Yükseköğretim Kurulu (YÖK), açık öğretim sisteminde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Açık öğretim, artık örgün eğitimin alternatifi olmaktan çıkıp, daha çok ‘hayat boyu öğrenme’ odaklı bir sistem haline gelecek. Bu dönüşümle birlikte, açık öğretimin yükseköğretimdeki payı da yüzde 20 seviyelerine çekilecek.

1980 sonrası, açık öğretim sistemi Türkiye'de geniş bir program çeşitliliği ve zengin öğretim yöntemleriyle sunulmaya başlanmıştı. Zamanla, açık öğretim yükseköğretimde örgün eğitimin güçlü bir alternatifi haline geldi ve yükseköğretimdeki payı yüzde 50'yi aştı. Ancak, 2020’de yapılan bir düzenlemeyle, dört dönem boyunca kayıt yenilemeyen yaklaşık 2 milyon pasif durumdaki öğrencinin kaydı iptal edildi. Bu düzenleme sonrası açık öğretimin yükseköğretimdeki payı 2021'de yüzde 54'ten yüzde 41'e düştü. Ayrıca, 2024’te YÖK, "sınavsız ikinci üniversite" kapsamında 5 bölüme yaş sınırı getirdi.

Hayat Boyu Öğrenme Anlayışı ve YÖK’ün Yeni Yönelimi

Son Dakika: Ekrem İmamoğlu Görevden Uzaklaştırıldı Son Dakika: Ekrem İmamoğlu Görevden Uzaklaştırıldı

YÖK Başkanı Erol Özvar, 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’nda, açık öğretimle ilgili önemli düzenlemelerin hazırlık aşamasında olduğunu belirtti. Özvar, açık öğretimin artık sadece çalışan bireyler, üniversiteye devam edemeyenler ve beceri kazandırmayı amaçlayan vatandaşlar için tasarlandığını vurguladı. Açık öğretimin kontenjan ve program çeşitliliğinin, hayat boyu öğrenme çerçevesine uygun şekilde şekillendirileceğini söyledi.

Açık Öğretim Öğrencilerinin Profili Değişiyor

YÖK Başkanı, açık öğretimi sadece örgün öğretimin alternatifi değil, aynı zamanda tamamlayıcısı olarak gördüklerini belirtti. Özvar, son yıllarda açık öğretim öğrencilerinin profillerinde büyük bir değişim yaşandığını, açık öğretim öğrencilerinin büyük kısmının "ikinci üniversite" kapsamında eğitim aldığını ifade etti. Halen açık öğretim öğrencilerinin sayısı 3 milyona yaklaşırken, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 70'inin ikinci üniversite programlarına katıldığını söyledi.

YÖK, açık öğretimi hayat boyu öğrenme misyonu doğrultusunda yeniden yapılandırarak, bu alandaki eğitimin kalitesini ve etkisini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: EKONOMİM