Yılbaşı Alışverişi Esnafı Teğet Geçti

Yılbaşı Alışverişi Esnafı Teğet Geçti
Neval ÇOLAK- 2020’ye saatler kala yılbaşı alışverişinde esnaf hareketlilik olmamasından şikâyetçi.  Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı sofralarında...

Neval ÇOLAK- 2020’ye saatler kala yılbaşı alışverişinde esnaf hareketlilik olmamasından şikâyetçi.  Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı sofralarında yer alan kuruyemiş ve meyve bu yıl vatandaşın cebini zorladı. “Çalışanların cebine girmeyen ve dolayısıyla çıkamayan para, esnafın da kasasına giremiyor” dedirtti.

Muğla’da yılbaşında gıda harcamalarının yanı sıra hediyelik eşya ve eğlence mekânlarına bütçe ayıramayan vatandaş isyan etti. Ortalama 200 lira bütçe ayırabilen vatandaşlar; “Her insan özel günde bir şeyler yapmak ister, zaten anca özel zamanlarda kendimize zaman ayırabiliyoruz. Evde oturalım desek meyvesinden, yiyeceğine dışarıdaki fiyatla aynı oluyor neredeyse. Pazar fiyatları belli, kasap fiyatları belli. Sevdiklerimize bir hediye alalım desek, hediyelik bir kahve kupasını 50 liraya satıyorlar. Dışarı çıkalım desek, ne kadar para gidecek belli değil. Ben bugün dışarıya çıksam, ancak ayırabileceğim bütçe 200 lira onu da ertesi gün ağlarım, o kadar para harcadım diye. Zaten iki kişi bir mekâna gitsek anca içeceğin yanında meze yiyebiliriz 200 liraya. Esnaf arkadaşlarım var, satış yapamıyorlar diye ağlıyorlar resmen. Bizim işimiz zor, onların işi daha zor. Hadi biz hediye alamadık der çekiliriz ama esnafın sattığı ürünler ekmek parası. Anlayacağınız parasızlık almış başını gidiyor.” şeklinde konuştu.

Her yıl olduğu gibi vatandaş yılbaşı öncesi alışverişini yapmaya başladı. Ancak harcamalar vatandaşın cebini bu yıl oldukça zorladı. Cüzdanında eğlenceye ayıracak para kalmayan vatandaş alışverişe de çıkamaz hale geldi. Vatandaşın alım gücü bu sene, geçtiğimiz yıllara nazaran kötü durumda.  Muğla’da pazarcı esnafı ve kuruyemişçi esnaflar durgunluktan şikâyetçi.

Satışlar Düştü 

2020’ye kısa süre kala geçen seneye nazaran bu sene satışların düştüğünü dile getiren çerezci esnafı; “Millet önünü göremediği için ileriye dönük harekette edemiyor. Cebindeki para belli. Hemen hemen herkesin kredi borcu var. Kazandıkları paraları kredi kartına yatırıyor. Yemeye, içmeye çok az parası kalıyor. Bizlere düşen payda azalıyor. Tabi ki en önemli sebep uygulanan zamlar. Örneğin benzine zamda gelse ben yine 1 liralık alıyorsam yine 1 liralık alırım ama kuruyemiş alan ya da 1 kilogram sebze meyve alan vatandaş 250 gram 100 gram alıyor. Misafiri gelen vatandaş en ucuzundan 1 kilogram mısır alıyor, patlatıyor çayla misafirine veriyor. 2016 yılı bitti, o zamandan beri satışlar çok düştü. Bu genel bir düşüş bizleri de çok etkiledi, esnaflar kan ağlıyor.” dedi.

Yılbaşı sofraların vazgeçilmezi çerez ve meyve bu sene çok daha az tüketilecek. Son yıllarda artan ekonomik kriz, yaşamı zorlaştırmaya devam ediyor. Pazarcılar, sadece yılbaşına özel değil uzun zamandır vatandaşların ekonomik kriz yaşandığını ifade ederek vatandaşın alışveriş yaparken ekonomik sıkıntı yaşadığını bu sebeple da pazarcı esnafının satışlarının düştüğünü kaydetti.

Vatandaş Yılbaşını Mı Düşünsün

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde pazarcılık yapan Sevgi Av mallarının elinde kaldığını vurgulayarak; “Geçen sene bu zamanlar satışlarımız daha iyiydi. Bu sene turşularım hiç kalmamıştı. Özellikle yılbaşı için çok alınırdı. Bu sene turşularımız kaldı, salçalarımız kaldı, kurutulmuş patlıcanlarımız, biberlerimiz her şey kaldı. Geçen sene ki gibi işimiz yok artık. Domatesleri çıkardılar 7-8 liraya, marul 1,5 lira, maydanoz 1 olmuş lira her şey pahalı. Mallarımız ellimizde kaldı. Yılbaşında da geçen sene daha iyi iş yapmıştık ama bu sene satışlar kötü. Vatandaş ne yapsın? Elindeki para belli, neye, nereye harcasın. Yılbaşını mı düşünsün.” şeklinde konuştu.

Sadece yılbaşına özel değil, geçen yıla göre satışların yarı yarıya düştüğünü söyleyen pazarcı esnaf Özcan Tekel ise şu şekilde konuştu; “Geçen yıl 4 kilo, 5 kilo patates, soğan alan insanlar bu yıl yarım kilo, 1 kilo alıyor. Halkın alım gücü yok.”

Esnaf Satış Yapabilmek İçin Kampanya Düzenliyor

Yeni yılda sevdiklerine hediye alarak mutlu etmek isteyen vatandaşlar, hediyelik eşya dükkânlarını ziyaret etti. Bütçeleri doğrultusunda sevdiklerini mutlu edebilmek adına hediyelikler almak istese de ekonomik kriz vatandaşı da esnafı da bu sene isyan ettirdi. Çocuklar için oyuncak, kar küreleri tercih edilirken, yetişkinler için ise üzerinde isim yazan saat, çakmak, cüzdan ve kemerden oluşan setler ilgi gördü. Geçtiğimiz yıla oranla hediyelik eşya fiyatlarında yükseliş yaşandı. Ancak yükselişi müşterilere yansıtmamak için kampanyalar yaptıklarını dile getiren esnaf; “Elimizden geldiği kadar iskonto uyguluyoruz ama vatandaşın durumu ortada. Ekonomik kriz var. Yılbaşı yaklaştıkça fiyatlar yükseliyor. Yılbaşı öncesinde kampanya ve indirim düzenliyoruz. Bu sene geçen yıllara göre satışlarımız düştü, durgunuz. Evine gıda alışverişine çıkamayan vatandaş ister istemez hediyelik eşyaya el uzatamıyor.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 498 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.