Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Akarken: “Esnaf biterse, Türkiye biter”

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Akarken:  “Esnaf biterse, Türkiye biter”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, coronavirüs salgını nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğine vurgu yaptı....

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, coronavirüs salgını nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğine vurgu yaptı. Ülke genelinde vaka sayılarının artmasının esnafı telaşlandırdığına dikkat çeken Başkan Akarken, yeni bir kısıtlama olması halinde çok fazla esnafın etkileneceğini belirterek, “Esnaflar son kurşunlarını atıyor. Esnaf biterse, Türkiye biter” dedi.

Sinem Korkmaz

Ülke genelinde Coronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesi esnafı bir kez daha endişeye sevk etti. Esnafın bu yöndeki endişesini ifade eden Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, yeni bir kısıtlama olması halinde çok fazla esnafın etkileneceğine işaret etti ve bu endişeyi “Esnaf biterse, Türkiye biter” sözleriyle dile getirdi.

"PANDEMİ DÖNEMİNDE ESNAF UNUTULDU”

Pandemi döneminin esnafı çok zorladığını söyleyen Güven Akarken, “Esnaf çok büyük ekonomik sıkıntıya girdi. Virüs en çok hizmet sektörünü vurdu diyebiliriz. Özellikle sokağa çıkma yasağı ile başlayan sıkıntılar devam ediyor. Kahvehaneler normalleşme sürecinden sonra açıldı fakat oyun yasağı olduğu için iş yapamaz haldeler. Normalde kahvehaneler kapanmaz, ruhsatını almak zor olduğu için hep devredilirdi. Özellikle son aylarda kahve kapanmaları çoğalmaya başladı. Resmen insanlar direniyor. Ha bugün düzelir, ha yarın düzelir diye. Acaba normale döner miyiz ümidi ile esnaf işini götürebildiği kadar götürmeye çalışıyor. Açık konuşmak gerekirse pandemi döneminde esnaf unutuldu. Devletten beklediğimiz desteği alamadık. Daha çok borçlandırma yönüyle destekler geldi. Kredilere kolay ulaşılırlık oldu ama herkes borçlandı. Alınan krediler ödeme günlerinin yavaştan geliyor olmasıyla da sıkıntılarımız daha çok baş göstermeye başladı. Muğla şu an suyu çekilmiş kuyu gibi. Herhangi bir ekonomik faaliyet yok. Eskiden kiralık dükkan bulunmazdı, şimdi her cadde de birçok kiralık dükkan var. İnsanımızın ekonomik olarak bir umudu kalmadı. Esnaflar son kurşunlarını atıyor. Köydeki esnaf danasını sattı, şehirdeki hanımının kolundaki bileziği sattı” dedi.

“ESNAF VARSA MÜLK DEĞERLİDİR”

Esnafın yaşadığı zorluklara üzüldüğünü belirten Akarken, “Bazı dükkan sahiplerinden Allah razı olsun, kapalı kalınan sürelerde yarı kira almaya razı oldular. Buradan çağrı yapmak istiyorum; mülk sahipleri esnaf varsa mülklerinin değerli olduğunu bilsinler. Esnafımıza kira konusunda biraz daha anlayışlı davranmaları lazım. Dediğim gibi esnafa destek yok. Esnaf direnmeye çalışıyor. Nereye kadar dayanacağız bilmiyorum. Esnaf odasından hiçbir gün mutlu ayrılmıyorum bu dönemde. Burada esnafımızın dertlerini dinliyorum ve hiçbir şey yapamamanın verdiği çaresizlikle çok üzülüyorum” şeklinde konuştu.

“KAHVEHANELER UNUTULDU”

Yaşanan zor günlere direneceklerini söyleyen Güven Akarken sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle kahveler ile ilgili konuşmak gerekirse, kahvehanelerin unutulduğunu düşünüyorum. Kahvehanelerin virüsün çok yayılacağı bir yer olduğunu düşünmüyorum. Her kahvenin müşterisi zaten aşağı yukarı sabit. Oyun konusunda tedbirler alınabilirdi. İstenilse çözüm üretilebilirdi fakat yapılmadı. Yetkililer kahvehaneler için kulağını tıkamış sanki. Kimse bu konuda sorumluluk alıp, kahvehane esnafını düşünmüyor. Aslında Cumhurbaşkanımızın iki dudağının arasında bu sorunun çözümü. Türkiye’nin sorunu da çok. Bu kadar sorunun içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı, kahvecilerin oyununu ‘ne kadar gündeme alabilir’ diye de düşünüyoruz. Bu yüzden kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Tam anlamıyla unutulduk. Gerçekten esnaf zor durumda. Esnaf biterse, Türkiye biter. Direneceğiz, umutsuzluğa yer yok. Biz Türkiye’nin omurgasını oluşturuyoruz.”

Bu haber toplam 929 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.