Zeytinköy’de Dilekçe Krizi

Zeytinköy’de Dilekçe Krizi
2017 yılında Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Zeytinköy mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangın 250 hektarlık alana zarar vermiş, yangının mahalleye...

2017 yılında Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Zeytinköy mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangın 250 hektarlık alana zarar vermiş, yangının mahalleye sıçramasıyla 54 ev ile 14 ahır küle dönmüştü. ZEY-DER Başkanı Muharrem Kocabaş, ADM’nin elektrik direklerinin tadilatı için verdikleri dilekçelerle ilgili sonuç alamadıklarını iddia ederken, ADM yetkilileri ise, kendilerine konu ile ilgili dilekçelere dönüş yapıldığını ve gereken onarımın yapıldığını iddia etti.  

Neval ÇOLAK

2017 yılında meydana gelen ve 250 hektarlık alanın zarar görmesiyle sonuçlanan Zeytinköy yangınının etkileri hala sürüyor.

Bilindiği gibi yangının mahalleye sıçramasıyla 54 ev ile 14 ahır küle dönmüştü.

Köylüler, köyde özellikle elektrik direklerinin tadilatının tam anlamıyla yapılamaması nedeniyle zor durumda olduklarını iddia ettiler.

“DİLEKÇEYE YANIT ALAMADIK” İDDİASI

Yerkesik Zeytin Köy Soysal Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Derneği (ZEY-DER) yangından sonra hasar gören elektrik direklerinin tadilatının kalıcı olarak yapılması üzerine yazılı müracaat yaparak, 26 ve 27. dönem milletvekillerine ulaştı. Olumlu yanıt alamayan Zeytinköylüler bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyor.

Zeytinköylüler mağduriyetini, “Ne kadar dilekçe de versek, ulaşmaya da çalışsak bize yaptıkları dönüş, ‘yatırımımız yok’ şeklinde oldu. Biz yeni yatırım istemiyoruz, nasıl ki bizlerden para alıyorlar, şebeke hat onarımını bari yapsınlar” şeklinde dile getirdiler.

Edinilen bilgiye göre, köy yerinde, yanan elektrik direklerinin kalıcı tamiratının yapılmaması üzerine şebeke hat kablolarına beton arabalarının değmesi sonucu birçok evde elektrikli eşyalar yandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yerkesik Zeytinköy Soysal Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Muharrem Kocabaş; “Yanan direklerin altlarını kestiler, diğer direklerin içine koydular. Yanan evden başka yanan eve hat çektiler. Günü kurtarma adına geçici onarım yaptılar. Bugüne gelene kadar, zaman içerisinde hem kendilerini defalarca uyarmamıza rağmen hem de köy muhtarımızın defalarca aramasına, dilekçe yazmasına rağmen asıl tamirat yapılmadı” dedi.

Zeytinköy’de Dilekçe Krizi

Kocabaş açıklamasına şu şekilde devam etti:

“2017 yılında ormanda yaşanan yangının köy evlerine sıçramasıyla yaklaşık 54 ev ve 14 tane de ahır yanmıştı. Yangından sonra şebeke hatları büyük zarar gördü. Yangından 15-20 gün sonra AYDEM şebeke işlerini geçici bir onarım yaptılar. Zamanla direkler yamuldu, hatlar zaten alçaktı, kamyonlar geçerken değiyordu. Günümüze kadar asıl onarım olmadı. Herhalde yapılmayacak. Dernek olarak yazılı müracaat yaptık, 26 ve 27. dönem milletvekillerine ulaştık, uyardık. Yine de bir şey yapılmadı. En küçük yağmurda ya da rüzgârda elektrik hemen kesiliyor. Akabinde günlerce voltaj düşüklüğü yaşanıyor. Bu sorun neredeyse elektriğin ilk geldiği 1980’li yıllardan beri devam ediyor. Muhtarlığın her toplantısında da dile getiriyoruz. En son 31 Aralık günü köyde yangından zarar gören evlerin onarımı başladıktan sonra muhtemelen beton araçları geçerken elektrik hatlarına takılıyorlar. O anda da tüm cihazlar yanıyor. Bu olaydan sonra biz de dedik ki, ‘O kadar yazmamıza rağmen şebeke hattının onarımını yapmadınız, bunu ivedikle yapın. Yarın öbür gün bu kamyondan elektrik hattından şoför etkilenseydi, farklı noktalarda insanlara zarar gelseydi ne olurdu?”

Dernek Başkanı Kocabaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neden bunu yapmıyorsunuz, dediğimizde komik bir cevap verdiler bize. Yatırımımız yok dediler. Bu nasıl bir şeydir, yatırımımız yok ne demek? Yeni bir yatırım değil ki bu. Bu onarım yapılması gereken bir şey. Kullanıcılardan para almaya devam ediyorlar ama. Olumsuzluk olsa nasıl önüne geçecekler? Dolayısıyla biz ADM’i uyarmamıza rağmen, şuana kadar bir şebeke hattı onarımı yapılmamıştır. En son mail üzerinden dilekçe verdik. Denizli’deki şubelerine ilettiğimizde oradan aldığımız cevap ise kendilerinin bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını söylediler. Anladığımız kadarıyla kurum içerisinde de çalışanların birbirleriyle kopuklukları var. Geçen hafta sadece ana yol üzerindeki bir sorunlu yere müdahale yapıldı. Elektrik şebeke hattının neredeyse yüzde 50’si sorunlu ve acil müdahale edilmesi lazım.”

 

ADM: “ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz ADM yetkilileri bir açıklamada bulundu.

İnsanların mağdur olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Zeytinköy muhtarını aldık biz, tek tek sıkıntılı bölgeleri gezdik ve yerinde baktık. Gerçekten de 3 veya 5 noktada kötü göründüğü, mesela telin aşağıya düştüğü direkler vardı. Yol geçişlerinde iş makinaları, beton arabaları elektrik kablolarını koparmış, insanlara zarar vermiş. Bazı noktaların önemli olduğunu görerek, gerekeni yaptık. Geçen hafta Çarşamba günü gittik ve tespit yaptık. Perşembe ve Cuma günü oraya ekip soktuk. Yaklaşık 20 ye yakın direk diktik. Bazılarını yeniledik, bazılarını yeni diktik. Muhtarın bahsettiği sıkıntıları hemen çözdük. Muhtarın hiçbir sıkıntısı kalmadı. Cuma günü oraya ekstra 40-50 bin TL’lik yatırım yaptık, insanların sıkıntısı çözülsün diye. Cihazların yanması konusunda da elektrik şebekesine iş makinalarından, beton dökme makinalarından hasar gelmiş. Elektrik kablolarımızı koparmış. Bunun üzerine vatandaşların cihazları yanmış. Onunla alakalı da Zeytinköy, Muğla Yerkesik jandarmasına bağlıymış. Bizde suç duyurusunda bulunduk. Bizim şebekemize iş makinaları zarar verdi, buradaki insanlarda da cihaz hasarı oluştu. ‘İnsanlar gelirse biz o hasarların ücretlerini karşılayacağız, firmalardan isteyeceğiz dedik.’ Yasal yollarımıza başvuracağımızı söyledik. Oradaki insanların cihazları hasarlandı, bizlik bir şey yok, ne halleri varsa görsünler değil. Oradaki insanların masrafları karşılanacak. Biz dilekçelere, zararlara dönüş yaptık ve gereken yerlere de gönderdik. Yanan cihazın tamirini yaptırsın, faturasını getirsin, biz ödeyelim dedik.”

Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.