Zeytin üreticisi kıtlığa dikkat çekti

Zeytin üreticisi kıtlığa dikkat çekti
Muğla’nın Menteşe köyleri ve diğer ilçelerinde üretim yapan zeytin yetiştiricileri, bu yıl zeytin ağaçlarının meyve tutumu gerçekleştirmediğini...

Muğla’nın Menteşe köyleri ve diğer ilçelerinde üretim yapan zeytin yetiştiricileri, bu yıl zeytin ağaçlarının meyve tutumu gerçekleştirmediğini belirtti ve bunun da en başta zeytin ile zeytinyağı toplam ürününü çok düşüreceğini söyledi.

Zeytinin, gıdadan kozmetiğe kadar üretilen birçok ürünün hammaddesi olduğunu söyleyen zeytin üreticileri, bu yıl zeytinin çok az olmasının, temizlik, hayvan yemi, yakacak şeklinde tüketilen zeytin yan ürünlerinin dışında, en büyük zararı, zeytinyağına vereceğini açıkladı.

Teslime YILDIRIM

Birçok zeytin tarlasında, neredeyse yok denecek kadar az bir zeytinin bulunduğunu, bazı tarlalarda ise hiç zeytin bulunmadığını anlatan Muğlalı zeytin üreticileri, bağlantılı oldukları Ege Bölgesi’ndeki diğer zeytin üreticilerinin de aynı yoklukla karşı karşıya olduğuna dile getirdi.

Muğla’nın Menteşe köyleri ve diğer ilçelerinde üretim yapan zeytin yetiştiricileri, bu yıl zeytin ağaçlarının meyve tutumu gerçekleştirmediğini belirtti ve bunun da en başta zeytin ile zeytinyağı toplam ürününü çok düşüreceğini söyledi.

Zeytinin, gıdadan kozmetiğe kadar üretilen birçok ürünün hammaddesi olduğunu söyleyen zeytin üreticileri, bu yıl zeytinin çok az olmasının, temizlik, hayvan yemi, yakacak şeklinde tüketilen zeytin yan ürünlerinin dışında, en büyük zararı, zeytinyağına vereceğini açıkladı. Diğer yıllara göre çok düşük olan zeytin üretiminin Muğla bölgesinde yaşayanların vazgeçilmez zeytinyağı tüketimini de etkileyeceğini belirten üreticiler, ister istemez zeytinyağı ile diğer yan üretim fiyatlarının da artacağına dikkat çekti.

ARAŞTIRMA YAPILMALI

Bu yıl tarlalarda zeytin olmaması nedeniyle kendi tüketecekleri zeytin ve yağını da dışardan temin etmek zorunda kalabileceklerini öngördüklerini söyleyen bölge zeytin üreticilerinden Muğla Menteşe Yerkesik Algı Mahalle Muhtarı Kadir Bulut, “Bölgemizde zeytinden geçim sağlayan çok sayıda aile bulunuyor. Zeytin yetişmesi açısından uygun toprak ve hava şartları olan bölgemizin, bu yıl zeytin üretimi çok düşük olacak. Zeytin ağacının çiçeklendiği mayıs aylarında, hava sıcaklığının aniden yükselmesiyle 40 dereceleri bulması, zeytin çiçeklerinin kurumasına ve dökülmesine yol açtı. Algı Köyü’nde bulunan, bakımını aksatmadığım sekiz dönümlük zeytinliğimde, neredeyse hiç zeytin yok. İlkim değişikliklerinin yetkililerce araştırılmasından yanayım.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

FİYATLARIN ARTMASI

Maddi geçim kaynaklarının zeytin ve yağı olduğunu belirten Muğla Menteşe Esençay Köyü Üreticisi Erhan Duran, bu yıl zeytin olmaması hakkında, “Zeytinliklerimiz, yüksek bir kesimde bulunmasına rağmen hava sıcaklığından çiçekleri kurudu. Zeytin kıtlığı yaşıyoruz. Geçmiş yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretiminin çok fazla olduğu bir bölge yaşayanlarıyız. Bu yıl yaşanacak olan zeytin ve yağ azlığı, bölgemizi oldukça kötü etkileyecek. Bölgede az olan zeytin üretimi, fiyatları da yükseltecek diye düşünüyorum.” diye bir görüş belirtti.

Zeytin ağaçları olan bir diğer üretici Mustafa Onay ise, “Genel olarak, zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyoruz.  Karacaören Mevkii’ n de zeytinliklerim var. Bu yıl hiç olmadığı kadar üretimin düşeceğini görüyorum. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım ama sebebini tam olarak da bilemiyorum. Ancak bu durumdan, hem üreticinin, hem de tüketicinin etkileneceğinden eminim. Bölgemizde yüksek olan zeytinyağı tüketimi de bu durumdan önemli ölçüde etkilenecek. Arz ve talep ilişkisi açısından dengelerin bozulacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Bu haber toplam 1284 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.