Muğla’nın Datça ilçesi, bu yıl 24. kez düzenlenen "Akdeniz'den Ege'ye Dostluk ve Doğa Yürüyüşü" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) öncülüğünde, Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, Akdeniz’den alınan deniz suyu testilerle taşınarak Ege Denizi’yle sembolik olarak buluşturulacak.
Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen katılımcılar, törenin ardından kortej eşliğinde yürüyüşe başladı. Etkinliğin ilk adımında, Çatalmağara mevkiinde Akdeniz’den testilere doldurulan su, davul-zurna eşliğinde Gökova Körfezi kıyısında yer alan Gereme Koyu Katıyalı mevkisine doğru taşınmaya başlandı. Etkinliğin ikinci etabında ise bu sular, Ege Denizi’ne dökülerek Akdeniz’le Ege'nin sembolik buluşması gerçekleştirilecek.
Kaymakam Atıcı: “Bahar huzur getirsin”
Törenin açılış konuşmasını yapan Datça Kaymakamı Murat Atıcı, etkinliğe dair heyecanını şu sözlerle paylaştı:
“Ege ile Akdeniz’in buluştuğu eşsiz coğrafyada yer alan Datça’mızda, yıllardır süregelen ve artık gelenekselleşmiş bu etkinliği bir kez daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Akdeniz’in suyunu testilere doldurarak yürüyerek Ege’ye taşıyoruz. Bu yürüyüş hem doğa sevgisini hem de dostluğu temsil ediyor. Katılım her geçen yıl artıyor. Hatta geçmişte bu ritüelin benzerlerinin 700-800 yıl öncesine dayandığına dair yazıtlar olduğu da ifade ediliyor. İnşallah bu güzel gelenek çocuklarımız ve torunlarımız tarafından da yaşatılır.”
Datçalılar tarafından yoğun ilgi gören etkinlik, hem doğaya duyarlılığı teşvik ediyor hem de iki denizin sembolik kavuşmasıyla kültürel bir değer oluşturmayı sürdürüyor.