Ahmed Ünal Bozyer

Ahmed Ünal Bozyer

YEREL KONULAR VE SORUNLAR

YEREL KONULAR VE SORUNLAR

Yerel basın doğal olarak yakın çevre ve bölge haberlerini işler ve yayınlar. Toplumsal hayatı etkileyen olaylar, yerel yönetim hizmetleri, yeni açılan iş yerleri, yerel adli olaylar, yerel spor kulüpleri, eğlence merkezleri, sivil toplum etkinlikleri, başarılı öğrenciler, girişimciler, yerel siyasi adaylar ve aktörler, vb. konular yerel basında manşet veya gündem olur. Kısacası gündelik hayatımızı etkileyen, etkileyecek olan gelişmelerden okurlarını haberdar eder. Aynı zamanda işlenen konulardan bazıları ulusal basında da yer bularak, ülke kamuoyunun bilgisine sunulur. Hatta ulusal basın büyük oranda yerel basından beslenir.

Yerel basında yazı yazanlar da yine yukarıda açıklanan konularda görüşlerini, eleştirilerini dile getirirler. Gündelik hayatın koşuşturmasında dikkatlerden kaçan olaylara, kamuoyunu ilgilendirecek tespitlerde bulunarak, gündeme taşıyarak, kamuoyunun oluşmasına katkı sağlarlar. Ancak hemen belirtmeliyim ki, makam, mevki, statü ne olursa olsun, toplum olarak eleştiriden pek hoşlanmayız. Ön yargılarımız, peşin hükümlerimiz hemen devreye girer ve tepki geliştiririz. Yerelde yazmanın bir diğer güçlüğü de yine o çevreden olmaktır. Ağır eleştirilere, hakaretlere bir anda muhatap olabilirsiniz. İlk yazmaya başladığım 2010 yılından beri olumlu, olumsuz tepkiler aldım, alırım. Tepkilerden mümkün mertebe yararlanmaya çalışırım, aynaya bakmaktan hiç çekinmedim. Zülfüyâra fazla dokunmadan görüşlerimi ve fikirlerimi açıklayabildiğimi düşünüyorum ki yazmaya devam edebiliyorum.

İlimizin yerel basınını lise yıllarımdan beri takip ederim. Ulusal basında gündem olan pek çok başarılı habere şahitliğimiz az değildir. Ancak kimi zamanlarda vaziyeti idare eder haberlere de sıklıkla rastlarız. Elbette yazarların bilgilenmesi, beslenmesi, yazı üretebilmesinde işlenen haberler büyük önem taşır. Bu noktada ilçe merkezi olarak zaman zaman kısır gündemler olsa da her gün başarılı yazılarıyla gündem oluşturan, takip edilen yıllarca mevziini kaybetmeyen Özcan Özgür ve Nejat Altınsoy’a ayrı bir parantez açmak gerekir.

Ulusal, yerel siyasal iktidarları, kamu yararı gözeterek, kamu hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde duyurulması, denetlenmesi hizmetini yürüten Anadolu, taşra basını olarak da anılan yerel basına katkı sağlanması gerekmektedir. Yöneten-yönetilen çelişkisine işaret ederek, vatandaş haklarının korunması, hizmete erişebilmesi, hizmetlerin duyurulmasına aracılık etmesi beklenmektedir. Kamuoyu iradesinin doğru ve amaca uygun oluşmasına, demokrasi ve hoşgörü kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlaması yine yerel basına verilen misyonlardandır.

Yerel basın emekçilerinin toplumla doğrudan ilişki kurarak, içinde bulundukları kamuoyunu bilgilendirmesi, harekete geçirmesi beklenirken, duygusal, tepkisel, ideolojik, kişisel saiklerle haber üretmemeleri umulur. Bu zor şartlar altında sosyal medya, medya tröstleri gibi pek çok sorunla baş etmek zorunda kalarak, misyonunun gereğini yerine getirmeye çalışan ilimizin yerel medya sahiplerini ve çalışanlarını gururla selamlıyorum.

Bu yazı toplam 3000 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmed Ünal Bozyer Arşivi
SON YAZILAR