Yatağan’da ki SİT Kararının Kaldırılması Mahkmeye Taşındı

Yatağan’da ki SİT Kararının Kaldırılması Mahkmeye Taşındı
Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği  kaldırılan SİT kararına, iptal davası açtı. Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat...

Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği  kaldırılan SİT kararına, iptal davası açtı. Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Yatağan’da bulunan kömür sahasında ki 3. Derece arkeolojik SİT kararının kaldırılması dolayısıyla kararın iptali için Muğla İdari Mahkemesi’ne başvurdu.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25 Ocak 2019 tarihinde Yatağan’da bulunan 3. Derece Arkeolojik alanın SİT kararını kaldırması,Turgut Mahalle sakinlerini ve Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’ni harekete geçirdi. Dernek Başkanı, Dernek üyeleri ve Turgut mahallesi sakinleri Kararın iptali için dava açmak için Muğla İdari Mahkemesine başvurdu.Mahkeme binası önünde basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Kazım Erol bu dava ile yaşam alanlarını korumak istediklerini belirtti. Yapılan basın açıklamasına ve Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Dernek üyeleri, Menteşe Kent Konsey Başkanı Vehip Keskin, Eğitim-Sen üyeleri ve Turgut Mahallesi sakinleri katıldı.

Yatağan’da ki SİT Kararının Kaldırılması Mahkmeye Taşındı

“ Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu,Sermayenin Ve Siyasetin Emriyle Hareket Etmektedir”

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun verdiği kararın Karya Ugarlığına ait yapıların yıkılmasına göz yummak olduğunun altını çizen Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol; “ yatağan işçesi turgut mahallesi’nde bulunan Lagina antik kenti maalesef suanda kömür madeni adına altında, madencilik yürütülmektedir. Bu maden ruhsat sahasında buluna 3.derecede arkeolojk SİT kararı 25.01.209 tarihinde Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kaldırılmıştır. Derneğimiz altı aydır bu karara ulaşmaya çalışmasına rağmen maalesef kurul bu kararı hiç biriletişim mekanızmasında yayınlamamıştır. Bizler dernek olarak karya tarihinin korunmasından yanayız. Kurul olarak, Muğla Tarihini yok saymaktadırlar. Bu dava tüm Muğla için örnek teşkil etmektedir. Tüm Muğla bu davanın arkasında durmalıdır. Çünkü artık Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu sermayenin ve siyasetin emriyle hareket etmektedir. Biz bu dava ile yaşam alanlarımızı korumak istiyoruz. Dernek olarak Muğla’nın  tarihinin, kültürünün korunmasından yanayız. Kömüre hayır diyoruz.” Dedi.

“İdare Hukuka Aykırı İşlem Yapmış ve Karar Vermiştir”

İdare’nin hukuka aykırı işlem yaptığını ve karar verdiğini belirten hukukçu Mehmet Cinsal; “Bu varlıklar hepimizin kültür varlığıdır. Bizim karakterimizdir. Ayrıca yurttaş olarak kültürümüzü korumak, kimliğimizi korumak anayasal bir görevimizdir. Biliyorsunuz idari kurumlarda, makamlarda hata yapar. Suç işler demiyorum hata yapar. Turgut Mahallesi para kazanmak amacıyla çalışan anonim bir şirketin kömür ürettiği faaliyet alanındadır. Bu şirket para kazansın diye bu vatan toprakları, kültürleri talan edilmiştir. Oradaki kömürle ilgili üniversite raporları. Sayıştay raporları söz konusu olduğu halde, Kültür varlıklarını yok etmenin akılsızlık olduğu, bilimsel olmadığı raporlarına rağmen, bu şirket kar etsin diye ne yazık ki Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yanlış bir karar almıştır. Üstelik  bunların varoluşunun arkasındaki hukuk 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu bu kurulun böyle davranmasını emretmediği halde böyle davranılmıştır. Yani özel şahıs şirkeni lehine sen bir SİT alanını, kültür varlığını kaldıramazsın. Kanun izin vermiyor ama o bölgenin parça parça içindeki kültür varlıklarının değerini kaybettiği ve korunması gerekmediğini söyleyerek yada alıp başka yere taşıyalım koruyalım diyerek bunları yapmak aynı zamanda kanuna karşı hiledir. İdare, hukuka aykırı işlem yapmış ve karar vermiştir. Bu kararın iptali için dava açıyoruz hepimize hayırlı olsun” ifadelerinde bulundu.

Bu haber toplam 485 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.