Zeytin ve Zeytinyağı İçin Bir Araya Geldiler

Zeytin ve Zeytinyağı İçin Bir Araya Geldiler
Muğla Ticaret Borsası tarafından zeytinyağı üretiminde ‘Pirina ve Karasu Problemi, Kurumlarca Uygulanan Cezai Müeyyideler’ toplantısı düzenlendi.Sinem...

Muğla Ticaret Borsası tarafından zeytinyağı üretiminde ‘Pirina ve Karasu Problemi, Kurumlarca Uygulanan Cezai Müeyyideler’ toplantısı düzenlendi.

Sinem Karakaya

Muğla’nın önemli kaynaklarından biri olan zeytinyağı üretiminde  ‘Pirina ve Karasu Problemi, Kurumlarca Uygulanan Cezai Müeyyideler’ gibi sorunları tanımlayarak resmi ilgililere aktarmak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla Muğla Ticaret Borsası tarafından zeytinyağı fabrikası işletmecilerinin de katıldığı toplantı düzenlendi.

Toplantıya Muğla Valisi Esengül Civelek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömür Özdil, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk ile Meclis Başkanı Uğur Özen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk; “ İlimiz ve ülkemiz ekonomisinde çok önemli olan zeytin ve zeytinyağı için bir aradayız. Sürdürülebilir olması için kaynakların korunması, doğaya karşı olabilecek kötü etkinliklerin en aza indirilmesi, var olmak için mecbur olduğumuz doğa ile bütünlük içinde yaşamak ön koşulumuz olmalı. Bizler, tabiatı, doğayı ve toprağı seven doğayı ana olarak belleyen bir milletiz. Ana olarak bildiğimiz doğamızı koruyarak sürdürülebilir olmak için baba olarak tanıdığımız devletimizin temsilcilerini ve üreticilerimizi buraya davet ettik. Toplantımızın üreticilerimize, Muğla’mıza ve bölgemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Muğla’nın önemli kaynaklarından biri olan zeytin ve zeytinyağı için bir araya geldiklerini söyleyen Ticaret Borası Meclis Başkanı Uğur Özen; “Mensubu olduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği; Ticaret Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının Birleşmesiyle özel kanunla kurulmuş tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde mesleki bir üst kuruluştur. Son günlerde mesleği zeytinyağı fabrikası işletmeciliği olan üyelerimizden, Çevre İl Müdürlüğümüz tarafından işletmelerinde yapılan denetimlerde tutulan tutanaklar, yapılan uyarılar ve kesilen idari para cezalarıyla ilgili olarak çok sayıda borsamıza geri dönüş almış bulunmaktayız. Muğla Ticaret Borsası olarak özel sektörümüz ile devlet kurumlarımız arasında bir köprü kurmak, işletmelerimizde üretimle ilgili yasal eksiklikler olarak görülecek uygulamaları cezai yaptırım uygulanmadan önce giderilmesini sağlamak ve işletmelerimizi son yönetmelikler uyarınca uyulması gereken yasal zorunluluklar hakkında bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Bu anlamda ilgili devlet kurumlarımızca borsa üyesi işletmecilerimizin denetlenmeye karar verilmesi durumunda ceza uygulanmadan önce tesislerin eksikliklerin giderilmesi amacıyla borsamızın dâhil olacağı bir ön denetim mekanizması oluşturarak işletmelerimizin yasalara uygun çalışan tesisler haline getirmek önerimizi görüşlerinize sunuyoruz. İlimiz ne yazık ki devletimizin işletmelerimize verdiği ticari desteklerden yeterince faydalanamamakta. Bu durum ülkemizdeki ilgili kurumlardan ilimize ayrılan destekleme bütçelerine mahrum kalmamıza sebep oluyor. Bizim kullanamadığımız bütçe başka illere aktarılıyor. Toplantımızın ele alınan konuları öneri ve dilekleri tarafımızca TOBB’a iletilerek Cumhurbaşkanlığımız ve ilgili bakanlıklara sunarak takipçisi olacağız. Konuştuklarımızın arkasında duracağız” dedi.

Muğla Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği ( MUZEYDER) Başkanı Cumhur Bişen ise; “Bizim gözümüzde zeytin ve zeytinyağı stratejik bir sektör olmasına rağmen henüz bakanlıklarca maalesef bu kapsama alınmamıştır. Bu Kapsamda bütüncül bir yaklaşma ihtiyaç vardır. Zeytinden elde edilen her ürünün katma değeri artırılarak ve desteklenerek zeytin üreticisinin de, zeytinyağı üretiminde, prina işleyenlerin de kazançlı kazançlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda hem prinanın hem de karasuyun çevreye zarar veren bertaraf edilmesi gereken bir atık değil tam tersine enerji, gübre hayvan yemi ya da diğer sektörlerde değerlendirilebilecek bir hammadde olarak ele alınması gerektirdiğini inanmaktayız. Bu çalışmalar özel sektör, üniversite gibi kurum ya da kuruluşlarca yapılmakta ve geliştirilmektedir. Bu çalışmaları biz sektör olarak yakından takip etmekteyiz. Karasu bizim başımızın belası olarak değil kıymetinin henüz tam anlaşılmadığı bir değer olarak görmekteyiz. İlgili Bakanlıklarca bu çalışmalara destek verildiği taktirde olumlu sonuçların olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selda Gürbüz tarafından zeytinyağı üretimi ve çevreye olan etkileriyle ilgili tespitler içeren bir sunum gerçekleştirildi. Program daha sonra katılımcıların sunum yapmasıyla devam etti. Zeytinyağı fabrikası işletmecilerinin ilgili kişilerle soru cevap yapılmasıyla toplantı sona erdi.

Bu haber toplam 510 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.