Yeşilbağcıların Kötü Kaderi

Yeşilbağcıların Kötü Kaderi
Muğla Yatağan’a bağlı Yeşilbağcılar kasabası maden sahasında kaldığı için istimlak edildi ve 2011’de boşaltılarak başka yere taşındı. Kasabanın...

Muğla Yatağan’a bağlı Yeşilbağcılar kasabası maden sahasında kaldığı için istimlak edildi ve 2011’de boşaltılarak başka yere taşındı. Kasabanın taşındığı yerlerden birinin altında da maden rezervi olduğu, 2018’de çıkarılmaya başlanacağı açıklandı. TOKİ tarafından yaptırılan evlerde yaşayan 400 kişi, 5 yıldır yaşadıkları evlerden de çıkmak zorunda kalacak.

Yatağan’ın Yeşilbağcılar kasabası, altında kömür rezervi olduğundan istimlak edildi ve 2011’de boşaltılarak yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta 2 mahalle halinde bir bölgeye yerleştirildi. TOKİ evlerinin olduğu bölgenin de kömür havzasında bulunduğu, Gibyeliler Derneği’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı bir dilekçenin ardından ortaya çıktı. Dernek Başkanı Sezai Gencer, kasabanın eskiden olduğu bölgede kömür rezervinin bittiğini hatırlatarak, bir tarihi cami ve türbe ile 15 tarihi konağın restore edilerek otantik köy kurulmasını istedi. Erdoğan yazıyı ilgili kurumlara gönderdi. Bunun üzerine Valilik’ten gelen uzmanlar boşaltılan bölgede inceleme yaptı ve heyelan tehlikesi olduğundan bu çalışmanın yapılamayacağını rapor etti.

Gencer, bu defa tarihi Pirlibey Camisi ve yanındaki türbenin TOKİ evlerinin bulunduğu bölgeye taşınması için girişimlerde bulundu. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün karar verebilmesi için bölgenin kömür rezervi hakkında ilgili maden firmasından rapor istedi. Firma, “Sözkonusu bölge ruhsat sahamız içindedir ve yaklaşık 400 metre derinlikte 38 milyon ton linyit rezervi vardır, 2018’de yer altı üretim yöntemi ile üretime başlanacaktır. Üretime başlandığında rezerv üzerindeki yapılarda deformasyonlar oluşması kaçınılmazdır” şekilde rapor verdi.

Raporun, TOKİ konutlarında yaşayan Yeşibağcılar halkının buradan da taşınması anlamına geldiğini belirten Gencer, tarihi cami ve türbeyi daha uzak bir yere taşımak için girişimlerinin sürdüğünü söyledi, “Maden firması istimlak bedeli öderse Vakıflar Bölge Müdürlüğü taşıma işlemini yapabilir” dedi.

Mustafa İnci

Bu haber toplam 1910 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.