17 Yaşında Ticarete Atılan Genç İş Adamı

17 Yaşında Ticarete Atılan Genç İş Adamı
RÖPORTAJ NEVAL ÇOLAK - Genç Girişimci Çağrı Talay; “Hayalleriniz Hedefiniz Olsun”Geçtiğimiz günlerde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Nar.trade...

RÖPORTAJ NEVAL ÇOLAK - Genç Girişimci Çağrı Talay; “Hayalleriniz Hedefiniz Olsun”

Geçtiğimiz günlerde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Nar.trade arasında iş birliği protokolü imzalanmıştı. Nar.trade, onaylanmış kaliteli üreticiler, toptancılar, tedarikçiler, ithalatçılar ve ihracatçı firmaların buluştuğu çevrimiçi E-ticaret platformudur. Firmalar %100 güvenli alışveriş sistemiyle yerli ve yabancı firmalar arasında alışverişini gerçekleştirir. Nar.trade’nin firmalara katkısı, sanal mağaza ile tüm dünyada satışa başlanması, 104 farklı dilde çeviri imkânı ile coğrafi sınırların kaldırılması, doğrulanmış satıcı mührü ile firma güvenirliğinin arttırılması, güvenli ödeme altyapısı ile dünyanın her yerinden farklı para birimlerinde 7/24 ödeme alınması ve talep oluşturma havuzu ile bekleyen müşterilere rahat bir şekilde ulaşımını sağlıyor.

17 Yaşında Ticarete Atılan Genç İş Adamı

Nar.trade kurucusu ve Genel Müdürü Çağrı Talay; “Hayalden, hedefe doğru giderken o bütün eksikliği doldurmanız gerekiyor. Hayalleriniz aslında hedefiniz olsun.” sözüyle yola çıkarak E-Pazar platformunda Nar.trade ile Türkiye’nin en büyük eksiği olan ticari diplomasiyi yürüteceklerine inanıyor.

İlk röportajını gazetemize veren genç girişimci Çağrı Talay’la röportajımız şu şekilde;

Çağrı Talay Kimdir?

Muğla Milas doğumluyum, 24 yaşındayım. Ailem, Milas’ta yaşıyor. Yaklaşık 5 yıldır Ankara’da yaşıyorum. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğrenciliğim devam ediyor. Şirketimizin yoğunluğundan dolayı, öğrenciliğim biraz uzadı. TOBB’da Uluslararası Girişimcilik Bölümü’nde devam ediyorum, bu sene mezun olacağım. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hayatım yoğun, seyahatler, yoğun iş tempoları ve yoğun çalışma saatlerince geçiyor. İster istemez yaşında verdiği birazcık daha bilgi eksikliği ve tecrübe eksikliğinden o tecrübeyi ve bilgi eksikliğini her anlamda doldurmanız gerekiyor. Küçüklüğümden bu yana çok çalıştım. Çok ciddi derecede başarısız olduğum zamanlarda oldu. Yılmadım, her şeyi öğrenmemiz gerektiği için takdiri ilahi dedim, ders aldım. Başarı asla tesadüf değil, başarısızlıkta kader değil. Önemli olan, her şeye devam etmek o devam edebilme cesareti gösterebilmek. İnsanız illaki korkularımız var, bu korkularımızın üzerine devam etmek, gitmektir asıl cesur olmak. Tamamen mücadele. Olmaz denen bir şey yok, illaki olacak ama zamanı ve belli şartları oluşturmak gerekiyor.

E-Pazar Yeri Platformunu nasıl yapmaya karar verdiniz?

Ailem ticaretle uğraşıyor, ben de ister istemez küçüklüğümden beri ticaretin içinde oldum. Satış kısmı olsun, depo olsun ailemle çalıştım. Ürünlerimizi Adana, Mersin, Hatay, İskenderun, Konya güzergâhına satarken Ankara’ya, Bursa’ya, Antep’e satamıyorduk. Niye satamıyoruz diye düşündüm, çok satış yapalım daha çok ciromuz yükselsin istedim. Babam, hep bir tanıdık olmaması yüzünden bahsediyordu. Çocukken diyordum, gidelim tanışalım. O da ne kadar olacak, ne kadarıyla tanışacaksınız. Bunun mümkün olmadığını düşünmeye başladım. Daha sonrasında ben buna inanmadım, 17’li yaşlarımda ben ticaret yapacağım dedim, Muğla civarında lokal olarak çalışacağım dedim ve aileme rest çektim. Şirketin aracını aldım ve Köyceğiz, Fethiye, Bodrum gibi ilçelere perakende ve toptan satış yapmaya başladık. İnsan ve zaman maliyeti sorunu ortaya çıkmaya başladı. Muğla’da olup aynı zamanda Bodrum’a satış yapamazsınız. Üniversitenin ilk yılı bir aile dostumuzun vasıtasıyla Çin’den mobilya ürünlerinin ithalatını bir platform üzerinden gerçekleştirdik. Orada gördük ki Çin’de bu problem çözülmüş. 6 ay boyunca hali hazırda devam eden, kapanan platformları araştırdım. 120 ye yakın iş modelini inceledim. Türkiye’nin böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu tamamıyla fark ettim. Hızlı bir süreçte ekibimizi kurduk, ekibimizle beraber yaklaşık bin firma ile görüşerek böyle bir problemin olup olmadığını inceledik. %85 i böyle bir problemi doğruladı. Ekibimizi oluşturduk, genişlettik. Yaklaşık bir buçuk, iki sene sadece yazılım ile uğraştık.  6 ay test aşamasını yürüttük. Hem yazılım hem tasarım hem de ödeme sistemleri anlamında yaklaşık 9 aydır da hal hazırda aktif Türkiye’nin dört bir yanında gayret göstererek platformumuza 620 firmamız kayıtlı. Türkiye’nin dört bir yanına, dünyanın farklı bölgelerine satış gerçekleştiriyoruz. Benim nezdimde tüm ekibimizin ve tüm paydaşlarımızın, tüm destekçilerimizin başarısı.

Projenin Geri Dönüşü Nasıl Oldu?

2018 yılı itibari ile bizim ihracat rakamımız 168 Milyar Dolar, bu rakamını %45 ‘i Türkiye’de sadece bin tane firma yapıyor. Geriye kalan %55 ‘ini de yaklaşık 1,5 Milyar ‘a yakın KOBİ değimiz firmalar gerçekleştiriyor. Aktif ihracatçı sayısı 85 Bin adet bugünkü mevcut duruma tekrardan bakacak olursak bu sürdürülebilir ekonomik kalkınma modeli değil bizce. Bizim daha fazla bölgeye daha fazla insana satış yapmamız gerekiyor. Mesela bizim en büyük ihracat yaptığımız ülkelere örnek vermek gerekirse, teyit etmek gerekir son rakamları ülke bazında bilmiyorum Amerika ve Avrupa Birliği iken bugün Singapur, Malezya, Vietnam, Endonezya, Pakistan dediğimiz bir beşli doğuyor. Bu ülkelerde de çok ciddi ticaret hacimleri ve ticaret piyasaları olur. Hindistan piyasası, çok ciddi bir piyasa var, Türkiye’de bu piyasalar birazcık tam bilinmediği için Baltık Denizi’nden itibaren Rusya, Ukrayna pazarını içe alarak biraz daha bu bölgeye yönelmek istedik, Orta Doğu’ya, Orta Asya’ya ve bahsettiğim piyasalara. O yüzden bunun en kolay yolu bizlerce 21. Yüzyılda internet. Dolayısıyla e-ticaret. Ancak Türkiye’de firma e-ihracat belki de özelikle, Türkiye’de firmaların ne yazık ki dijitalleşme oranı çok düşük olduğu için her firmanın kendi e-ticaret sitesini açarak başarılı olacağı beklentisi bizce gerçekçi değil. Örneğin Muğla ekosistemine baktığımızda, çok daha büyük firmalar mevcut fakat diğer e-ticaret firmalarıyla bir incelersek onların büyüme hızı 20 yıllık sanayi tesislerinden çok fazla. Şuan e-ihracat ve e-ticaret anlamında tam paket olarak çalışan ilk firmayız Türkiye’de. Hem gümrük danışmanlığı hem uluslararası ödemenin firma hesabına gelmesi hem de lojistik anlamında firmalara ciddi bir destek sunuyoruz. Bu kapsamda 5 ticaret odamızla çalışmaktayız. Polatlı, Beypazarı, Kırıkkale, Muğla yakın zamanda GeredeTicaret Ve Sanayi Odası’yla yakın bir iletişim içerisinde olacağız. Bizim amacımız şu an tüm Türkiye’deki üretim yapan ticaret odalarıyla bu anlaşmayı gerçekleştirerek Türkiye’nin aslında bir platformu olmak. Ülkemizde bölge ülkeler adına operasyon üretmek sadece bir e-Pazar yeri platformundan ziyade ihracattaki en büyük destekçisi, enbüyük çözüm ortağı olmak. Nakliye, ödeme sistemleri ilerideki ARGE yazılımları gerekli raporlama ihracat destekleri anlamında Nar.trade ‘nin ülkemizde ve tüm bölge ülkelerde aktif şekilde hizmet yapmasına destek sağlamak istiyoruz.

Nar.trade ‘yi Kurarken Ne Gibi Zorluklarla Karşılaştınız?

Firmalar nezdinde ilk üyelerimizi alırken çok ciddi bariyerlerle karşılaştık. İlk başta bir şey yaparken insanları yeni sistemi anlatmak, özellikle tek olmasıyla kaynaklı Türkiye’de bu anlamda firmaların hem gerekli devlet kurumlarını ikna ederken ciddi bir zorlukla karşılaştık. Ancak bunun ilerleyen süreçlerle gerek yaptığımız çalışmalarla gerekse samimiyetimizle kendimizi gerekli kurumlara gerekli firmalara aktardık. Bu anlamda hızlı bir geri dönüş aldık. Şuan 6 ülkeye firmalarımız ihracat gerçekleştiriyor. Şuan 15 ülkede aktifliğimiz mevcut. Çok yakın süreçlerde de bu ülkelerin platformlarıyla entegre sağlayarak ticari diploması anlamında hem de e-ihracat anlamında hızlı bir dönüş sağlayacağımızı inanıyorum. Dünyanın ekonomik büyümesini, dünya tarihinde, dünya siyasetinde ekonomiği bilmeniz gerekiyor ki ilerleyen süreçteki hedeflerinizde bunu rahat bir şekilde, mantıklı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Hayalden, hedefe doğru giderken o bütün eksikliği doldurmanız gerekiyor. Hayalleriniz aslında hedefiniz olsun.

Nar.trade‘yi İleride Nasıl Görüyorsunuz?

Yakın bir süreçte e-pazaryeri ve e-ihracat platformlarının dünya da çok aktif ve faal olacağına hatta belki yaklaşık 10 yıl içerisinde ticaretin %80‘inin bu anlamda ilerleyeceğini düşünüyoruz. O yüzden bizim yerli ve milli anlamda bu çalışmayı yapmamız gerekiyor. Bundan 10 yıl sonrasında biz bunu yapamazsak geride kalan süreçlerde bizim bütün ticari bilgilerimiz dış pazara açık hale gelecek. Biz aslında bunu hem kendi ülkemiz adına yapmak istiyoruz hem de uluslararası ticarette pastayı büyüterek gerekli ülkelerinde bu iş birliğinden faydalanarak Türk firmalarının, diğer ikinci ve üçüncü firmalarında bu pastadan pay alıp kendi işlerini, kendi ticaretlerini büyütmesini istiyoruz. Bundan 7-8 yıl sonra Nar.trade ‘de istediğimiz seviyeye ulaşırsak çok ciddi şekilde teknoloji üreten belki teknolojiyi ihracat eden firmaların teknoloji üretmesine de destek sağlayan bir firma platformu olarak kalacak. Türkiye’nin en büyük eksiği olan ticari diplomasiyi bizler yürüteceğimize inanıyoruz.

Muğla İçin Platformunuzda Özel Bir Proje Çalışmanız Var Mı?

Muğla doğduğum, büyüdüğüm yer, memleketim. Biz tabi ki firma olarak hiçbir kurum arasında ayrım yapabilme durumumuz veya lüksümüz yok. Ancak hem gerekli ekip arkadaşlarıma hem kendime Muğla ile ilgili özle bir ilgi alaka göstereceğimden hiçbir şüphe olmasın. Ayrıca bunun nezdinde yakın bir süreçte Muğla’nın özel ürünleriyle alakalı ihracatta nasıl bir çalışma yapılabilir, özellikle bunun üzerinde çalışacağız Muğla Ticaret Odamızla. Gerekli kurum ziyaretlerinde Ankara’da veya farklı illerde gerçekleştireceğiz. Yani Muğla’nın narenciye ürünü araştırmamız nezdinde hangi piyasada en çok satılabiliyorsa bununla alakalı ilgili ülkenin gerekirse ticaret müşavirliğini, gerekirse büyükelçiliğini ziyaret edip Muğla’nın ürünlerini o piyasalarda da hem Nar.trade nezdinde hem de ikili ülke diyalogları nezdinde satılmasına ve aktif şekilde Muğla’nın Pazar değerinin, marka değerinin oluşmasına katkı sağlayacağımıza inanıyorum.

Bu haber toplam 3387 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.