adada yenileme çalışmaları

adada yenileme çalışmaları
Geçtiğimiz yıllarda elektrik, su, tuvalet ve duş eksikliği nedeniyle sık sık şikâyetlere neden olan Gökova Körfezindeki kumu ile ünlü Sedir Adası’na...

Geçtiğimiz yıllarda elektrik, su, tuvalet ve duş eksikliği nedeniyle sık sık şikâyetlere neden olan Gökova Körfezindeki kumu ile ünlü Sedir Adası’na Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önemli yatırımlar için proje hazırlandı. Yıllık 110 bin turistin ziyaret ettiği Sedir Adası’na aydınlatma için güneş panelleri, duş, tuvalet, ahşap yürüyüş yolları, su deposu ve paket arıtma tesisi yapılacak.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Sedir Adası’na yapılan ve yapılacak yeni yatırımlar hakkında yerinde inceleme gezisi düzenledi. Sedir Adası’nın deniz, kum ve antik tiyatroyu içinde barındırması nedeniyle Türkiye’nin tek Örenyeri olma özelliğini taşıdığını belirten Turizm İl Müdürü Özer, “Sedir adası’na önemli yatırımlar yapılıyor. Geçen yıl plastik olan şezlonglar bu yıl ahşap yapıldı. 200 adet ahşap şezlong ile birlikte tuvaletler ve duşlar yenilendi. Türkiye ve Dünya’da denizi, kumu ve antik tiyatroyu içinde barından başka bir Örenyeri yok. Sayın bakanımızın Sedir Adası’na büyük destekleri var ve Sedir Adası’nı önemsiyor” dedi.

İl Müdürü Özer, Sedir Adası’nın akşamları aydınlatması için yeni bir proje hazırlandığını belirterek, “Ada’nın gece aydınlatması için Güneş Panelleri kurarak aydınlatma sorununu çözeceğiz. Proje hazır ve Koruma Kurulu’ndan da onaylandı. Enerji olmadığı için geceleri karanlık kalan Sedir Adası’nın güneş panelleri ile aydınlatmasını sağlayacağız” dedi

Sedir Adası’na girişte bulunan bilet gişesinde de yenilik yaptıklarını belirten Turizm İl Müdürü Kamil Özer, “Daha önceleri sadece bilet kesip gelen yeni ve yabancı konukları içeri alıyorduk. Şimdi bilet noktasına yeni iki adet turnike koyduk. Bunun yanında turnike ile birlikte güvenlik kamerası da yerleştirdik. Koruma altındaki kumların korunması amacıyla içeride iki güvenlik ekibi göreve başladı.” Dedi.

Kara ile bağlantısı bulunmayan Sedir Adası’nın kullanma suyu daha önce karşı kıyıdan hortumlar kanalıyla deniz altından Ada’ya taşınıyordu. Su sorununu çözümü için hazırlanan projenin kuruldan kararının çıktığını söyleyen Özer, “Su deposu için hazırlanan proje tamamlandı ve anıtlar kurulundan onaylandı. 50 ton kapasiteli su deposu ile duşlar, tuvaletler ve kullanma su ihtiyacı karşılanacak” dedi.

Sedir Ada’sına yapılacak önemli projelerden birisinin de paket arıtma tesisi olduğunun altını çizen Turizm İl Müdürü Özer, “Daha önce duşlar sahilde idi. Tatlı su ile yapılan duşların denize akması sonucu kayalıklarda yosunlaşma oluştu. Bunu önlemek için duşları iç kesime aldık. Duş suyunu arıtmak için paket arıtma tesisi için proje hazırladık ve bu projemiz de kuruldan onaylandı” dedi.

Sedir Adası’nın bir kısmının özel şahsa ait olması nedeniyle yıllardır devam eden davaların tamamlandığını belirten Özer, “Sedir adası şu anda tamamen Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Geçtiğimiz yıllarda üç ayrı özel şahıs arazisinin hazineye devri konusunda davalar vardı. Geçen yılsonunda bu davalar tamamlandı ve Sedir Adası’nın tamamı Maliye Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na tahsisi yapıldı” dedi.

Sedir Adası’na Akyaka Beldesinden, Çamlı köyünden ve özel tekneler ile ziyarete edilirken, 2011 yılında yaklaşık 110 bin kişinin Sedir Adası’nı ziyaret ettiği ve bunun karşılığında da 500 bin TL gibi bir gelir elde edildiği öğrenildi. Giriş ücretinin 10 TL olduğu Sedir Adası’nda içeride bulunan büfe kanalıyla da yiyecek ve içecek konusunda satış yapılıyor.

Bu haber toplam 529 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.