91 YILDA BİR BAYAN VEKİL

91 YILDA BİR BAYAN VEKİL
Muğla TBMM’sinin kurulduğu 1923 yılından bu güne kadar 117 milletvekilini meclise gönderdi. 91 yıllık süreçte Muğla sadece 1995 yılında Türkiye’nin...

Muğla TBMM’sinin kurulduğu 1923 yılından bu güne kadar 117 milletvekilini meclise gönderdi. 91 yıllık süreçte Muğla sadece 1995 yılında Türkiye’nin ilk bayan valisi olan Lale Aytaman’ı milletvekili olarak meclise gönderdi. Ege Bölgesinin ilk bayan milletvekili ise 1934 yılında Balıkesir’den  Sabiha Gökçül Yerbay’ı çıkarttı.

Muğla’da kadın vekilin yeri yok

Muğla TBMM’sine her dönem  milletvekili gönderiyor: TBMM’nin kurulduğu günden bu güne Muğla meclise 117 milletvekili gönderdi. Meclisin kurulduğu yıldan bu güne kadar CHP 52,DP 22,AP14,SHP 3,DYP 7,MDP 1,ANAP8, Ak parti 6,DSP 4 ve HP 1 milletvekili çıkarttı. 91 yıllık süreçte Muğla bir bayan milletvekili çıkarttı. Türkiye’nin ilk bayan valisi olan Lale Aytaman 1995 yılında ANAP’tan bir dönem milletvekilliği yaptı.  Aytaman Muğla’nın ilk ve son bayan milletvekili oldu.

EGE’nin ilk bayan vekili Balıkesir’den

Ege Bölgesinin ilk bayan milletvekili 1934 yılında Balıkesir’den Sabiha Gökçül Yerbay oldu. Yerbay 2 dönem CHP’den milletvekilliği yaptı. Ege bölgesinden en çok bayan milletvekili çıkartan il ise İzmir oldu. 1923 yılından bu güne kadar İzmir 27,Manisa 6,Aydın 7,Balıkesir 2, Denizli 2, Uşak 1 ve Muğla 1 bayan milletvekili çıkarttı.  Cumhuriyet tarihinde Ege Bölgesinden 91 yılda 46 bayan milletvekili çıktı.

İl Başkanlarından kadınlara destek

2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerde Muğla’da siyasi partilerin il başkanları bayan vekil görmek istediklerini söyledi.

Muğla’dan 3 milletvekili çıkartan CHP’de İl Başkanı Mustafa Öztürk “ Partimizde bayanlara yüzde 33’lük kotamız var. Eğer Muğla’da ön seçim olursa kota gereği seçilebilir sırada bir bayan adayımız olacaktır. Kontenjan uygulaması olursa kontenjanın bayandan yana kullanılmasını istiyoruz” dedi.

Muğla’dan 2 milletvekili çıkartan Ak Partinin il Başkanı Nihat Öztürk “ Ak Parti olarak 2007 ve 2011 seçimlerinde üçüncü sıralarımıza bayan adaylar koymuştuk. Muğla halkı imi vekil çıkartmamıza izin verdi. 2015 seçimlerinde yine bayan vekil adaylarımız olacaktır. Umarım bu seçimlerde Ankara’ya bir bayan vekil göndeririz” dedi.

Muğla’dan bir milletvekili çıkartan MHP’nin il Başkanı Mehmet Korkmaz “ MHP olarak bayanlara önem veriyoruz. Tunceli il başkanımız dahi bayandır. 2015 seçimlerinde adaylarımız arasında en az iki bayan milletvekili olacaktır” dedi.

Bu haber toplam 720 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.