Hasan Telli

Hasan Telli

Yumurta Folluk Meselesi

Yumurta Folluk Meselesi

Erken genel seçim sonrasında herkes sonuçları kendi bakış açısıyla değerlendirerek biz başarılıyız diyerek açıklamalar yapıyor. Aslında mesele tamamen yumurta ve folluk meselesi. Folluğu bulanlar ile bir parça saman bulamayanların durumu. Başarının çizgisi nedir? Bir işi iyi, güzel, yararlı bir sonuçla bitiren, bir şeyde başarı gösteren, başaran kimse. Üstesinden gelinmiş, istenildiği gibi yapılmış, iyi bir sonuçla bitirilmiş, başarılmış iş. Başarı ve başarılı kelime anlamları yukarıdaki gibi peki hayattaki anlamı, bu uzun ve sıkıntılı bir süreç hatta işe bir açı daha katıp başarı, başarılı, mutlu diyebilirim ama mutluluk benim gözümde daha fazla kelime isteyen bir konu olduğu için onu başka bir yazıya bırakıyorum.

Başarı istediklerimizi, hayal ettiklerimizi gerçekleştirirken neler kaybetmediklerimizdir.

***

Şüphesiz ki 24 Haziran seçimlerinin ilk kazananı Recep Tayyip Erdoğan’dır. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 51,7'sini alan Erdoğan, yine ilk turda seçimi kazanmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu oyların yüzde 38,5'ini alırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9,7 olmuştu. Erdoğan son cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla oy oranını artırırken, muhalefet adaylarının oyları ise geriledi. Seçimin parlamento dağılımı açısından kritik partisi HDP'nin ise barajı aştı. Açılan sandıkların yüzde 98'ine göre HDP'nin oy oranı yüzde 11.56. Bu orana göre mecliste 67 vekille CHP'den sonra en fazla temsilcisi bulunacak parti oldu. HDP barajı aşana kadar tek başına 351 vekili olan AK Parti'nin vekil sayısı 293'e düştü. Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener öncülüğünde eski MHP'li siyasetçilerin katılımıyla kurulan İYİ Parti'de yüzde 10 barajını aştı. Yüzde 10.04 oy oranı ile İYİ Parti 45 temsilci ile parlamentoda yer alacak. Seçimin belki de en dikkat çeken kazananı MHP oldu. Devlet Bahçeli liderliğindeki parti, kamu oyu yoklamalarında verilen sonuçlardan hayli yüksek bir desteğe ulaşarak, yüzde 11.2 oy topladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin baraj sorunu olmadığını belirterek zafer sinyalleri veriyordu.

***

Genelde kazananlar böyle iken Muğla’da seçimi kim kazandı sorusunun cevabı ise bir o kadar karışık. CHP milletvekili sayısını 1 arttırırken aldığı oy sayısı ve yüzdelik dilimde düşüş yaşadı. AK Parti mevcut milletvekili sayısını korurken oy bazında artış olmasına rağmen yüzdelik dilimde kayba uğradı. Düşüşün olmadığı ilçe yok neredeyse. MHP ise hem milletvekilini kaybetti, hem oy düşüşü gördü hem de yüzdelik dilimde ağır bir darbe aldı. Sanırım Muğla’da seçimin tek kazananı İYİ Parti oldu. Yeni kurulan parti bir milletvekili çıkararak Muğla siyasetinde söz sahibi olma yolunda ilerliyor.

***

Tüm bu verilerin ışığında yorum yapan siyasetçileri anlıyorum hepside algıda seçicilik ilkesi uyarınca kendileri için nerede başarılı görülüyorlarsa orayı seçerek başarılı olduklarını söylüyorlar. Başarısız olduğunu kabul eden henüz çıkmadı. Hepsi başarılı. Peki bu başarılı siyasetçiler normal şartlarda mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler için çalışmaya başladı mı yoksa hala zafer sarhoşluğu mu yaşıyor. Haziran sonu erken genel seçim var uyarımı dikkate almayan neredeyse seçim tarihi açıklanınca folluk arayan siyasilere bir haber daha vereyim yerel seçimler kasım 2018’de vakit kaybetmeden hazırlanmaya başlayın aksi taktirde yumurta dayanınca yine folluk aramaya başlarsınız.

Bu yazı toplam 970 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR