“YAŞAM ALANIMIZDA RES İSTEMİYORUZ”

“YAŞAM ALANIMIZDA RES İSTEMİYORUZ”
BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir araya gelen çevreciler mahkeme tarafından 2 defa iptal edilen Güvercinlik Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) Projesi için bakanlık tarafından 'ÇED olumlu' raporu verilmesine karşı...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir araya gelen çevreciler mahkeme tarafından 2 defa iptal edilen Güvercinlik Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) Projesi için bakanlık tarafından 'ÇED olumlu' raporu verilmesine karşı doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Bodrum Çevre Platformu Avukatı Remzi Kazmaz, “Yaşam alanlarımızın üzerinde dönen bu pervanelerin bu köye Bodrum’a herhangi bir faydası yoktur. RES’lere karşı değiliz. Yenilebilir enerjiyi savunuyoruz. Ama bunu dengelemek lazım” dedi.

Bodrum’un Güvercinlik Mahallesinde Yılanlı, Sivri, Ardıç, Düz, İzin, Moralıncı, Denizgören ve Kocasarnıç Tepe mevkilerinde kurulması planlanan, mahkeme tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı iki kez iptal edilen Güvercinlik RES Projesi için Bakanlık tarafından “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

Bodrum’da bir araya gelen çevreciler Bakanlık tarafından verilen “ÇED olumlu” kararına karşı doğa yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Çevreciler olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına karşı olduklarını ifade eden Bodrum Çevre Platformu Avukatı Remzi Kazmaz, yaşam alanları içerisindeki RES’lerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“YAŞAM ALANIMIZI ETKİLEYEN RES’LERİN NEDEN BURADA KURULDUĞUNU SORUYORUZ”

Arkeolojik sit alanları, 1.Derece sit alanları normal kamulaştırma yoluyla elde edilemediği için kamu yararı adı altında kamulaştırılmaya çalışıldığını iddia eden Avukat Remzi Kazmaz, “Bugün burada Bodrum sevdalıları olarak toplandık. Üzerinde yaşadığımız Bodrum Yarımadasına olan vefa borcumuzu ödemek istiyorsak Ankara’dan adrese teslim projelerle birlikte hemen hemen her ay mutlaka Bodrum’da bir çevre katliamıyla karşı karşıyayız. Burada toplanmamızın amacı Yalıçiftlik, Güvercinlik, Kızılağaç, Pınarlıbelen, Kumköy tepeler üzerinde kurulmak istenen RES’ler evlerimize 30 ile 150 metre yakınlıkta yaşam alanlarımızın üzerinde dönen bu pervanelerin bu köye Bodrum’a herhangi bir faydası yoktur. RES’lere karşı değiliz. Yenilebilir enerjiyi savunuyoruz. Ama bunu dengelemek lazım. Sen benim evimin üzerinde RES’leri kurarsan durmadan gürültü kirliliğine neden olan yaşam alanımızı etkileyen RES’leri neden burada kurduğunu sorduk.  2 defa sorduk ve Muğla İdari Mahkemesinde kazandık. Ama bu sefer 3’üncü kez geliyorlar. Neden geliyorsunuz. Yalıkavak’ta bu resmi gördük. 10 milyon metrekare alanda 1 milyon kare alanı RES’lere ayırmışlar. Soruyoruz 9 milyon metrekare alanda ne yapacaksınız. Biz biliyoruz ne yapılacağını ama yine de soruyoruz. Rezidanslar, oteller yapılacak. Çünkü arkeolojik sit alanları, 1.Derece sit alanları normal kamulaştırma yoluyla elde edemezsiniz. Ama kamu yararı adı altında siz hazine kamulaştırma ile birlikte hem vatandaşı hem de devletin hazinesini elde ettiniz” diye konuştu.

“HAKLI OLDUĞUMUZ DAVALARDA MAHKEMEDEN GERİ GELİYORUZ”

Son dönemlerde açılan çevre davalarında olumlu sonuçlar alınamadığını ifade eden Avukat Kazmaz, “Son zamanlardaki ülkemizde hukukun dibe vurduğu bir ortamda çevre davaları da maalesef kazanılamıyor. Haklı olduğumuz davalardan mahkemeden geri geliyoruz. İşte bu nedenle önümüzdeki günlerde Muğla İdare Mahkemesinde açtığımız davayı sonlandırmak için size itirazımız var” dedi.

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.