YATAĞAN’DA ÇAMUR YAKMA TESİSİ TARTIŞMASI SÜRÜYOR

YATAĞAN’DA ÇAMUR YAKMA TESİSİ TARTIŞMASI SÜRÜYOR
MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Muğla’nın Yatağan ilçesine yapılması planlanan “Atık Su Arıtma Tesisleri Çamur Kurutma ve Yakma Tesisi” tartışması sürüyor. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün yapılması...

MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Muğla’nın Yatağan ilçesine yapılması planlanan “Atık Su Arıtma Tesisleri Çamur Kurutma ve Yakma Tesisi” tartışması sürüyor. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün yapılması planlanan projeye karşı olduklarını söylemesinin ardından CHP Yatağan İlçe Başkanı Mehmet Kemiksiz’den cevap geldi. Kemiksiz, “Toksöz, halkı yanlış yönlendiriyor” dedi.

CHP Yatağan İlçe Başkanı Mehmet Kemiksiz, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün MUSKİ tarafından ilçeye yapılması planlanan projeye karşı olarak imza toplamasına yönelik açıklama yaparak, Toksöz’ün yanlış bilgilendirme yaptığını söyledi.

“BU AKILLARI VE TALİMATLARI KİM VERİYORSA DOĞRU YOLDA DEĞİLSİNİZ”

“Toksöz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuştur” diyen CHP Yatağan İlçe Başkanı Mehmet Kemiksiz, açıklamasında şunları söyledi:

“Son günlerde Yatağan İlçemizde Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 'Atık Su Arıtma Tesisleri Çamur Kurutma ve Yakma Tesisi'  ile ilgili Yatağan Belediye Başkanı Sayın Mustafa Toksöz yine Yatağan halkını yanlış şekilde bilgilendirmiş ve halkı yanlış yönlendirerek atık tesisini Yatağan halkının da istemediği algısı yaratarak imza kampanyası başlatmıştır. Oysa ki; Sayın Toksöz maalesef bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuştur. Sayın Toksöz’ü bu konuda kim bilgilendirmiş bilmiyoruz ama yapmış olduğu açıklamalarla görüyoruz ki kendisine Büyükşehir Belediyesinin yapmak istediği her şeye muhalif ol, her konuda açıklama yap, halkı yanlış bilgilendirip örgütle denilmiş. Sayın Toksöz size bu akılları ve talimatları kim veriyorsa baştan söyleyelim doğru yolda değilsiniz.”

“HALK UNUTMAYACAK”

Kemiksiz, “Yapılması planlanan tesis ile ilgili temelsiz iddialarda bulunan Sayın Toksöz; tesisin koku yapacağı, şehir merkezine yakın olması gibi iddialarla çevreye zararlı olacağını ileri sürmektedir. Yakma tesisi Atıksu Arıtma Tesisinin yanında en yakın yerleşim yerine 800 metre, termik santrale 1,5 kilometre uzaklıktadır.  Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Arıtma Tesisi için kapasite artırımı yapmak istediği ve Yatağan Belediyesinden yer istediğini ve sizin de bu izni vermediğinizi de bu halk unutmayacaktır. Arıtma Tesisi kapasitesinin arttırılması ile ilgili DSİ ile yapılan protokol gereğince mahallelerin kanalizasyonlarının da arıtma tesisine bağlanması planlanmış ancak bu yatırım sizin tarafınızdan engellenmiştir. Sayın Toksöz’e soruyoruz; siz hiç tesisin çalışma prensipleri hakkında bilgi edindiniz mi? Hiç bununa ilgili araştırma yaptınız mı? Yatağan halkı bilinçlidir, sizin araştırma yapmadan Yatağan halkını tesise karşı olmak konusunda örgütlemeye çalışma hesaplarınız tutmayacaktır. Tesis hakkında bilgilenmediğiniz ve araştırma yapmadan karşı çıktığınız çok açıkça görüldüğünden biz sizi bilgilendirelim de ne tür bir tesis yapılacağı hakkında fikir sahibi olunuz” dedi.

“İTİRAZ ETMİŞ OLMANIZA HİÇ ŞAŞIRMIYORUZ”

Kemiksiz, Toksöz’e seslenerek şunları söyledi: “Sayın Toksöz bu kadar önemli bir tasarruf sağlanacak olan projeye itiraz etmiş olmanıza hiç şaşırmıyoruz. Ancak size tavsiyemiz bu tesisi kurmuş olan illerden biri olan Gaziantep, Manisa ve Antalya illerini ziyaret etmeniz. Bizim tek istediğimiz halkımıza hizmet etmek, halkın cebinden çıkanı tekrar cebine geri döndürmektir. Nerede vatandaşımıza yararlı, şehrimizin geleceğini garanti altına alan yatırım varsa bizler her zaman oradayız, destekçisiyiz. Tüm Yatağan halkının içi rahat olsun, ne size zarar verecek bir projeyi destekleriz ne de Yatağan’a hizmet verecek hizmetleri engelleriz. Bu tesis tüm Muğla’da önemli bir tasarruf sağlayacak ve bunun hiç kimseye ve çevreye zararı olmayacaktır. Sayın Toksöz; bu çevre duyarlılığınızı başkaca kirleticiler karşısında da göstermenizi, ancak karşı çıkmadan ve halkı kandırmadan önce bilgilenmenizi tavsiye ederiz.”

“MUĞLA HALKI KAZANMIŞ OLACAK”

Kemiksiz, “MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının üstü kapalı sızdırmasız dorseli araçlarla  taşınması planlanmaktadır. Yakma tesisinde 850 °C’de yakma işlemi gerçekleştirilerek atıktaki bütün patojen maddelerin yok edilmesi sağlanacaktır. Yakma sonucu oluşan emisyon gazları ise 5 aşamalı filtre sistemlerinden geçirilerek zararlı gazlardan arıtılacaktır.  Bu tesiste termal işlemlerden geçirilerek yakılan çamur elektriğe dönüşecek, sistem kendi tükettiği enerjiyi kendisi karşıladığı gibi, arta kalan elektrik enerjisi ile atıksu arıtma tesisini besleyecek. Böylelikle kamu kaynakları daha verimli kullanılacak ve buradaki giderlerin ortadan kaldırılması ile yeni yatırımlara kaynak sağlanacaktır. Bu şekilde hem Muğla halkı kazanmış olacak hem de akla bilime uygun bir geri dönüşüm sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Öte yandan MUSKİ tarafından yapılması planlanan “Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi” projesine karşı çıkan Yatağan halkı harekete geçmiş, projeyi istemediklerine dair imza kampanyası toplamıştı.

Bu haber toplam 595 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.