Yarım asırlık işletme nostalji kokuyor

Yarım asırlık işletme nostalji kokuyor
Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde berberlik yapan Turgut Çolak(65) yarım asırlık dükkanında geleneklerini yaşatıyor. Eski usül berberlikten vazgeçmediğini söyleyen Çolak, “Geleneklerimizi sürdürüyorum, müşterilerim durumdan...

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde berberlik yapan Turgut Çolak(65) yarım asırlık dükkanında geleneklerini yaşatıyor. Eski usül berberlikten vazgeçmediğini söyleyen Çolak, “Geleneklerimizi sürdürüyorum, müşterilerim durumdan çok memnun” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaklaşık 50 senedir berberlik yapan Turgut Çolak, yarım asırlık dükkanında müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. “Dükkanım nostalji kokuyor” diyen Turgut, “Dükkanı yenilemek gibi bir düşüncem vardı, müşterilerim bu atmosferin bozulmasını istemediler” şeklinde konuştu.

Artan tıraş fiyatlarından dert yanan Turgut Çolak, fiyatlarında değişiklik yapmadığını ve eski fiyatlardan tıraş yapmaya devam ettiğini belirtti. Fiyat artışında vatandaşın düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Çolak, “Vatandaş yoksa, esnaf yoktur” dedi.                                                                                                                                                                                                                   “GELENEKLERE BAĞLIYIM”

Tarih kokusu içerinde çalışmanın kendisini mutlu ettiğini dile getiren Turgut Çolak, “1970 yılında berber çıraklığına başladım. Tarihi Arasta ’da bulunan dükkanımda hala ilk günkü geleneklerime bağlı bir şekilde işimi yapıyorum. Dükkanımı devir aldığımda bu şekildeydi. 80 yıllık bir dükkan burası, içindeki malzemelerde öyle.  Yarım asırdan fazla burası bu şekilde diyebiliriz. İçeride tam bir nostalji havası var. Geleneklerine bağlı biri olarak bu durum beni çok mutlu ediyor. Müşterilerimde durumdan çok memnunlar, eşyaların hala ilk günkü halinde olması ilgi çekiyor. Bir ara dükkanı yenilesem mi diye düşündüm. Müşterilerim müsaade etmedi, insanlar nostalji seviyorlar, tarih görmek istiyorlar. Yeni gelen müşterilerim de ilk girdiklerinde bir şaşırıyorlar, çünkü her şey neredeyse 80 yıllık fakat sapasağlam. Burada olmaktan, çalışmaktan ve nostalji içerisinde hizmet vermekten çok memnunum. Geleneklerimizin korunması gerekiyor, bu tarz yapıları SİT alanı gibi düşünün. Değerlidir” dedi.

“YÜKSEK TIRAŞ FİYATLARI VATANDAŞA HAKSIZLIK”

 Artan kesim ücretlerinden dolayı esnaf odaları ve birliklerine tepki gösteren Çolak, “Esnaf odaları ve birlikleri sürekli fiyat arttırıyor. Bir kesim 50 lira 100 lira olmaz. Vatandaş nasıl verecek o paraları. Ben fiyatlarımı arttırmadım. Eski ücretlerden devam ediyorum. Kimse unutmasın vatandaş yoksa esnaf yoktur. İnsanları korkutmaya gerek yok. Sadece vatandaşa değil bizler içinde her şeye para istiyorlar. Bu hastalık sürecinde böyle şeylere gerek yok zaten esnaf zorda. Borçlar birkaç ay ertelense herkes rahat edecek. Odalar ve birlikler kapansa yerdir, hiç gerek yok. Yüksek kesim fiyatları vatandaşa haksızlıktan başka hiçbir şey değildir. Yapılan zamlara karşıyım” şeklinde konuştu.

“CAHİLLİK TEDAVİSİ OLMAYAN TEK HASTALIKTIR”

 Vatandaşın hastalık dolayısıyla berberlere gitmeye korktuğunu vurgulayan Çolak, “İnsanlar berberlere gelmeye korkuyorlar.  Oysa biz bütün önlemlerimizi aldık. Geçirdiğimiz süreç hepimiz için zorlu bir süreç. Aşılama başladı ne olacak diye merak ediyoruz. Kendi fikrim şudur ki, sağlıkçılardan sonra esnaflar aşılanmalılardı. Sürekli insanlarla temas halinde olan bizleriz. Herkesin psikolojisi bozuldu. İnsanlarımızda bilinçli değil ki. AVM’lere giden insanlar buraya gelemeye korkuyor. Bakın tedavisi olamayan tek hastalık cahilliktir. Bu süreci nasıl geçirmemiz gerektiği belli yaklaşık bir senedir bu durumun içerisindeyiz. Önlemlerimizi alacağız, tedbiri elden bırakmayacağız fakat insanların bu kadar pazarda gezerken, alışveriş merkezinde gezerken buraya gelirken korkması çok tuhaf. Biz önce tabiki kendimizi düşünüyoruz. Bize bir şey olmasın ki müşteriye bir şey olmasın. Müşterilerimiz içleri rahat bir şekilde kesime gelebilirler bizim tüm önlemlerimiz tam” dedi.

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.