AFAD’dan yapılan açıklamada, Santorini Adası’ndaki sismik aktivitenin son dönemde artış gösterdiği ve bu durumun ciddi riskler oluşturabileceği vurgulandı. Depremler, yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda kaydedilen 5,2 büyüklüğündeki hareketlerle dikkat çekiyor. Bu aktivitelerin etkileri, 140 kilometre mesafedeki Türkiye kıyılarına kadar ulaşabilir.
AFAD, MTA, Kandilli Rasathanesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile diğer uzman kurumların yaptığı değerlendirmelere göre, bölgedeki volkanik hareketlilik, olası bir patlama veya tsunami gibi tehlikeleri gündeme getirebilir. Özellikle volkanik külün rüzgarla taşınarak Türkiye'yi etkilemesi veya depremler sonrası oluşabilecek tsunami dalgaları, Ege kıyılarında hasara yol açabilir.
Olası acil durumlar için gerekli önlemler alınmaya başlandı. İzmir, Aydın ve Muğla il sınırlarında mobil siren sistemi kurulurken, vatandaşlara SMS yoluyla uyarılar yapılabileceği bildirildi. Ayrıca, AFAD tarafından bölgedeki il ve ilçelerde bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.
Ege'deki sismik aktivitelerle ilgili bilimsel veriler, Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla paylaşılmakta ve sürekli takip edilmektedir. AFAD, halkı sosyal medyadaki yanıltıcı bilgilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, yalnızca resmi kaynaklardan doğru bilgi alınması gerektiğini belirtti.