Yeni kavşak projesi, kamuya yararsız

Yeni kavşak projesi, kamuya yararsız
Muğla’nın Ula İlçesi’nin sahil mahallesi olan Akyaka’ ya giriş – çıkışlar için düşünülen kavşak için üç bilirkişi, kamu yararı açısından...

Muğla’nın Ula İlçesi’nin sahil mahallesi olan Akyaka’ ya giriş – çıkışlar için düşünülen kavşak için üç bilirkişi, kamu yararı açısından olumsuz yönde görüş bildirdi.

Sakar geçidinde inşa edilen ve “Akyaka Kavşak” ismi ile anılan, Akyaka’ya orman içinden tünel ile bağlantı projesine karşı Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nin açtığı yürütmenin durdurulması talepli davada, üç uzman akademisyenin hazırladığı bilirkişi raporu tamamlandı.

İzmir Bölge İdare Mahkemesine gönderilen 36 sayfalık raporda, toprak, su rejimi ve orman ekolojik yani çevreyle ilgili yapısı zarar göreceği ve yangın tehlikesinin artacağı, trafik güvenliliği sağlamayacağı ve şehircilik ilkeleri ile imar mevzuatına uygun olmadığı görüşlerine yer verildi.

PROJENİN KAMU YARARI

Haber merkezimize Muğla Çevre Platformu tarafından ulaştırılan bilgiye göre Orman Mühendisliği raporunda, “Dava konusu alana izin verilmesinin, alanın yangına 1. derece hassas ormanlarla kaplı olması, toprak muhafaza karakteri taşıdığından, üzerindeki bitki örtüsünün kaldırılmasının toprak, su rejimine ve ormanın ekolojik yapısına zarar vereceği gibi nedenlerle uygun olmayacağı değerlendirilmesine rağmen, bu yol ve kavşak için, bu ormanlık alandan başkaca bir geçiş yolu olmadığı düşüncesi ve kamu yararı gözetilerek yasalara zorunlu olarak izin verildiği görüş ve kanaatindeyiz” bilgisine yer verildi.

İnşaat Mühendisliği bilirkişi raporunda ise “Uygulama Ulaştırma Mühendisliği açısından değerlendirildiğinde, bölgede bir kavşak ihtiyacının olduğu kesindir. Ancak inşa edilen kavşakta trafik güvenliğini zora sokacak durumların bulunduğu düşünülmektedir. Yeniden düzenleme ve/veya yeniden yapılmasının mühendislik ekonomisince uygun olmaması halinde kavşağın bu haliyle işletilmesinin devam ettirilmesinde açık bir biçimde kamu yararının olduğu düşünülmektedir” denildi.

EK MALİYETTEN KAÇINMA

İnşaat Mühendisliği raporu ayrıca “Sakar Geçidindeki Akyaka sapağında tünel ile orman içinden Akyaka’ya bağlantı yolu projesinin,Akyaka Mevkii İlave İmar Planı ve Koruma Amaçlı Planında ve Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında da yer almaması, kamu yararı ilkesi açısından da uygun olmaması hususları dikkate alındığında, planlama teknikleri ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine ulaşılmıştır” açıklamasını yaptı.

Kamu kaynakları boşa gittiği, düzeltilmesinin de yüksek maliyet gerektirdiği belirtilen raporda, güvensiz de olsa uygulamanın bu hali ile sürdürülerek bu ek maliyetten kaçınmanın da bir başka "Kamu yararı" olduğu kanaatine varıldı.

Bilirkişi raporunu değerlendiren Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ise verdikleri dilekçede projenin deprem fay hattı üzerinde yer alması nedeni ile bir jeolog tarafından,  Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alması nedeniyle de bir biyolog tarafından incelemesi isteklerine mahkemenin bir yanıt vermediğini açıkladı.

MÜHENDİSLİK GARABETİ

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nin dava vekili Av Berna Babaoğlu Ulutaş, Bilirkişi Raporu hakkında Mahkemeye beyanda bulunacaklarına, Dernek Başkanı Serdar Denktaş da görüşleri dikkate alınmadan, adeta yangından mal kaçırırcasına bir mühendislik garabeti olan bu proje gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Dört yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesinde Bilirkişi Raporu’ nun iddialarını haklı çıkardığını belirten Dernek Başkanı Denktaş, “Raporda eksik olduğunu düşündüğümüz jeolog ve biyolog görüşlerinin de alınması durumunda raporun daha da vahim bir hal alacağından eminiz. Projeye harcanan 2015 yılı rayici ile yaklaşık 14 Milyon TL tutarındaki kamu kaynağının boşa gittiği net olarak ortaya konuluyor. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi uzun süredir kamu ve sermaye kesimleri tarafından kuşatılmış durumda ve bir rant alanına dönüştürülmek isteniyor. Bölge halkı ve sivil toplum örgütleri olarak hukuk ve vicdan tanımayan tüm bu saldırılara karşı mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Bu haber toplam 1326 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.