Altıncı Milletvekili Kim Olacak?

Altıncı Milletvekili Kim Olacak?
Bugünden sonra on beşinci gün oy vermek için sandık başına gideceğiz. Seçime bu kadar az süre kalmış olmasına rağmen ortada pek de seçim havası yok....

Bugünden sonra on beşinci gün oy vermek için sandık başına gideceğiz. Seçime bu kadar az süre kalmış olmasına rağmen ortada pek de seçim havası yok. Bunun belli başlı iki sebebi var. Birincisi biz vatandaşlar açısından bu dördüncü seçim, artık yorulduk. İkincisi, partiler de hem yoruldular hem de paralarını tükettiler.

***

Anketlere baktığımızda 1 Kasım seçiminin sonucunun 7 Haziran'a benzeyeceği anlaşılıyor. Birebir aynı olmayacak belki ama benzeyecek. Bu kez seçimin konusu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına iktidar olup olamayacağı. Bunu AK Parti'nin alacağı oylar kadar Halkların Demokrasi Partisi HDP'nin alacağı veya alamayacağı oylar da belirleyecek. Yani hem AK Parti hem de ülkenin tamamı açısından HDP'nin barajı geçip geçmemesi son derece belirleyici olacak.

***

Ancak 7 Haziran'dan farklı olarak bugün neredeyse bütün anketlerde HDP barajın üzerinde gözüküyor; bu parti için 7 Haziran öncesinde olduğu gibi canlı bir kampanya yapılmıyor, bu baraj üstü hali sanki partinin taraftar kitlesinde bir rehavet yaratmış gibi duruyor. Oysa 7 Haziran'da yurtdışı oylar dahil 6 milyon 50 bin oy almış olan HDP'nin bir miktar oy kaybına uğraması sürpriz sayılmamalı. Bu veriler ülke geneli için geçerli peki Muğla’da durum ne?

***

Muğla’da da çok fazla değişen bir şey yok. CHP dördü MHP ikiyi çıkarmayı hedeflerken sanırım en rahatları AK Parti oylarını korumaya çalışıyor. Nede olsa 7 haziran seçimlerinde milletvekili sayısını koruyan sayılı iller arasında yer aldı.  Bu dışarıdan düz bir bakışla görünen yüzü. Derinlemesine anketleri inceler önceki seçim sonuçlarını ilçe ilçe değerlendirirseniz durum biraz farklı.

***

Her seçim döneminde milletvekili adayları STK’ları ziyaret eder. Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti de bu ziyaretlerden nasibini alıyor. İlk ziyaretçi milletvekili aday listeleri açıklanmadan hemen önce AK Parti üçüncü sıra adayı Elvan Göçer oldu. Aday olmadan öncede aday olmasa bile Muğla için çalışmaya devam edeceğini söylüyordu. İkinci ziyaretçi AK Parti ikinci sıra adayı Nihat Öztürk oldu. Öztürk ziyaretinde “Bazı gazeteci arkadaşlar haberlerle algı yaratmaya çalışıyorlar aslında” cümlesini kurunca hepimiz şaşırdık. Sonradan mesele anlaşıldı sayın Öztürk köşe yazılarını da haber sanıyormuş! Üçüncü ziyaretçi ise MHP ikinci sıra adayı Asım Başaran oldu. Başaran ziyaretinde “siz gazeteci arkadaşların sorunlarını bilen bir siyasetçiyim”  cümlesinin ardında 15 ay günlük bir gazete ve uzun yıllar işletmeciliğini yaptığı yerel radyo deneyiminin yattığını hepimiz anladık.

***

Bu sıralar sahada çok çalışan mı yoksa evinde oturan mı seçim kazanacak diye seçim totoları oynanmaya başladı bile. Ast olan seçim sonuçları aslında şu olur diye kimse fikir yürütemiyor. İlçe seçmen sayıları ilçelerde haziran seçimlerinde alınan sonuçlar, kasım seçimleri için oluşan listeler aslında “Seçim Toto”cularının işini biraz zora sokuyor.

***

Siyasi partilerin ve adayların bir önceki seçimin maddi yorgunluğunu üzerinden atmadan kendilerini tekrar sahada bulmalarının verdiği zorluk olsa gerek. Muğla da seçim ülke genelinin aksine tek partinin oyları ile belli olacak. Haziran seçimlerinde  AK Parti’ye oy veren seçmenlerin sandıkta gösterecekleri refleks belirleyecek. Muğla’da CHP’nin 3 AK Partinin 1 MHP’nin 1 milletvekili garanti. Burada yaşanacak küçük kaymalar altıncı milletvekilini kimin çıkaracağını belirleyecek.

Bu haber toplam 503 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.