Yarım asırlık aile mesleği: Yağhanecilik

Yarım asırlık aile mesleği: Yağhanecilik
Milas’a bağlı Kalem Mahallesi’nde yaşayan Korkmaz ailesi, tam 53 yıldır yöredeki çiftçilerin zeytinini zeytinyağına çeviriyor. Zaman içinde geleneksel...

Milas’a bağlı Kalem Mahallesi’nde yaşayan Korkmaz ailesi, tam 53 yıldır yöredeki çiftçilerin zeytinini zeytinyağına çeviriyor. Zaman içinde geleneksel çarklı taş baskıdan kontinü sisteme geçiş yapan yarım asırlık yağhaneci aile, ata mesleğini ve zeytinciliği anlattı.

Haber&Fotoğraf: Volkan Yıldız

Milas’ın kırsal mahallelerinden olan Kalem’in ana gelir kaynaklarından olan zeytinciliğin geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Geçmişten bugüne ulaşan zeytin ağacı varlığına yenilerini ekleyen, zeytin ağaçlarına gözü gibi bakan Kalemli çalışkan çiftçiler, son günlerde hummalı bir şekilde zeytin hasadı yapıyor. Genellikle makine ve sırıkla gerçekleştirilen hasatla toplanan zeytinler, engebeli arazi koşulları nedeniyle bin bir emekle dağdan köye taşınıyor. Traktör yolu olan traktörle, yolu olmayanlar ise at ve eşeklere yükledikleri zeytinleri köydeki yağhaneye ulaştırıyor.

TAŞ BASKIDAN KONTİNÜ SİSTEME

Kalemli Ayşe Korkmaz ve Yüksek Korkmaz çifti ile oğulları Vahit Korkmaz’ın işletmeciliğini yaptığı Korkmaz Ticaret Zeytinyağı Fabrikası’na ulaştırılan zeytinler burada, ilk önce makineler tarafından suyla yıkanarak ayıklanıyor. Zeytin taneleri daha sonra kontinü sistemle eşsiz lezzetli zeytinyağlarına dönüşüyor. 53 yıl önce babası Vahit Korkmaz’ın taş baskıyla yağhaneciliğe başladığını anlatan işletmeci Yüksel Korkmaz, yıllar sonra motorlu makineye ardından teknolojinin gelişmesiyle kontinü sisteme geçerek yağhaneciliği sürdürdüklerini anlattı.

Yağhaneyi çiftçinin emeğinin ekmeğe dönüştüğü bir yer olarak nitelendiren Yüksel Korkmaz, ata mesleği olan yağhaneciliği teknolojiyi yakından takip ederek, tüm kriterlerini yerine getirerek aile işletmesi olarak yaptıklarını belirtti.  

YAĞHANEYE KADIN ELİ DEĞİYOR

Zeytin sıkım dönemlerinde işletmede eşi Ayşe Korkmaz ve oğlu Vahit Korkmaz ile el ele vererek çalıştıklarını anlatan Yüksel Korkmaz, “Bizim yağhanemiz, kadın eli değen nadir işletmelerden biri… Hangi işte olursa olsun temizlik, titizlik büyük önem taşır. Hele ki bizim işte temizlik çok önemli. Eşim bu konularda çok iyidir.” diyerek kadının çalışma hayatına kattığı değere dikkat çekti.

Yöre insanına ailesiyle birlikte yağhane işleterek hizmet etmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Ayşe Korkmaz ise çiftçiyi çiftçi oldukları için çok iyi anlayabildiklerini ve emeklerinin zayi olmaması için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

“ATA MESLEĞİNİ YAŞATMANIN GURURUYLA ÇALIŞIYORUM”

İşletmenin en genç temsilcisi olan Vahit Korkmaz ise ata mesleği olan yağhaneciliği yaşatmanın gururunu yaşadığını ifade ederek, çiftçilerin bin bir emekle topladığı zeytinleri lezzetli yağlara dönüştürebilmek için gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

Sıkım işlemlerinde zeytin ve makine temizliğinin, su ile hamur sıcaklığının büyük önem taşıdığını anlatan Korkmaz, hizmette kaliteyi esas aldıklarını belirterek hasat dönemiyle ilgili şunları kaydetti:

“Zeytin hasat sezonları bizim için bayram havasında geçer. Tabi bu yıl geçen yıla oranla zeytinde ciddi verim düşüşü yaşandı. Şuan yüzde 20 kapasiteyle fabrikamızı işletiyoruz. Bu işin ata mesleği olması de benim için ayrı bir motivasyon kaynağı… İşletmemizde ve köyümüzde pandemi kuralları çerçevesinde, tedbirlerimizi alarak üretim yapıyoruz. Bu dönemde en çok ihtiyacımız olan şeylerden birisi tedbir ikincisi de üretim!”

Zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda yarım asırlık aile tecrübeleri olduğunun altını çizen Vahit Korkmaz, bu tecrübeyi zeytin ve zeytinyağı üzerine markalaşma projelerinde kullanarak hedeflediği yeni işletmeyi açmak istediğini söyledi.

Bu haber toplam 336 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.