YENİ MODA HASTALIK

YENİ MODA HASTALIK
Çağın en tehlikeli hastalığı "ön yargı" hastalığıdır. Günümüzde ilk defa karşılaştığımız bir kişinin arkasından hemen dedikodu yapmadık dersek bir çoğumuz yalan söylemiş oluruz derken sahi ön yargılı davranış...

Çağın en tehlikeli hastalığı "ön yargı" hastalığıdır. Günümüzde ilk defa karşılaştığımız bir kişinin arkasından hemen dedikodu yapmadık dersek bir çoğumuz yalan söylemiş oluruz derken sahi ön yargılı davranış sergiliyor olmamıza ne dersiniz? İnşaallah yanılan biz oluruz.

Ön yargılı davranışımızın zamanla deformasyona uğrayıp ötekileştirmeye, itibarsızlaştırmaya kadar yol aldığını gözlemlemiş oluruz.

Günlük yaşantımızda çok önemsenecek bir hal değilmiş gibi gelse de; zamanla, tecrübe kazandıkça tanık oluyoruz ki ön yargılı davranışın bulaşıcı olduğunu da söyleyebiliriz ne yazık ki. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diyen atalarımızın derin bir yaraya parmak bastıklarını düşünüyorum. En yakınımız ilk defa gördüğü bir kişiye, ilk defa tadına bakacağı bir yemeğe hemen burun kıvırıp bahaneler üretiyorsa zamanla bakıyoruz ki arkadaşımızın kişiliğine bürünmek için çok uzun zaman geçmesini beklemeye gerek kalmıyor. Boynuz kulağı geçiyor çoğu kez.

Kaç yaşına gelirse gelsin, hangi akademik eğitimi alırsa alsın, hangi meslek sahibi olursa olsun bulaşıcı olan ön yargı hastalığına kapılmış olursunuz.

Kucaklaşmak, birbirimizi anlamaya çalışmak, iletişim kurmak varken; sevdiklerimizi, sevenlerimizi kendimizden uzaklaştırıp nefret dilini kullanmanın kime ne kazancı olmuştur sormak istiyorum.

Ötekileştirmeler, ön yargılı davranışlar herkesi zayıflatır. Bu zayıflık halka halka yayılıp kendimize,

ailemize, yaşadığımız şehre sonunda ülkenin temel dinamitlerine kadar ilerler ve zarar verir. Açık yaraya dönüşen bu hastalığa zamanla kurt düşer. Kurtlanmış yaranın dezenfekte edilmesi hem güç olacak hem de çok zaman alacaktır. Eğer kangren olup yara alan bir uzvumuzu kaybetmediysek yine şanslı olarak görebiliriz kendimizi.

O nedenle çağın bu ölümcül hastalığından bir an önce boşanmakla önce kendimize sonra de etrafımızdaki sevdiklerimize iyilik yapmış oluruz. Ön yargılı davranmak yerine gidip önce karşımızdaki ile önce tanışıp konuşmak,sormak, sorgulamakla ne kaybederiz?

Ön yargılı bir tutumumuzdan dolayı eğer yara aldıysak; yaraların sarılması için önce affetmek ve unutmak, iyi insanların yapacağı en büyük intikamındır. Bu hayat bize sunulan uzun soluklu bir sınav. Sınav notlarımız hep yüksek olsun diyelim.

Sevgiyle…

Bu haber toplam 844 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.