YANGINLAR TURİZMİ DE YARALADI

YANGINLAR TURİZMİ DE YARALADI
Turizm merkezi olan Muğla’da pandeminin ardından peş peşe orman yangınlarının yaşanması nedeniyle turizm sektörü ciddi yaralar aldı. Birçok tatilci yangın nedeniyle bölgeyi terk ederken, rezervasyonların çoğunun iptal edildiği...

Turizm merkezi olan Muğla’da pandeminin ardından peş peşe orman yangınlarının yaşanması nedeniyle turizm sektörü ciddi yaralar aldı. Birçok tatilci yangın nedeniyle bölgeyi terk ederken, rezervasyonların çoğunun iptal edildiği öğrenildi. Datça ve Fethiye Belediyesi’nden de tatilcilere “Rezervasyonlarınızı iptal etmeyin” çağrısı geldi.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu gazetemize yaptığı açıklamada, orman yangınları nedeniyle birçok tatilcinin geri döndüğünü ve rezervasyon iptallerinin gerçekleştiğini, turizmcilerin ellerindeki kredileri ödeyemeyecek hale geldiklerini dile getirdi.

BERİTAN YÜCEL

Günlerdir felaketi yaşayan Muğla’nın ormanları 12’nci günde de yanmaya devam ediyor. Yaklaşık 14 bin hektarlık alanın yanarak küle döndüğü turizmin gözbebeği Marmaris’ten müjdeli haber 8’inci günde geldi. Marmaris’teki tüm yangınlar söndürülerek kontrol altına alındı. Orman yangını nedeniyle yeşil alanların küle dönmesinin yanı sıra tatilcilerin dönmesiyle turizm sektörü de ağır yara aldı.

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren turizm sektörü yasakların kalkması ve Kurban Bayramı tatilinde Muğla’ya yaşanan tatilci akımıyla toparlanmaya çalışırken bir anda yaşanan orman yangınları felaketiyle ağır darbe aldı.

REZERVASYON İPTALLERİ GERÇEKLEŞTİ

Turizm bakımından Türkiye’de önemli bir tatil yöresi olan Marmaris’te bölge ekonomisinin yeniden sağlanabilmesi gerekiyor. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, orman yangınları nedeniyle birçok tatilcinin geri döndüğünü ve rezervasyon iptallerinin gerçekleştiğini dile getirdi.

İÇ VE DIŞ PAZARDA YAVAŞLAMA

Hem iç pazarda hem dış pazarda yavaşlama olduğunu söyleyen GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, “Yangın başta biz turizmciler ve halk olmak üzere hepimizi korkuttu. Hem iç pazarda hem dış pazarda yavaşlama oldu. Rezervasyon iptalleri gerçekleşti. Yeni rezervasyon alamama gibi durumlar yaşandı. Otellerdeki doluluklar oldukça düştü. İnanıyorum ki önümüzdeki haftadan itibaren biraz daha yoğunluk olacaktır. Kaynak pazarımız İngiltere’de vaka oranı nedeniyle kırmızı listede kalmamızın ardından orman yangınları çıkması, iç pazarın ciddi oranda daralması tabi başta otelci olmak üzere bütün herkesi sıkıntıya soktu. Birinci önceliğimiz yangınların tamamen sönmesi, yeşilliğimizi korumak. Turizm Bakanlığı, belediyelerimiz destek oluyor. İnşallah önümüzdeki hafta biraz daha insanlar duyarlı olup rezervasyon yaparlar” diye konuştu.

YANGINDAN CİDDİ ORANDA ETKİLENEN OTEL YOK

Yangın nedeniyle ciddi zararlar gören otel olmadığını dile getiren Başkan Bülbüloğlu, “Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik ve Otelciler Birliği olarak yangın nedeniyle otellerdeki durum tespitini yaptık. Yangın nedeniyle ciddi bir sıkıntıda olan otelimiz yok. Ufak tefek çevrede, Kumlubük, Armutalan’ın arka taraflarında var. Bunlarla ilgili hasar tespitini de verdik” dedi.

“ŞUAN İHTİYACIMIZ OLAN UZUN VADELİ KREDİ”

Turizm sektörünün elindeki kredileri ödeyemeyecek durumda olduğunu ifade eden Başkan Bülbüloğlu, “Vergi ödemelerinin ertelenmesi şuan için yeterli bir destek değil. Önümüzdeki haftada hangi vergilerin ertelendiğini öğreneceğiz. Bizim şuan ihtiyacımız olan uzun vadeli kredi. Elimizdeki kredileri ödeyemeyecek hale geldik. Birinci talebimiz elimizdeki kredilerin 7-8 ay ertelenmesi ki kışı geçirebilelim. Kışın kazanmadığımız bir parayı krediye gidip kapatmak gibi bir pozisyonumuz olmadı. Geçen sene aldığımız kredileri şuanda ödüyoruz. Bu sıkıntıları da gerekli mercilere ilettik” dedi.

“HALKA EN BÜYÜK DESTEĞİNİNİZ OLACAKTIR”

Datça Belediyesi’nden sosyal medya üzerinden “Rezervasyonunuzu iptal etmeyin” çağrısı geldi. Datça Belediyesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Başta Marmaris ve Bodrum olmak üzere ekonomisi turizme dayalı ilçelerimiz çok büyük yara aldı. Tatil için bu turistik merkezleri tercih etmeniz oradaki garsona, köylüye, balıkçıya, kısaca halka en büyük desteğininiz olacaktır. Pandemiden sonra bir de yangının vurduğu bu coğrafyayla böyle de dayanışabilirsiniz” ifadeleri kullanıldı.

“İPTAL ETME DESTEK OL”

Datça Belediyesi’nin ardından bir destek çağrısı da Fethiye Belediyesi’nden geldi. Fethiye Belediyesi sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıda, birçok emekçiye ekmek kapısı olan turizm sektörüne, rezervasyonları iptal etmeyerek destek olmaya çağırdı. Fethiye Belediyesi, “Yangınlar hepimizin ciğerini yaktı. Bu süreçte tüm yurttaşlarımız hasar gören bölgelere yangınla mücadele eden ekiplere yardım etmek için ellerinden geleni yaptılar. Öte yandan turistik tesislerimiz yangınlar sebebiyle rezervasyon iptalleriyle karşı karşıyalar. Zaten pandemi döneminde ağır yara almış; garsonundan, aşçısına kadar birçok emekçi, kardeşimizin ekmek kapısı olan turizm sektörüne, rezervasyonlarınızı iptal etmeyerek destek olabilirsiniz. Yaraları hep beraber sarabiliriz” diyerek çağrıda bulundu.

Bu haber toplam 428 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.