93 Harbi Fotoğrafları ilk kez sergilendi

93 Harbi Fotoğrafları ilk kez sergilendi
93 Harbi’ni anlatan Hırvatistan Rijeka Ruzic koleksiyonunda bulunan 85 fotoğraf Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde sergilendi.Serginin ardından yapılan...

93 Harbi’ni anlatan Hırvatistan Rijeka Ruzic koleksiyonunda bulunan 85 fotoğraf Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde sergilendi.Serginin ardından yapılan sempozyumda konuşan Rijeka Devlet Arşivleri Fotoğrafları Dijital Ortama Aktarma Projesi Başkanı Zvonimir Mandekic, “Fotoğraflar çok önemli. Bu fotoğraflar tarihe ışık tutuyor” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 1877-1878 yılında Osmanlı-Rus savaşının yaşandığı 93 Harbi’ni anlatan fotoğrafların sergisi açıldı. 85 fotoğrafın yer aldığı sergi açılışının ardından uluslararası sempozyum yapıldı.

Sempozyumda, 93 Harbi diye adlandırılan Plevne Muharebesi ve Osmanlı ile Rusya arasında yaşanan savaşlar anlatılırken dijital ortama taşınmakta olan 85 adet fotoğrafın da tarihe ışık tutuğu bu yüzden zarar görmemeleri gerektiği vurgulandı.

“FOTOĞRAFLAR AYDINLIK YERDE TUTULMAMALI”

Sempozyumun açılışında konuşan Rijeka Devlet Arşivleri Fotoğrafları Dijital Ortama Aktarma Projesi Başkanı Zvonimir Mandekic, 85 fotoğrafın tarihin çok önemli fotoğrafları olduğunu söyledi.

Mandekic, “Tarihi fotoğraflar dijital ortama aktarılırken çok dikkatli olunmalı. Bu fotoğraflar tarihe ışık tutuyor. Tarihi fotoğrafların dijital ortama aktarılması ya da muhafaza edilmesi, bu konuda eğitimli, uzman kişilerce yapılmalı" diye konuştu.

Fotoğrafları bodrum ve çatı katlarında saklanmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Mandekic, “Fotoğraflar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı, üzerine bir şey yazılmamalıdır. Mürekkepli kalem asla kullanılmamalıdır. Fotoğraflara dokunulmamalı, bantlanıp yapıştırılmamalı, amatörce katlanıp kesilmemelidir" şeklinde konuştu.

“FOTOĞRAFLAR İBRET TABLOLARINI SUNMAKTADIR”

Fotoğrafların kültürel tarih açısında ibretlik olduğunu işaret eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pervin Çapan ise şunları söyledi:

"Bu savaşlar devletimizi asırlarca etkileyen, sayısız felaketlere kapı açan sonuçları da beraberinde getirmiştir. Açılışını gerçekleştirdiğimiz fotoğraf sergisi, askeri gerçekleri sadece Rus cephesi üzerinden dikkatlere sunmakla birlikte, milletimizin yetişen nesilleri ve kültür tarihimiz için hayati ibret tablolarını sunmaktadır."

Sempozyuma katılan Rijeka Arşiv Müdürü Prof. Dr. Goran Crnkovic’de Hırvatistan basınında 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı hakkında bilgi verdi.

Sempozyum, "Tarihi kaynak olarak fotoğraflar", "Recai-zade İbrahim Şefik Divanında Osmanlı Rus savaşları", "93 Harbi ve Plevne türküleri" konularında sunumların yapılmasının ardından sona erdi.

Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.