6.5 milyon konutu yenilemeyiz

6.5 milyon konutu yenilemeyiz
Bir dizi incelemeler için Muğla’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasası kapsamında büyük bir çalışma başlattıklarını...

Bir dizi incelemeler için Muğla’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasası kapsamında büyük bir çalışma başlattıklarını belirterek, “Türkiye’de bizim yaptığımız tespitlere göre 6,5 milyon konutu 20 yıllık bir periyot ile yenilemeliyiz” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin artık dünyada yıldızı bir ülke olduğuna da dikkati çeken Bayraktar, artık İMF’ye borç verebilecek durumda olduklarını söyledi.

Muğla’ya gelen Bakan Erdoğan ilk olarak Ak Parti Muğla İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. İl Başkanlığı binası önünde partililer tarafından karşılanan Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada 11 yıllık hükümetin yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.

Türkiye’nin artık dünya’da yıldızı parlayan bir ülke haline geldiğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, bunu da geçmiş ile bugünkü Türkiye’nin durumu ile kıyaslanınca net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Bugün Türkiye’de akıl almaz büyük gelişmelerin yaşandığını kaydeden Bakan Bayraktar, “Sadece batık bankalara bu vatanın, milletinin cebinden batırılan paranın miktarı 150 milyar dolardan daha fazlaydı. Bunları unutmayacağız. 150 milyar dolar batan bankaların parası bizim dönemimizde ödendi. Yine aynı şekilde tasarruf mevduatından toplanan paraları devlet o zaman ödeyemedi, gene biz ödedik. Konut için de toplanan paraları yine biz ödedik. Faizler gecelik yüzde 60’la yüzde 400 arasında idi. Ve biz IMF’nin kapısına gidip dileniyorduk, diyorduk ki ‘faizi ne olursa olsun aman IMF biz’e borç para verir mi? Verirse biz memurlarımızın maaşlarını verelim’ diyorduk. O dönemde yatırımlar hemen hemen durmuştu.  Şimdi IMF’ye olan borcumuz sıfırlandı. Bu sene IMF’ye borç vereceğiz. Kasamızda ne para vardı toplam 27,5 Milyar dolar paramız vardı. Döviz ve altın şimdi ne kadar para var 119,5 milyar dolar para var. 27,5 milyar nerde 119,5 milyar Dolar nerde. Vatanımız, milletimiz, devletimiz, gelişiyor ve kalkınıyor” dedi.  

Kentsel dönüşüm insanımız için

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye’de yeni bir dönem başlattıklarını kaydeden Bakan Erdoğan, bakanlığının bu konuda çeşitli çalışmalar içinde olduğunu söyledi. Türkiye’de bundan böyle çevreye, iklim değişikliğine, katı atıkların daha düzgün toplanmasına, atık suların arıtma tesislerinin çok daha ileri noktaya getirilmesi için duyarlı çalışmalar başlandığına dikkati çeken Bayraktar, çalışmalar çerçevesinde güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden yararlanma projelerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Konuşmasında Kentsel Dönüşüm yasasına da değinen Bakan Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti:

“Affet riski taşıyan yerlerde kentsel dönüşüme çok daha fazla dikkat etmek zorundayız. Muğla birinci derece deprem bölgesi Biz diyoruz ki artık bir afet olduğu zaman, deprem olduğu zaman o bölgede yıkılacak bir bina bulunmasın, bulunsa bile içinde insan olmasın. Bu amaçla Türkiye’de afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi seferberliğini başlattık. İnsanlarımız kendi binalarını az çok konumunu bilirler. Bizim valiliklerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimiz binaların sağlam olup olmadığını tespit edebiliyorlar. İnsanımız gitsin kendi binalarını kontrol ettirsinler. Afet riski altındaki binalardaki dönüşüm çalışmalarını KDV’den muaf tuttuk. Binasını dönüştürecek insanımıza biz aldığı krediye birde faiz desteği veriyoruz. İnsanımız eğer riskli binasını boşaltırsa ona kira yardımı yapıyoruz. Tapu harcı yok, noter harcı, alım satım harcı, ruhsat harcı yok. Bunun için diyoruz ki insanlarımız evlerinin riskli olup olmadıklarını baktırsınlar ve bunları kendileri dönüştürsünler eğer dönüştürmezler ise biz bunları dönüştürmek zorundayız. Biz insanımızın canını kollamak, hayat haklarını devam ettirmek zorundayız. Bu yasa insanlarımızın canını korumaya yönelik bir yasadır. Türkiye’de bizim yaptığımız tespitlere göre 6,5 milyon konutu 20 yıllık bir periyot ile yenilemeliyiz. Gelin bunu el birliği ile yapalım.”

Bakan Bayraktar konuşmasının ardından partililerin sevgi gösterisi arasında Ak Parti Muğla İl Başkanlığından ayrıldı.

Bu haber toplam 459 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.