Yörenin tek kadın slaj üreticisi

Yörenin tek kadın slaj üreticisi
Muğla’nın Menteşe ilçesi Yenice Mahallesi’nde kadın girişimci Harika Durgut, KOSGEB’den aldığı destekle kurduğu slaj işletmesiyle, tarım sektöründe...

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yenice Mahallesi’nde kadın girişimci Harika Durgut, KOSGEB’den aldığı destekle kurduğu slaj işletmesiyle, tarım sektöründe adından söz ettiriyor.  KOSGEB Girişimcilik Kursu’ndan aldığı 50 bin liralık destekle Yenice Mahallesinde kiraladığı alanda slaj işine başlayan Harika Durgut, “Bölgede tek slaj üreticisi kadınım. Sezonda günlük 100-150 ton silaj üretimi gerçekleştiriyorum. Tesise aldığım makinaları da kendim kullanıyorum” dedi.

Haber Merkezi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Tarımda Kadın Girişimcilerin Güçlendirilmesi” projesi kapsamındaki eğitim programlarına katılan ve projeyi yaşama geçiren Muğlalı kadın girişimci Harika Durgut, silaj üreticisi tek kadın olarak, gelen yoğun talepleri karşılamakta zorlanıyor.

ÖREN’DE HAYVANCILIKLA ÇİFTÇİLİĞE BAŞLADI

Milas ilçesi Ören Mahallesi’nde eşi ile birlikte 2 adet Sağnen keçisi ile girişimciliğin ilk adımını atan Harika Durgut, kendi imkanları ile keçi sayısını önce 40’a, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığı teknik destek ile de bu sayıyı kısa zamanda 300’e çıkarttı. Durgut, keçi sayısının artması ile hayvanlara yem olarak verdiği slaj miktarı artınca slaj sektörüne adım attığını söyledi.

MUĞLA GENELİNDE SİPARİŞLERE YETİŞEMİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Tarımda Kadın Girişimcilerin Güçlendirilmesi” projesi kapsamındaki eğitim programlarına katıldıktan sonra KOSGEB Girişimcilik Kursu’ndan aldığı 50 bin liralık destekle Yenice Mahallesi’nde kiraladığı alanda slaj işine başlayan Harika Durgut, “Bölgede slaj işiyle uğraşan tek kadın olmam nedeniyle kısa zamanda tanındım. Sezonda günlük 100-150 ton silaj üretimi gerçekleştiriyorum. Tesise aldığım makinaları da kendim kullanıyorum” dedi.

2 yıl içerisinde ürettiği silaj ile bölgede iddialı konuma gelen Harika Durgut, kısa sürede bölgedeki tüm üreticiler ile irtibat kurduğunu kaliteli ve sağlıklı silaj paketleme yaptığı için tercih edildiğini söyledi.

Buradan kazandığı gelirle çocuklarının eğitimini ve düğünlerini yaptığını dile getiren Durgut, işletmeye ait tüm borçlarını kapatarak daha büyük bir alanda işletmesini büyütmeyi planladığını kaydetti.

YENİ HEDEFLERİ PELİT SLAJ ÜRETMEK

Yeni hedeflerinin mısır dışında arpa, buğday, yulaf gibi diğer ürünlerden slaj yapmayı, yaş olarak yaptığı slaj paketlerinin yanında kuru olan slajı pelit haline getirerek pazarlamayı düşündüğünü ifade eden Harika Durgut, “Yeni iş kuracak kadınlarımızın hiçbir şeyden çekinmeden akıllarında bulunan iş fikirleri için gerekli eğitimi almaları, kendi işlerini kurarak, kendi işlerinin patroniçesi olmaları, girişimci olarak kadın istihdamında bizzat kendilerinin rol almaları çok önemli. Devlet özellikle kadınlar için birçok teşvik veriyor” diye konuştu.

TIBBİ AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ’NDE BENDE VARIM

Kadın girişimci Harika Durgut, Muğla’nın Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesi’nde kurulan kadın istihdamına yönelik Kozmetik Vadisi Projesi’nde endemik bitki üretimi ve ticari ürüne dönüştürülmesi kapsamında kendisinin de projede yer almayı ve ilkler arasına girerek burada da girişimci kadınlar adına güzel işler yapmayı planladığını söyledi.

Bu haber toplam 1207 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.