Ntv haber sitesinin haberine göre, AK Parti’de 12 Ekim 2024'te başlayan il ve ilçe kongre süreci tamamlandı. Türkiye genelinde 81 ilde gerçekleştirilen kongrelerde, il başkanlarının %75’i ve ilçe başkanlarının %55’i değişti. Şimdi ise gözler, 23 Şubat’ta düzenlenecek 8. Büyük Kongre’ye çevrildi. Parti kulislerinden gelen bilgilere göre, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde kapsamlı bir değişiklik yaşanabileceği öne sürülüyor.
Kongreler Tamamlandı
31 Mart yerel seçimleri sonrasında AK Parti, parti içinde değişim sürecini başlattı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da çeşitli konuşmalarında bu değişim sürecinin gerekliliğine vurgu yapmıştı. İlk aşamada, Erdoğan’ın talimatıyla Adıyaman, Afyonkarahisar, Erzincan, Gaziantep, Kastamonu, Osmaniye ve Zonguldak il başkanlıklarında değişime gidildi.
Ekim ayında başlayan ve ülke genelinde gerçekleştirilen il ve ilçe kongreleri kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 ilde bizzat kongrelere katıldı. Kongreler sonucunda, partinin il ve ilçe teşkilatlarında önemli bir yenilenme süreci yaşandı. Ayrıca, kadınların ilçe yönetimlerine katılımı da iki katına çıktı.
Görev Değişiklikleri ve Bayrak Değişimi
AK Parti’de bazı kritik görevlerde de değişiklikler yaşandı. İstanbul İl Başkanlığı’nda Osman Nuri Kabaktepe’nin yerine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir getirildi. Kadın Kolları Başkanlığı’nda da değişim yaşandı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, görevi İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan’a devretti. Öte yandan, Gençlik Kolları Başkanlığı’nda Eyüp Kadir İnan’ın yerine Yusuf İbiş atandı.
Kongrede Önemli Değişiklikler Bekleniyor
AK Parti’nin 8. Büyük Kongresi’nde, parti yönetiminde büyük değişikliklerin yapılması bekleniyor. Erdoğan’ın 75 kişilik MKYK listesini büyük oranda yenileyebileceği belirtiliyor. MKYK’daki değişikliklerin ardından, partinin yürütme organı olan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) da bazı değişikliklerin olacağı tahmin ediliyor.