Hasan Telli

Hasan Telli

Zeytin Hasadı ve Konuşulanlar

Zeytin Hasadı ve Konuşulanlar

Geçtiğimiz hafta sonu Milas ilçesinde bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. Güney Ege'ye özgü memecik türü zeytinleriyle, birçok platformda ödül alan Milas 5. Zeytin Hasat Şenliği'ne ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 550 bin dekarlık alanda toplamda 10 milyon zeytin ağacı varlığına sahip olan Milas'ta kutlanan hasat şenliğine; Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ve Suat Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İl Tarım Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, siyasi parti temcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, oda başkanları, STK'lar, çiftçiler ve her yaştan vatandaş yoğun katılım gösterdi.

***

Buraya kadar her şey normal. Ne olduysa en son çekilen hatıra fotoğrafı ile oldu. O fotoğrafta il milletvekilleri ve il protokolü ile Karyalıların kıyafetlerini giymiş gösteri ekibi ile yer alıyor. Peki kayralılar kimdir? M.Ö. 2. bin yılının sonlarından itibaren güneybatı Anadolu'da varlıkları bilinen ve Karya uygarlığını kurmuş kavim. Başkentleri başlangıçta Mylasa'da (Milas) iken, MÖ 4. yüzyılda Mausolus tarafından Halikarnas'a (Bodrum) taşınmış, ancak Mylasa önemini korumuştur. Yaklaşık olarak Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasındaki bölgeye denk gelen yayılma alanlarında çok sayıda köy ve mezra türü yerleşimin bir araya gelerek oluşturduğu federasyonlar etrafında örgütlenmişlerdir.

***

Sosyal medyada ver yansın yapılan olayın tarihsel yapısına bakılırsa eğer. Milas’ın da içinde bulunduğu tarihi Helen Eğrisi aslında Milas’ın kıyılarından başlayarak adalar ve sonrasında İtalya’ya kadar uzanan bir Olive yani( zeytin) eğrisidir. Bölgede milattan önce ikibinli yıllara kadar uzanan geçmişi ile zeytin tarihten buyana ona hükmedenlerle hasat şenliğinde kutlanmış. Bu toprakların hikayesini bilmeyen sözüm ona pislikte boncuk bulmuş misali yapılanları kendi sosyal medya hesaplarında eleştirenlere karşı organizasyonu savunmak yine bize düştü. Bir paylaşımda “Görevden Alınan "Kahpe Bizans Giysili Büyükelçiye" Muğla'dan Kahpe Bizans Giysileriyle Destek Verdiler. Güzel,Herkes Safını Net Belli Etmeye Başladı” denilmiş bunun peşine düşenlerde ardı sıra paylaşımlar yapmışlar. Ne diyeyim bilgisi olmadan fikri olanların geldikleri son nokta.

Bu yazı toplam 829 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR