Antik Kente Marina

Antik Kente Marina
MUSTAFA İNCİMuğla’nın Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti’ne çok yakın mesafedeki Bağlarözü’ne marina yapılıyor. Marinanın yapılacağı...

MUSTAFA İNCİ

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti’ne çok yakın mesafedeki Bağlarözü’ne marina yapılıyor. Marinanın yapılacağı yer ise birinci derece de arkeolojik sit alanı. Muğla Mimarlar Odası projenin iptali dava açtı.

28 Koy Tehdit Altında

Muğla’nın Datça ilçesinde 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonun düzenlemesi bölgede yapılaşmanın önünü açtı. Datça için hazırlanan projeyle birlikte Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında olan Datça’nın bakir koylarına otel ve tatil köyleri yapılacak. 77 koyu olan Datça’da 28 koy büyük tehdit altında. Bölge halkı yaklaşık 90 kilometre kıyı şeridi bulunan Datça’nın tamamının imara açılmasından korkuyor. 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında Palamutbükü, Mesudiye gibi Datça’nın en güzel koyları turizm tesis alanları olarak tanımlanıyor.

Sit Alanına Marina Yapılacak

Datça için 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonun düzenlemesi Knidos Antik Kentini de yok olma tehdidiyle karşı karşıya bıraktı. Hazırlanan planda Knidos Antik Kenti’ne çok yakın mesafedeki Bağlarözü’ne marina yapılıyor. Marinanın yapılacağı yer ise birinci derece de arkeolojik sit alanı.

Mimarlar Odası Dava Açtı

Muğla Mimarlar Odası Şubesi Datça’da tüm yapılmak istenen doğa ve çevre katliamına karşı hukuk savaşı başlattı. 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyona karşı Muğla Mimarlar Odası Şubesi projenin iptali için dava açtı. Muğla Mimarlar Odası Şubesi tarafından açılan davada mahkemeye rapor sundu. Mahkemeye sunulan raporda “tüm tarım alanları, doğal karakteri korunacak alanlar ve özel mülkiyetteki orman alanlarının imara açılarak, geniş bir dağınık yapılaşmayla görsel ve çevresel kirlenmenin önünün açılacağı savunuluyor. Buna göre, Datça’nın yaklaşık 20 bin olan kış nüfusu 340 bine çıkacak. Turizm amaçlı 8 bin yatak kapasitesi ise 10 kat artarak 80 bine ulaşacak. Raporda ayrıca “Çok geniş araziler turizm tesis alanı olarak açılacak ve bölgeye kimliğini veren mekanların özelliği tamamen değişecektir. Bugüne kadar korunan alanlar heba edilmiş olacaktır. Plan dahilinde Palamutbükü, Ovabükü ve Hayıtbükü tarım alanları turizm alanına dönüşecektir” deniliyor.

Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.