Ziya Ercan; “Muğla İçin TOKİ Tek Çözüm”

Ziya Ercan; “Muğla İçin TOKİ Tek Çözüm”
Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı Mart ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Muğla’da konut satışlarında, gecen yılın Mart ayına göre bu yıl Mart ayında düşüş oldu. Konut satışlarıyla ilgili Muğla Emlakçılar...

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı Mart ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Muğla’da konut satışlarında, gecen yılın Mart ayına göre bu yıl Mart ayında düşüş oldu. Konut satışlarıyla ilgili Muğla Emlakçılar Odası Başkanı Ziya Ercan Muğla’da ki konut alım satımları hakkında açıklamalarda bulundu.

Muğla’da konut satışları 2019 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,7 oranında azalarak 1 407 oldu. Muğla’da ki konut satışlarının durgunlaştığını ve konut satışların da düşüş olduğunu belirten Muğla Emlakçılar Odası Başkanı Ziya Ercan; “Bu düşüşün sebebi konut kredilenin %2 i aşmış olması. Gerçi son seçimler sebebiyle bu  %1.28’lere kadar düştü ancak yine de vatandaşın konut alması pek olumlu değil. Neden olumlu değil çünkü vatandaş herhangi bir konur alırken hanımının kolundaki bilezikleri, bankada ki parasını, altındaki arabasını bozdurup üzerine de konut kredisi alarak konut alabiliyor. Fakat konut kredisi yüksek olunca bu bozdurdukları şeyler o konutu almaya yetmiyor. Hatta bir ara %2’lere vardığı zaman nerdeyse 6 ay evin bir miktarı kadar da bankaya ödemek zorunda kalıyordu. Onun içinde şuana kadar alımlar hemen hemen büyük miktarda düştü. Ama inşallah bu %1 in altına düşerse bu konut piyasasının hızlanacağını düşünüyoruz. Muğla Merkez için konuşursak Muğla Merkez’de konutlarda bir artış var. oda neden TOKİ’de bin yüz tane konut yapıldı. Geçtiğimiz ay içerisinde açılışları yapıldı, teslimat başladı. Onlar da şuanda satış yapılamıyor ama hiç olmazsa kiraya verme konusunda belli bir nebze vatandaşı rahatlatacak. Ama esas problem Muğla’da TOKİ yapılmış olsa bile o kadar çok talep var ki Muğla Merkez’de imara açılan yer olmadığı için konut sektörü tamamen durmuş vaziyette. Hatta şuan Muğla’da desek ki üç ve ya dört tane müteahhit iş yapıyor diğer bütün müteahhitler kepenkler kapatmış vaziyette çünkü imara açılmış arsa yok arsa olmayınca da mecburen konut üretilmiyor. Bu düşüş Türkiye genelinde fazla hele bizim Muğla’da daha da fazla. Hatta biz bekliyorduk ki yabancılar bu gayrimenkullerde ki fiyatların düşüş sebebiyle vatandaşın sıkıntı sebebiyle bazı gayrimenkullerini satışa çıkardıklarında yabancılar burada deniz kenarı yerlerden yer alır diye düşündük ama sadece bunları Irak ve İranlılar talep gösterdiler yabancılardan pek talep gelmedi oda düşüşleri bir hayli düşürdü hakikaten şuan konut sektöründe baya bir gerileme var. İnşallah önümüzde ki günlerde hükümetin ve bankaların alacağı kararlarla eğer konutlarda, konut kredilerinde %1 in altına daha önce olduğu gibi İstanbul, Muğla, İzmir; Ankara’da olduğu gibi %0.98lere düşerse bu konut piyasasında ki satışlar artar ve piyasada bira daha rahatlama olur diye düşünüyorum. TOKİ olmasa inşaat yapacak yer yok zaten. Muğla merkez için söyleyelim Kötekli, Ortaköy, Yeniköy’de ancak inşaat yapılabiliyor. Merkezde inşaat yapacak yer maalesef kalmadı. Şuanda onun için TOKİ çözüm. Hatta üçüncü etap yapılsa daha da iyi olur diye düşünüyorum. ” Dedi.

Bu haber toplam 999 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.