Ya Rus Pilotlar Gelmezse?

Ya Rus Pilotlar Gelmezse?
Trükiye ve Rusya arasında devam eden gerginlikten sonra herkes gelecek Rus turistler gelmezse ne yaparız derdine düştü. Muğla il genelinde geçtiğimiz yıl...

Trükiye ve Rusya arasında devam eden gerginlikten sonra herkes gelecek Rus turistler gelmezse ne yaparız derdine düştü. Muğla il genelinde geçtiğimiz yıl 100 bin Rus turist ağırladık. Yani Muğla’ya gelen turistlerin sadece 30 da biri. Bu açığı diğer ülkelerden kapatma şansımız var. Hatta Rusların gelmediğini öğrenen Avrupalı turistler daha da çok ilgi gösterecektir. Bizim için önemli olan gelecek Avrupalı turistler yada Rus Turistler değil. Gazeteci Yazar Mustafa İnci’nin haberi de kimsenin görmediği bu ayrıntıyı ortaya koydu. Ülke genelinde son yıllarda yapılan planlı ve özverili çalışmalarla orman yangınlarında büyük başarıya ulaşan Orman Teşkilatı.

***

Orman yangınları ile mücadelede kullanılan yangın söndürme helikopterlerinin çoğunluğu Rusya’dan kiralanıyor.   Gazetemizde Mustafa İnci imzasıyla yayınlanan haberde, “Türkiye orman yangınlarında kullanılan 24 yangın söndürme helikopterini 2012 yılından bu yana Rusya’dan kiralıyor. 1 Haziran tarihlerinde kullanıma sokulan yangın helikopterleri 4 ay görev yapıyor. Yangın söndürme helikopterlerini Rus pilotlar kullanıyor. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kiriz sonrası Türkiye’de bulunan 72 Rus pilot işsiz kalma korkusu yaşamaya başladı. Türkiye kiralık Rus helikopterler için 4 ayda 25 milyon dolar para ödüyor.”

***

Rusya ile kriz haziran ayına kadar devam ederse ki edecek gibi görünüyor, yaz aylarına 24 helikopterden yoksun gireceğiz gibi. Doğal gaz, taze sebze ve meyve ve tavuk eti için yeni pazarlar bulundu ama hala yangın helikopterleri için bir alternatif oluşturulmadı. Ya kiralık yangın söndürme helikopteri bulunamadı yada gözden kaçtı.  Yangın helikopterleri özellikle bizim bölgemiz için çok önem arz ediyor. Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinin başında Muğla geliyor. Antalya, İzmir ve Çanakkale bölgeleri de orman yangınları açısından kritik iller arasında. Orman Bakanlığı 2012 yılından bu yana orman yangınlarında kullanılmak üzere 24 adet yangın söndürme helikopteri kiralıyor. Yapılan anlaşma gereği 2017 yılına kadar orman yangınlarında Rus helikopterleri kullanılacak.

***

Orman Bakanlığı tarafından kiralanan 24 Rus yangın söndürme helikopterinden 4 tanesi Muğla’da bulunuyor.  Rus yangın helikopterleri için ayda 50 saat uçuş garantisi veriliyor. Rus yangın söndürme helikopterlerine saat başı 5 bin dolar para ödeniyor. 1 Haziran tarihinde göreve başlayan yangın söndürme helikopterleri 4 ay görev yapıyor.  4 ay için Türkiye yaklaşık 25 milyon dolar helikopter kirası ödüyor.

***

Rusya’dan kiralanan yangın söndürme helikopterlerini Rus pilotlar kullanıyor. Rus pilotların nerdeyse tamamı emekli savaş helikopteri pilotu.  Bir yangın söndürme helikopterinde 2 pilot 1 teknisyen olmak üzere 3 Rus görev yapıyor. 24 yangın söndürme helikopterinde toplam 72 Rus pilot ve teknisyen bulunuyor.  Türkiye’den yaş sebze meyve alımını kesen Rusya, yangın söndürme helikopterlerinin kiralamasında 3 yılda 75 milyon dolar kazandı. Türkiye ile Rusya arasında 2017 yılına kadar sözleşme var. Yaş sebze ve meyve alımını yasaklayan Putin’in doğal gazı anlaşma dışına çıkarak kesme ihtimali konuşulurken kiralanan Rus Yangın Söndürme Helikopterleri için 2017 yılına kadar devam eden sözleşmeyi de çok fala önemseyeceğini düşünmüyorum. Ancak anlaşmaya sağdık kalınır ise Türkiye 5 yılda Rusya’ya 125 milyon dolar kiralama ücreti ödemiş olacak.

Yapılan ihaleler ve alım anlaşmalarında ise süre 2017 de bitiyor. Türkiye 2017 yılından itibaren 47 adet yangın söndürme uçağı ve helikopteri alacak. Böylelikle Rusya’dan helikopter kiralama dönemi sona erecek.  Putin helikopter kiralama anlaşmasını da fes eder göndermezse çıkan yangına 5 dakikanın altında müdahale edebilen Orman teşkilatı yine eski günlerine mi dönecek! Bekleyip göreceğiz.

Bu haber toplam 509 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.