alışkanlık haline getirdi. Bilinçli ya da bilinçsiz yaptığı hareketler oluyor ama çok fazla kendimizi korumayı öğrendik.”

“GEL-AL USULÜNDEN PAKET SERVİSİNE GEÇMEK ZORUNDA KALDIK”

Özlem Pastanesi İşletme Müdürü Emin Taşdelen, “Gel al usulü çalışıyorduk, bizde hiç paket servisi olmadı ama bu süreçte satışların düşüşü ve müşterilerimizin memnuniyeti için tüm şubelerimizde paket servisi yapmaya başladık. Her şube kendi bölgesine ulaşıyor. Tüm sektörler gibi bu süreçte bizde fazla etkilendik. Ancak elemanlarımız konusunda işçi çıkartmaya gitmedik. Vefa borcumuzvardır çalışanlarımıza, hep birlikte atlatacağız inşallah. Satışlar konusuna değinecek olursak ciddi bir düşüş yaşadık. Arife gününe yakın siparişlerimiz çok olur, yoğun bir satışımız olurdu. Arife gününün tatil olması bizi boşa çıkardı. Ramazan ayında insanlar 15-16 saat oruç tutuyorlar. İftardan sonra enerjileri ve kalorileri düşüyor ve takviye istekleri oluyor. Satışların yüksek olduğu bir dönem ama bu sene baya düştü. İnsanlar tatlı tüketmedi mi tüketti ama süreçten dolayı satışlarımız düştü. İnsanlar önceden iftardan sonra yediklerini yakmak ve sonrasında yediği tatlıdan sonra evlerine yürüyerek dönmek için gelirler, pastanede oturur tatlılarını yerlerdi. Sahurlara kadar oturan müşterilerimiz vardı. Şimdi öyle bir seçenekleri yok tabi. Bu süreçte Ticaret Odası’nın maske ve dezenfekten desteği oldu. Öte yandan yine Ticaret Odası’nın bankalarla, sivil toplum örgütleriyle bir takım anlaşmaları var. İş verenlere belirli bir destek olsun düşük kredi çalışmaları oldu, haberdar etti. Belediyemizde mekan çevresinde dezenfekte çalışmaları yaptı. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bir birimize destek oluyoruz.”

İçişleri Bakanlığı’nın illere gönderdiği genelge kapsamında; içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vereceği açıklanmıştı.

Bu haber toplam 1334 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.