YUMURTA YEMEYEN ÇOCUKLARA YUMURTA YEDİRMENİN YOLU

YUMURTA YEMEYEN ÇOCUKLARA YUMURTA YEDİRMENİN YOLU
YUMURTALI EKMEK NASIL YAPILIR?Yumurtalı ekmek çocukluğumun en lezzetli anılarından biridir. Kahvaltıya oturduğumuzda yumurta yemeyen ben, yumurtayla yapıldığını...

YUMURTALI EKMEK NASIL YAPILIR?

Yumurtalı ekmek çocukluğumun en lezzetli anılarından biridir. Kahvaltıya oturduğumuzda yumurta yemeyen ben, yumurtayla yapıldığını bilmediğim yumurtalı ekmeğe bayılırdım.

Annem evde ekmekler bayatladığında mutlaka yumurtalı ekmek yapardı. Tereyağı yerine zeytinyağı kullanırdı. Kızarma anında evin içi mis gibi yumurtalı ekmek kokardı. Sabah kokuya uyanır, elimizi yüzümüzü yıkadıktan sonra kahvaltıya otururduk. . Çayın içine bir kaşık tereyağı karıştırır, yumurtalı ekmeğin üstüne reçel ve bal sürer yerdik. Yanında beyaz peynir, zeytin ve çay ile kahvaltılar şölene dönüşürdü.

Ah benim çocukluğum. Ne çabuk geçti zaman. Kocaman adam olduk.

Yumurtalı ekmeğin tarihçesine baktığımızda çok eskilere dayanmadığını görüyoruz. Düşük randımanlı undan yapılan francala dediğimiz günümüz ekmekleri, geçmişte yapılan geleneksel ekşi mayalı ekmeklerden daha çabuk bayatlar. İlk zamanlar artan ekmeği değerlendirmek amacıyla yapılan yumurtalı ekmek günümüzde sadece lezzetinden dolayı yapılmaya devam ediyor. Yumurta yemeyen çocuklara yumurta yedirmenin en kolay yoludur.

Yumurtalı ekmekte geleneksel tariften uzaklaşmamak gerektiği kanısındayım. Ama yinede “mutfak araştırmacısı” kimliğimin arkasına sığınarak değişik tarifler deniyorum. Dilimlenmiş ekmeği yumurtaya batırmadan önce üzerine salça veya krem peynir sürdüğüm oluyor. Daha hafif olması adına yumurtalı ekmeği yağda kızartmak yerine fırında yaptığım da oluyor. Vallahi ne yalan söyleyeyim, Yumurtalı ekmeğin her tarifini severek yapıyor ve tüketiyorum. Hafta sonu kahvaltı sofralarının ve beş çaylarının vazgeçilmez lezzeti oldu benim için. Hem çok pratik hem de çok lezzetli.

Farklı yörelerde cici papa, ekmek balığı ve fransız tostu gibi farklı isimlerle anılsa da en sık kullanılan adı yumurtalı ekmek. Adından da anlaşıldığı gibi ana malzemeleri yumurta ve ekmektir.

Çıtır çıtır, nar gibi kızarmış yumurtalı ekmek yemek istiyorsanız ekmeğinizin bayat olmasında fayda var. Yumuşak ekmek çok fazla yumurta çektiği için içi ıslak kalır. Ayrıca yağıda fazla çeker.

Şimdi gelelim tariflere:

Tarif 1:

Malzemeler:

3 adet yumurta

5-6 dilim ekmek

Tuz

Karabiber

Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:

Ekmeğinizi 1,5-2 cm. kalınlığında dilimlere bölün.

Yumurtaları derin bir kaba kırın, tuz ve biber ekleyerek iyice çırpın.

Ekmek dilimlerini çırptığınız yumurtalara önlü arkalı bulayın. Gerekirse yumurtayı çekmesi için hafifçe bastırın.

Tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın. Yumurtalı ekmeklerinizi önlü arkalı kızartarak servis tabağına alın.

Sıcak ya da ılık olarak servis yapın.

Tarif 2

Malzemeler:

8 dilim bayat ekmek,

2 yumurta,

1 çay bardağı süt,

Kekik, tuz, (Kırmızı pul biber, kuru nane vs gibi istenilen baharatları ekleyebilirsiniz…)

Kızartmak için yarım çay bardağı sıvı yağ.

Yapılışı:

Öncelikle geniş bir kâsede yumurtayı tel çırpıcıyla çırpalım. Süt, tuz ve baharatları ekleyip tekrar karıştıralım. Orta boy bir tavaya yağı döküp kızdıralım. Daha sonra ekmeklerimizi bu karışıma bulayıp ısınmış olan tavada her iki tarafını da kızartalım. Sıcak ya da ılık olarak servis edelim.

Tarif 3

Fransız usulü

Malzemeler:

1 bayat baget ekmek

6 adet yumurta

1 su bardağı süt

2 çay kaşığı vanilya

1 çay kaşığı tarçın

Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

Bir kasede süt, tarçın ve vanilya karıştırılır. Başka bir kapta yumurtalar iyice çırpılır. Bayat ekmek dilimlenip ilk önce sütlü karışımda yaklaşık 45 saniye ters düz ederek bekletilir ardından yumurtaya iyice bulanır. Bir tavada kızdırılan bol yağ içinde iki tarafı eşit şekilde kızartılır. Bal ve reçelle servis edilir.

Tarif 4

(Yağsız) fırında

Malzemeler:

Dilimlenmiş 1 adet ekmek (yaklaşık 10-12 dilim),

2 yumurta,

1 su bardağı süt,

Tuz,

1 su bardağı ince rendelenmiş kaşar peyniri.

Yapılışı:

Yumurtalar az tuz ilavesiyle çırpılıp sütü eklenir. Ekmek dilimleri sosun içine arkalı önlü batırılıp çıkarılır ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Yumurtalı ekmeğin yanına sevdiğiniz peynir, biraz söğüş domates, salatalık, biber ve taze demlenmiş çay olsa…

Bu haber toplam 1718 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.