Antik kentler & Antika kafalar

Antik kentler & Antika kafalar
Bazı kaynaklara göre (web-siteleri) Muğla il sınırları içinde toplam 70 antik kent var. Fakat Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sitesine...

Bazı kaynaklara göre (web-siteleri) Muğla il sınırları içinde toplam 70 antik kent var. Fakat Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sitesine baktığınızda bu sayı 36 olarak görülüyor. Biraz göz gezdirirseniz eğer diğer web-siteleri Muğla antik kentleri listesine Antalya – Muğla arasında veya komşu illerde bulunan yani tam olarak Muğla ili sınırlarında sayılamayacak antik kentleri de eklemişler. Bizi olduğumuzdan zengin göstermişler sağ olsunlar.

Türkiye’nin diğer illeriyle kıyaslandığımızda azımsanmayacak sayıda antik kentimiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz herhalde. Karyalılar, Yunanlar, Romalılar, Persler, Mısırlılar gibi, bir zamanlar bütün gezegene hitap eden önemli kültür ve topluluklara ev sahipliği yapmış olan Muğla ilimiz bu konuda gereken ilgi ve önemi görmekte midir peki?

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Muğla üniversitesi Arkeoloji bölümü ile yapılan ortak çalışmalar, bu yönde araştırma ve kazıların gerçekleştirilmesi önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Onların bu birlik ve beraberliğinden Muğla ilinin daha iyi yararlanması gerektiğini düşünenlerdenim.

Ancak, Muğla il Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde antik kentlerle ilgili bilgiler çok kısıtlı hatta yok denecek kadar az maalesef. Bahsettiğim internet sitesinde antik kent isimleri, yerleri ve kaçıncı dereceden antik kent olduklarını belirten bir sayfa listeden ibaret olması düşündürücü. Kimlere ait olduğu, kaç yıllarında inşa edildiği, ne amaçla kullanıldığı belirtilmemiş hatta bir kare fotoğraf bile yok anlayacağınız.

Hâlbuki antik kent turizminin, dünya turizm pazarında ne kadar önemli yere sahip olduğu aşikârken ve bizde de bu yönde oldukça fazla malzeme varken pazarlamasını bu denli kıt yapmamızın nedeni nedir? Her şeyi devletten beklemeyelim tamam ama bu konuda kimden ne bekleyelim? Özel turizm şirketlerimizin bu konuda bir hamle yapmasını beklemek doğru olur mu bilmem fakat bu tür projelere biraz daha açık olmalarını dilerim.

Not: Geçtiğimiz turizm haftasında yazmayı planladığım bu yazıyı şehir dışında olmamdan dolayı bugün yazabildim.

Bu haber toplam 490 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.