Yasa Var,Uyan Yok !

Yasa Var,Uyan Yok !
FERDİ YAVUZ- İç İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik Yılı"  ilan edildi. Genelgede, sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye...

FERDİ YAVUZ- İç İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik Yılı"  ilan edildi. Genelgede, sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkararak yavaşlamalarını ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla karayolu üzerinde öncelik arz eden noktalara "Önce Yaya" ikonlarını çizildi. Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde de uygulanan "Önce Yaya" ikonlarının, bazı araç sürücüleri tarafından umursanmadığı gözlendi. Ayrıca yayaya yol vermemenin cezası ise 604 lira.

İç işleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalanan "Önce Yaya Uygulaması" konulu genelge 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı’na gönderilmişti. Genelgede, geçen yıl Ekim ayında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesinde değişiklik yapıldığı hatırlatıldı. Buna göre; “Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti ve levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.” hükmü getirildiği vurgusu yapılmıştı.  Ancak bazı araç sürücüleri söz konusu trafik yasasını ve yayaları hiçe sayıyor.

Araç sürücülerinin, yaya ve okul geçidine yaklaşırken, güvenle yavaşlayabileceği ya da durabileceği uygun mesafe göz önüne alınarak uyarılmasının sağlanması açısından “Önce Yaya” görselleri şeritlere ve geçiş çizgilerinin önüne uygun şekilde çizildi.

"Yaya Önceliği/ Güvenliği" genelgesinde, 2018'de ülke genelinde, kaza yerinde 495, kaza sonrası 30 günlük süreçte hastanede 992 olmak üzere toplam bin 487 yayanın trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği, ölümlü ve yaralanmalı kazaların yaklaşık yüzde 17’sinin yayaya çarpma şeklinde yaşandığı, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin ise yüzde 22,3'ünü yayaların oluşturduğu ifade yer aldı.

Genelgede, Karayolları Trafik Kanunu’una göre sürücülerin "Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme" yükümlülüğü bulunduğu hatırlatılmıştı.

Yayaya Yol Vermemenin Cezası 604 Liraya!

2019'un "Yaya Öncelikli Trafik Yılı"  ilan edildiğine dikkat çekilen genelgede, sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkararak yavaşlamalarını ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla karayolu üzerinde öncelik arz eden noktalara "Önce Yaya" ikonlarının çizildi. Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde de uygulanan "Önce Yaya" ikonları bazı araç sürücüleri tarafından umursanmadığı gözleniyor.  Öte yandan yayaya yol vermemenin cezası, geçtiğimiz Ekim ayında TBMM’den geçen düzenlemeyle önceliği yayalara vermeyen araç sürücülerine uygulanan para cezası yüzde yüz oranında artırıldı. Para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı. 2019 Ocak ayı itibariyle de cezaya zam yapıldı ve yayaya yol vermemenin cezası 604 liraya çıkarıldı.

Bu haber toplam 536 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.