Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Yoksulluk, Yokluktan Değil Çokluktan Kaynaklanır

Yoksulluk, Yokluktan Değil Çokluktan Kaynaklanır

Sosyal medyalarda hepimiz harika yerler geziyor, harika yemekler yiyoruz. Gerçek hayatımız bire bir aynı olmasa da yakın hayatlardayız belki de. Ama görmediğimiz bilmediğimiz hayatlar da var. Bugün üzülsem mi kızsam mı dediğim bir olay geldi başıma. Bunu anlatmak istedim.

Birçoğumuz hatta belki hepimiz dilencilere “onlar bizden daha zengin” görüşüyle bakıyoruz. Belki yıllarca kafamıza kazınan ya da okuduğumuz izlediğimiz haberlerden ötürü inancımızı kaybettik. Yine de o belki sorusu olduğu için içimizde birçoğumuzda yardım ediyoruz. Ya da her yardım isteyene dilenci gözüyle bakıyoruz. Ben bunu ikilemde kalıp yardım edenlerdendim bir zamanlar arkadaşlarım çok kızardı “para verme bak elleri ayakları tutuyor çalışsın, kazansın” derlerdi. Haklılardı da milyonlarca insan ekmek parası için çok zor şartlarda bile olsa çalışıyorlar sonuçta.

Fakat bugün hızlı hızlı ofise gitmek için yürürken bir abla durdurmak istedi, “çok açım” dedi bizde ki de ön yargıya abla sağ ol dedim yürüdüm lafın devamını dinlemeden. Sonrasında başka birini durdurdu bana yiyecek bir şeyler alır mısınız? Dedi. Durdum. Geri döndüm biraz da utandım. Abla dedim gel üzerimde çok para yok ama alayım bir şeyler. Böyle şeylerin lafı olmaz. Konuşulmaz. Konuşulmamalıda. Fakat biraz etrafımızı görebilmemize yarayacaksa neden olmasın?

Üzüldüğüm konu abla dilenmiyor para istemiyor sadece karnını doyurmak istiyordu. Kucağında da çocuğu. Çok üzüldüm. Gazeteye geldiğimde arkadaşlarımla paylaştığımda üzülmekten daha çok sinirlendiler. Sinirlendikleri ben değildim, sinirlendikleri bu insanların hiç mi yakını yok? Yakını geçtik hiç mi komşusu yok, nasıl olur da yakınlarında ki bir insanın açlığını durumunu görmezler.

Yoksulluk kişinin utanacağı bir durum kesinlikle değildir. O insanın ne şartlarda yaşadığını neden sokaklarda yemek istediğini bilemeyiz. Ama bu insanları kimse mi görmüyor, sokaklarda yardım istiyorlar ve bu durum gerçekten çok üzücü.

Asıl üzücü olan toplumun nasıl bu kadar duyarsız hale geldiği. Bu kadar dışarıdaki insanlara kendini kapattığı. Genel olan düşüncelerim bu yönde eminim başkaları için didinen gizli kahramanlarımız vardır. Fakat bir memlekette kimse sokaklarda açım diye dolanmamalı. Bunun önüne geçilmeli.

“Adına Yoksulluk Dediğimiz Şey Yokluktan Değil Çokluktan Kaynaklanır. Hakkına Razı Olmayanların Çokluğundan.”

Bu yazı toplam 1142 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR