ALO 171, sigara bırakma konusunda motivasyonel görüşmelerle bireyleri teşvik ederken, bu süreçte nikotin yoksunluk belirtileriyle başa çıkabilmek için danışmanlık da sağlıyor. Arayanlara, nikotin bağımlılık testi uygulanarak, bağımlılık düzeyine göre kişiye özel bir sigara bırakma planı sunuluyor veya sigara bırakma hizmeti veren sağlık profesyonelleri hakkında bilgi veriliyor.
Sigara Bırakma Polikliniklerinde 150 Bin Muayene Yapıldı Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelindeki 565 sigara bırakma polikliniğinde geçen yıl 150 bin 467 muayene gerçekleştirildi.
Sigara Bırakma Sürecinde Davranışsal Terapiler ve Farmakolojik Tedavi Etlik Şehir Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Necla Bozdağ Armağan, sigara bırakma sürecinde davranışsal terapilerin ve farmakolojik tedavilerin eş zamanlı olarak uygulandığını belirtti. Davranışsal terapilerle hastaların sigara kullanım durumları değerlendirilip, bağımlılık seviyeleri ölçülerek, sigarayı bırakma kararlılıkları test ediliyor. Armağan, hastalara sigara içilen ortamlardan uzak durmaları ve sigara hatırlatan objeleri ortamlarından uzaklaştırmaları gerektiğini vurguladı.
Sigara, KOAH ve Akciğer Kanseri Riski Sigara kullanımının, tüm sistemlerde hastalıklara yol açtığına dikkat çeken Armağan, "Sigara, KOAH'ın en önemli risk faktörlerinden biridir. KOAH ve sigara birlikteliği, akciğer kanserinin en büyük bağımsız risk faktörüdür." dedi. Armağan, özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerde akciğer kanseri görülme olasılığının arttığını ifade etti. Ayrıca, sigara dumanına maruz kalan çocukların daha sık astım, hırıltı ve öksürük gibi şikayetler yaşadığını belirtti.