“YANAN BİZİZ” KAMPANYASINA 10 BİN İMZA

“YANAN BİZİZ” KAMPANYASINA 10 BİN İMZA
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da 29 Temmuz’da başlayan orman yangını felaketinde 66 bin ormanlık alan küle döndü. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) yanan alanlarda bilimsel çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, hiçbir yere yeni maden ruhsatı...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da 29 Temmuz’da başlayan orman yangını felaketinde 66 bin ormanlık alan küle döndü. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) yanan alanlarda bilimsel çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, hiçbir yere yeni maden ruhsatı verilmemesi, ruhsat verilmiş olsa dahi hiçbir yeni maden alanının işletmeye açılmamasını talep etti. MUÇEP’in change.org’ta başlattığı kampanya 10 bin kişi tarafından imzalandı.

Muğla’da 29 Temmuz günü Marmaris’te başlayan ve Bodrum Mazı, Çökertme, Mumcular, Köyceğiz, Kavaklıdere, Seydikemer ve Menteşe’de günlerce süren orman yangınlarında birçok canlı türü ve ormanlık alan yok oldu.

Tarihi felakette 66 bin hektarlık alan yanarak küle döndü. Yangınların son bulmasının ardından yanan alanlarda rehabilitasyon çalışmaları başladı. MUÇEP, yanan alanlarda bilimsel çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, hiçbir yere yeni maden ruhsatı verilmemesini, ruhsat verilmiş olsa dahi hiçbir yeni maden alanının işletmeye açılmamasını talep etti.

MUÇEP tarafından change.org’ta başlatılan “Yanan Biziz! Muğla’daki Maden Ruhsatları İptal Edilsin” kampanyası kısa sürede 10 bin kişi tarafından imzalandı.

Başlatılan kampanyada Cumhurbaşkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü karar vericiler olarak belirlendi.

“MUĞLA'NIN ÜSTÜ, ALTINDA YATAN MADENLERDEN ÇOK DAHA DEĞERLİDİR”

MUÇEP tarafından kampanya ile ilgili verilen bilgi şu şekilde:

“Yanan ormanlarımızda yaban hayvanlarımızın habitatı ya yok oldu ya da çok daraldı. Şimdi ise yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Kızılçamlarımızın, karaçamlarımızın, meşelerimizin, maki topluluklarımızın, karakulaklarımızın, kaplumbağalarımızın, arılarımızın, böceklerimizin, Marmaris Semenderlerimizin yeniden hayat bulmak için zamana ihtiyacı var. Yanan ormanlarımızın rehabilite edilmesi gerekiyor. Rehabilitasyon süresinde ise objektif bakış açısı ile değerlendirme yapan bilim insanlarımızın görüş ve yönlendirmeleri dikkate alınmalı. Diğer yandan Dünyayı etkisi altına alan ve Akdeniz Havzası’nda bu etkiyi şu anda yangınlarla, çok kısa zaman sonra da susuzlukla gösterecek olan olumsuz koşullara müdahale etmek için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Tema Vakfı 2020 yılı araştırma verilerine göre Muğla’daki ormanlık alanlarımızın yüzde 65’ine maden ruhsatı verilmiş durumda. Bilimsel çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, Muğla’da hiçbir yeni maden ruhsatı verilmemesini, ruhsat verilmiş olsa dahi  hiçbir yeni maden alanının işletmeye açılmamasını talep ediyoruz.  Çünkü Muğla'nın ve tüm Anadolu topraklarının üstü, altında yatan madenlerden çok daha değerlidir.”

Bu haber toplam 337 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum