Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan“Anneleri Aşılat Buzağını Yaşat Projesi” Protokolü İmza törenine; Muğla Valiliği adına Vali Yardımcısı Sayın Murat Kahraman ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adına Genel Sekreter Tayfun Yılmaz ve Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak katıldı.
Protokolü Kahraman ve Yılmaz imzaladı ve Muğla tarımı için hayırlı olsun dileğinde bulundular.
Anneleri Aşılat Buzağını Yaşat Projesi; Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Buzağı Kalkanı” projesinin devamı niteliğinde.
Bu proje ile hastalıktan ari işletmelerde gebe hayvanlara E.coli-Corona-Rota aşılarının düzenli yapılarak, ishal kaynaklı buzağı kayıplarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Proje bütçesindeki kısıt ve Bakanlığımız politikalarına paralel olarak faaliyet yürütülmesi esası göz önüne alınarak İlimizde bulunan Ari İşletmeler projenin hedef işletmeleri olarak kabul edilmiş.
MUĞLA’DA ARİ İŞLETMELER
Muğla, Hastalıktan Ari İşletme sayısı bakımından Türkiye’de lider konumdadır.
Muğla ilimizde hastalıktan ari 143 işletme ve 11.920 baş sığır bulunmaktadır. Ari işletmelerdeki sığır varlığının 9.557 başı dişi hayvanlardan oluşuyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, hastalıktan ari işletmelerin yaygınlaşması amacıyla üreticilere çeşitli destekler sunuyorlar.
Finansal teşvikler, ekimpan yatırım desteği ve eğitim programları bunlardan en önemlileri. Eylül ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konan Tarımsal Üretim Planlaması kapsamındaki Yeni Destekleme Modeli ile, hayvancılık sektöründe verim ve kalitenin artırılması hedefleniyor.
Bu çerçevede, yeni düzenlemede hastalıktan ari işletmeler için çeşitli avantajlar yer alıyor. Örneğin;
Temel Destek: Hastalıktan ari işletmelere, hayvan başına 1.000 TL temel destek ödenecek
Ek Destek: Temel destek şartlarını sağlayan işletmelere, belirlenen katsayılarla temel destek tutarına ek olarak ilave destek ödenecek
Artırılmış Destek: Hastalıktan ari işletmeler veya Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmelerde üretilen süt için temel destekle ilave olarak 3 kat daha fazla destek verilecek.
PROJENİN UYGULAMA YÖNTEMİ
Üreme yaşı ve periyodu göz önüne alındığında ilgili dişi hayvan varlığından yılda yaklaşık 5.000-6.000 buzağı elde edilebileceği öngörülmektedir. Buzağıların anneleri gebelik döneminde 2 doz olmak üzere E.coli-Rota-Corona üçlü karma aşısıyla aşılanması, doğan buzağıların kolostrum yoluyla antikorları almasının sağlanması ve buzağıların bağışık hale getirilmesi amaçlanıyor.
Toplam 2.150.000 TL bütçeye sahip proje, Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek ve bu süre içerisinde şu çalışmalar yapılacak:
Ekim ayı içerisinde Proje tanıtım toplantısı yapılacak
Yine bu ay içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından “Biyolojik Ürün Temin İşlemleri” tamamlanacak. Temin edilen bu ürünler İlçe Müdürlüklerimize sevk edilecek.
Ekim 20024 ve Aralık 2025 tarihlerinde, İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gebe ineklere 2 doz aşı uygulaması yapılacak.
Aynı dönemde, çiftçilerimizle toplantılar düzenlenecek.
Projenin sonuç raporu Aralık 2025 tarihinde hazırlanacak.
BU PROJE, İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN BUZAĞI KALKANI PROJESİNİN BİR DEVAMI NİTELİĞİNDE.
"Buzağı Kalkanı Projesi", Türkiye'deki hayvancılık sektöründeki buzağı ölümlerini azaltmayı ve buzağıların sağlık durumunu iyileştirmeyi amaçlayan çok önemli bir adımdır. Bu proje ile, özellikle genç hayvanların daha sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunarak, sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarının yaygınlaşmasını hedefledik.
BİR DİĞER PROJEMİZ “BUZAĞINA SAHİP ÇIK”
2023 yılında YİKOB desteğiyle başlattığımız bu projeyi ilk olarak Menteşe’de uyguladık, ardından 12 ilçede eş zamanlı olarak sürdürdük. Yeni doğan buzağılara ulaşarak, yetiştiricilerimize ücretsiz bakım ve beslenme eğitimi veriyoruz, ağız sütünün kalite ölçümlerini gerçekleştiriyoruz. Toplam 204 bin TL bütçeli proje ile 2 ayda çok büyük bir başarı elde ettik.
Bu tür projeler, şehrimizin ve ülkemizin tarımsal üretiminin güçlenmesi ve kaliteli hayvansal ürünlerin temin edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bakanlığımızın 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası, bu anlamda umut verici gelişmeleri müjdeliyor. Bu yol haritasının ana başlıkları;
Hayvan hastalıkları ile mücadele
Anaç hayvan üretimini arttırma
Islah Eylem Planı
Kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtada; kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretim planladık.
Hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, Mera varlığımızı ve yapılarını, Pazarlama imkanlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştırıyoruz.
Mevcut desteklemelerimizde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar vardı. Yeni desteklemelerimizde bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz.
Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek sağlıyoruz. Kadın ve genç üreticilerimize ise yüzde 70’e varan oranda ilave destek veriyoruz.
Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulamasını da yaygınlaştırıyoruz. Şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3'e çıkarttık. Bu ek aşının ücretini bakanlık olarak biz karşılıyoruz.
Önümüzdeki süreçte Bakanlığımız tarafından belirlenen noktalarda, hayvansal hareketliliğin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açılacak.