Zihinsel Engelli Birey Anneleri;  “Sesimizi artık duysunlar”

Zihinsel Engelli Birey Anneleri;  “Sesimizi artık duysunlar”
Zihinsel engelli birey anneleri eğitim dönemlerinde sosyalleşmeyi ve yeteneklerini sergilemekte gelişen çocukların, eğitim sonrası ve pandemi döneminde...

Zihinsel engelli birey anneleri eğitim dönemlerinde sosyalleşmeyi ve yeteneklerini sergilemekte gelişen çocukların, eğitim sonrası ve pandemi döneminde boşluğa düşüp hırçınlaştığını dile getirerek, eğitimlerin devam etmesinin şart olduğunu belirttiler.

Anneler; “Bir gün zihinsel engelli değil, 364 günde zihinsel engelli bu çocuklar. Her yıl olduğu gibi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekrardan yinelemek istiyoruz. Bizim sesimizi artık duyun” dedi.

Neval Çolak Arslan

Günümüzde normal gelişim gösteren bireyler olduğu kadar, otizmli, mental, zihinsel yetersizliği olan bireylerin de eğitimine ve toplumsal yaşama olan katkılarına verilen önem giderek artmaktadır. Zihinsel engelli çocuklara verilecek eğitimin planı çocuğun kişisel becerilerini arttırmada önemli rol oynamaktadır.

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği üyelerinden Zihinsel Engelli Birey Anneleri, çocuklarının sürekli eğitim alabilmeleri için 12 ay önce kollarını sıvamıştı.

Konuyla ilgili 3 Aralık 2019 tarihinde konuşan zihinsel engelli birey anneleri şu açıklamalarda bulunmuştu; “Bizim çocuklarımız eğitim uygulama okulundan mezun. Dört artı dört artı dört eğitim sistemiyle zorunlu 12 sene eğitim almışlardır. Şimdi 12 sene eğitim uygulamadan mezun olmuş çocuklar, eskiden 23 yaş üstü diyorduk fakat artık eğitim uygulamadan mezun olmuş çocuklar diyoruz. Sonrasında bu çocuklar ne yapıyorlar? Halk Eğitim kurslarına yönlendiriliyorlar. Halk Eğitim kursları için Halk Eğitim binasında yeterli yer olmadığından geçen sene ve bu sene Gençlik Hizmetleri’nin sınıflarını kullandık. Çok kısıtlı. Ama burada lafını etmeden de geçmek istemiyorum Zülfikar Bey ve Gençlik Spor İl Müdürümüz Ömer Bey’in katkılarıyla çocuklarımıza yer verdikleri için bu kurs devam ediyor. Bünyelerinde başka bir kurs açılırsa ve yer verilmezse seneye belki de kurs açılmayacak.”

“SALGIN ÇOCUKLARIMIZI HIRÇINLAŞTIRDI”

Zihinsel Engelli birey anneleri tekrardan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde konuya ilişkin, “Eğitim dönemlerinde ve bu Pandemi döneminde sosyalleşmeyi ve yeteneklerini sergilemekte gelişen çocuklar, eğitim sonrası ve virüs dolayısıyla evden çıkamadıkları için boşluğa düşüp hırçınlaştı. Kurs saatleri yine yetersizdi. Pandemi dönemi de olsa eğitimlerinin devam etmesi şart. Bir sene sonra yine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekrardan yinelemek istiyoruz. Bizim sesimizi artık duyun” ifadelerini kullandılar.

Engelli bireyler ve annelerinin çektiği sıkıntıların göz ardı edilerek umursanmadığını dile getiren Anne Mine Menteş, “Bu sene de kurslar Gençlik Merkezi’nde yer olduğu için açılabildi. Burada bir parantez açmak istiyorum, koskoca Muğla da çocuklarımız için bir yer bulunamıyor olmasını anlamak pek mümkün değil. Bizler sadece çocuklarımıza ait bir bina istedik, 12 aydan daha fazladır çabamız ve çok yorulduk inanın. Kendimize ait bir binamız olsun diye sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu dönem kurslarımız yaklaşık 3 buçuk hafta açık kaldı. Bu seferde Pandemi vurdu. Pandemi döneminden en çok etkilenenler arasında zihinsel engelli çocuklarımız ve aileleri de var. Yine evlere kapandılar.  Anlatamadığımız bir olayla karşı karşıyayız.  Bizler bu dönemde dahil çocuklarımız için bizlere destek verecek, bizleri anlayacak eğitimler ve aktiviteler istiyoruz. Bundan tam bir sene önce bir muhabir arkadaşımız da destek amaçlı haber yapmıştı. Haber her ne kadar çok paylaşılmış ve okunmuş olsa da üzerinden bir sene geçti ve hiçbir olumlu gelişme olmadı. Yine sesimizi kimse duymadı. Gittiğimiz her platformda derdimizi anlatıyoruz. Yüzde yüz haklı görülüyoruz, halledilemeyecek bir şey değil deniliyor ama peki değişen ne? Muğla için Aktif Yaşam Merkezi gelecekte bile gözükmediğine göre bugünümüzü kurtarmak zorundayız.  Bir sene sonra yine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tekrardan yinelemek istiyoruz. Bizim sesimizi artık duyun” diye konuştu.

“BU ÇOCUKLAR BİR GÜN ZİHİNSEL ENGELLİ DEĞİL”

Zihinsel Engelli Birey Anneleri sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

“Sadece özel günlerinde hatırlanmak değil, her gün sorunumuz olan eğitim, aktif yaşam merkezi gibi konularda çözüm bulsunlar. Bir gün zihinsel engelli değil 364 günde zihinsel engelli bu çocuklar. Bu çocuklar eğitilemez diye bir şey yok bu çocuklarda süreklilik olunca onlar da eğitiliyor ama zamana yaymak gerek. Biz ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi bilemez hale geldik. Bize yardımcı olsunlar, bizim sesimizi duysunlar ve o taşın altına ellerini soksunlar.”

Bu haber toplam 569 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.