Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

YOKSUL MUYUZ? NEYİZ!!

YOKSUL MUYUZ? NEYİZ!!

Muğla’da Hane Halkı kullanılabilir fert geliri yıllık 18.666 TL. oldu.

TUİK’in yayınladığı rapora göre, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel sonuçları açıklandı.

Bu verilere göre TR32 bölgesinde yer alan Aydın-Denizli-Muğla illerinde ortalama yıllık eşdeğer hane halkı fert geliri 18 bin 666 TL. olarak tesbit edildi.

Aslına bakarsanız bu rakam 3 il için (hele ki Muğla) hiç de iç açıcı bir rakam değil. Bir ferdin yıllık geliri 18 bin 666 TL ise aylık 1500 TL.ya tekabül ediyor.

Hane başına düşen miktar 3 bin ila 5 bin TL. civarında.

TUİK verilerine baktığımızda fert başına kullanılabilir gelirde 26 bin 486 TL. ile Ankara aylık 2 bin 208 TL. 1. sırada, İstanbul 26 bin 41 TL. ile 2. Sırada, İzmir ise 23 bin 612 TL. ile 3.sırada yer alıyor.İzmir hane halkı fert başına kullanılabilir aylık gelir  1.967 TL’ye tekabül ediyor.

Aylık hane halkı fert başına kullanılabilir gelir Muğla-Aydın-İzmir’de asgari ücretin altında, Ankara-İstanbul-İzmir’de aylık fert başına düşen gelir asgari ücretin üzerinde.

Bu veriler karşısında Muğla’nın fotoğrafını çekmekte yarar olduğunu düşünürüm.

Muğla birçok doğal kaynaklara sahipken, Madencilik (Mermer ocakları, kömür ocakları ve işletmeleri) 2 Hava alanı, Elektrik Santralleri, Turizm gelirleri, tarım gelirleri, su ürünleri gelirleri olan bir ilde, fert başına kullanılabilir aylık gelirin asgari ücretin altında olması düşündürücü değil mi?

Başta İl Yatırım Planlama olmak üzere-İl Ticaret-Turizm-Aile ve Sosyal Politikalar, MUTSO olmak üzere konunun muhatapları oturup bir eylem planı hazırlamak zorunda.

Muğla ili yaşayanları kişi başı kullanılabilir geliri asgari ücretin üstünde bir geliri hak ediyor.

Acil eylem planı hazırlanırken;

*Zor durumda olan esnaf-işçi çıkartan işletmeler, tek vardiyaya düşen işletmelere ait meslek odalarından raporlar istenmeli.

*İstihdam yaratan her işletme ve/veya sahiplerine motivasyonu güçlendirecek planlamalar yapılmalı.

Yoksa Muğla’yı bundan sonraki yıllar için daha zor bir süreç bekliyor.

Bölge olarak 18 bin 666 TL. ile 26 bölge içinde 9.sırada olmak, yoksulluk sınırlarını aştığımız anlamına gelmiyor.

Fert başına kullanılabilir gelir Türkiye genelinde 10 bin 139 iken Muğla’nın 18 bin 666 olması oransal bakıldığında belki göze ve kulağa hitap edebilir.

Ancak ben burada bu tablonun Muğla’da önlem alınması gerektiğini siyasilerin, bilim insanlarının ellerini taşın altına koymaları gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Bu yazı toplam 860 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR