60 fabrika kapanacak 5 bin kişi işsiz kalacak

60 fabrika kapanacak 5 bin kişi işsiz kalacak
MUSTAFA İNCİMuğla’da Salihpaşalar köyünde kömür olduğu gerekçesiyle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 600 hektarlık alanı kamulaştırma kararı...

MUSTAFA İNCİ

Muğla’da Salihpaşalar köyünde kömür olduğu gerekçesiyle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 600 hektarlık alanı kamulaştırma kararı aldı. Bölgede bulunan 60 mermer fabrikası kapacak. Salihpaşalar Köyü Muhtarı  İsmail Baş “ bu bölgede mermer fabrikaları var. Turizm kadar mermer ihracatından döviz elde ediliyor. Bu kamulaştırma iptal edilmezse mermer ihracatına büyük darbe vurulur” dedi. Bölgede yapılacak olan kamulaştırma öncesi bazı kişilerin köylülerin arazilerini yarı fiyatına aldığı ileri sürüldü.

Mermer fabrikaları var

Muğla’nın Bayır Beldesine bağlı Salihpaşalar Köyü Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Yatağan Termik Santralinin yakıt ihtiyacının karşılanması için 600 hektarlık alan kamulaştırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 18 Mart 2013 tarih ve 372 sayılı yazıyla konuyu bakanlar kuruluna taşıdı. Bakanlar Kurulu 25 Mart 2013 tarihinde 600 hektarlık alanın acele kamulaştırılması kararı aldı. Karar 26 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bölgede bulunan 60 mermer fabrikası kapanacak yaklaşık 5 bin kişi işsiz kalacak.

30 ülkeye mermer ihraç ediliyor

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş “ Türkiye'nin mermer üretiminin yüzde 20'si Muğla’dan gerçekleşiyor. Muğla'dan dünyanın 30 ülkesine mermer ihraç ediliyor.Mermer sektörü, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörlerden birisi. Muğla'dan 2012 yılı sonu itibariyle 240 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2012 sonu itibariyle, Türkiye içine yapılan satışlarla birlikte toplam 370 milyon dolarlık mermer satışı yapılmıştır'' dedi.

5 bin kişi çalışıyor

Salihpaşalar Köyü Muhtarı İsmail Baş “ Bu köy 1941 yılında kuruldu.  Köyde mermer fabrikaları ve mermer ocakları var.  Bölgede 60’a yakın fabrika bulunuyor.  Bu işletmelerde yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. Aileleriyle birlikte 15 ile 20 bin kişi mermer fabrikalarından ve ocaklarından geçiniyor.  Şimdi buralar için kamulaştırma kararı çıkarttılar. Buraların altında çok fazla kömür yok. Olan kömüründe kalitesi düşük. Mermer ihracatından elde edilen gelir turizmden elde edilen gelirden çok daha fazla. Bu olay Taksim’deki olaydan daha büyük. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve odalar bizleri yalnız bırakıyor” dedi.

Bu haber toplam 606 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.