Hasan Telli

Hasan Telli

Yenilenen Yüzü İle Muğla Gazetesi

Yenilenen Yüzü İle Muğla Gazetesi

Son dönemlerde ülke genelinde etkili olan kağıt sıkıntısının ardından Basın İlan Kurumu da yerel gazetelerin yüz ölçümlerinde azaltmaya gitti. Bu azalma yerel gazetelerin bir ölçüde nefes almasını sağlarken bir yandan da gazete okuyucularının tercihlerinin dünya standartlarında olmasının yolunu açtı diyebilirim. Bu yapılan yüz ölçümü düşümü ile bizlerde Muğla Gazetesi olarak dünyada en çok okunan gazetelerin ebatlarına inerek TABLOİD ebada döndük. Peki bu ebatla neleri başarabiliriz. Bu ebatta bulunan gazetelerin okuyucuya en uygun okuma imkanını verdiği biliniyor.

***

Türkiye'de daha önceleri denenip de başarıya ulaştırılamayan tabloid' uzun bir aradan sonra yeniden güncel tartışma konusu oldu. İngiltere'deki Burroughs Wellcome ilaç firması, 1880'lerin sonlarında, toz halinde satmakta olduğu ilaçları, bildiğimiz tabletler haline getirerek piyasaya surdu. Böylelikle tablet kelimesi popüler kültüre ilk adımını attı. 1915'de İngiliz gazete patronu Alfred Harmsworth, elindeki bazı yerel reklam gazetelerin ebatlarını küçültüp, haberleri kısaltarak tabloid gazeteciliğinin temelini atmış oldu. 1918'den itibaren tabloid gazeteciliği İngiltere'de kabul görmeye ve yaygınlık kazanmaya başladı. Bir yıl sonra da New York Daily News bu fikri Amerika'ya ithal ederek küçük ebat gazete yayınına başladı. Onu New York Daily Mirror ile New York Evening Graphic takip ettiler.

New York'taki Daily News, halen tabloid gazete olarak yayını sürmekte; o gün bugündür, demek ki 91 yıldır! New York'un ikinci tabloid gazetesi New York Post ise 1976'da Rupert Murdoch tarafından satın alındıktan sonra tam bir İngiliz tabloid'ine dönüştürüldü. Amerika'nın önemli tabloid gazeteleri arasında Chicago Sun-Times'ı da sayabiliriz. Burada, fazla gecikmeden, tabloid devrimin yayılmasında, özellikle metro ile toplu taşımacılığın gelişmesinin de belirleyici rol oynadığını kayıt düşelim... Sonuçta, küçük boyutun okunma kolaylığı.

***

Basılı gazetelerin geleceğini kara bulutların sarması ekonomik krizin etkileri ve o arada kağıt fiyatlarındaki artış, normal boyda yayınlanan gazeteleri küçülerek tasarrufa yönlendirdi. İlk olarak The Independent 2004'te tabloide döndü ve kısa bir süre her gün her iki boyutta birden basıldı. Ancak Independent, tabloid olarak çıkmadan önce gazetenin tasarımını A'dan Z'ye ele alarak haberlerin ve fotoğrafların veriliş şekillerini yeniden düzenledi. Böylelikle tabloid mantığına uygun bicimde gazetenin çatısı tamamen değiştirilirken sayfa sekreterlerinin bakış açısı da bu yeni mantaliteye göre ayarlandı. Ekim 2005'te, Independent'in Pazar gazetesi The Independent on Sunday'de tabloide geçti. Bugün İngiltere'deki ulusal gazetelerin sadece ikisi, Financial Times ile The Daily Telegraph büyük boy basılıyor. Financial Times'ta kağıt tasarrufu için gazetenin enini oldukça daralttı. The Dailt Telegraph ise eklerini tabloid ebat veriyor.

***

Devir ekonomi devri ve tasarrufa gitmekse biz gazetelerde elimizden geleni yapmalıyız. Haberde tasarrufa gitmeden okuyucularımıza verdiğimiz kalite ve objektif bakıştan taviz vermeden yenilenen yüzümüz ve yeni ebadımızla okuyucularımızla buluşmaya devam ediyoruz.

Bu yazı toplam 746 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR