Muğla'nın Yatağan ilçesinde yer alan ve antik dönemde Pagan inançlarının merkezi kabul edilen Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yürütülen arkeolojik kazılarda önemli yapılar gün yüzüne çıkıyor. Kazı çalışmalarında bu yıl, antik kentin giriş kapısı ve çevresindeki dükkanlara odaklanıldı.
Osman Hamdi Bey’in 134 yıl önce başlattığı ve başkanlığını bir Türk arkeoloğun yürüttüğü ilk kazı olma özelliğini taşıyan Lagina’da çalışmalar, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt liderliğinde sürdürülüyor.
Kazıların yılın 12 ayı boyunca devam ettiğini belirtti. Lagina'nın, yaklaşık 8,5 kilometre uzaklıktaki Stratonikeia Antik Kenti’nin dini merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Söğüt, burada bulunan Hekate Tapınağı'nın, tanrıça Hekate adına yapılmış en büyük kutsal alan olduğunu ifade etti.
"Dükkanlar ve diğer yapılar birer birer ortaya çıkıyor"
Geleceğe Miras Projesi kapsamında bu yıl, kente giriş kapısı ve kapının çevresindeki yapıların kazıldığını aktaran Söğüt, şu bilgileri verdi:
“İnsanların kutsal alana girmeden önce hangi yapılarla karşılaştığını, yazıtlardan bildiğimiz bu yapıların hangilerinin burada yer aldığını öğrenmek istiyoruz. Yürüttüğümüz kazılardan çok iyi sonuçlar alıyoruz. Şimdi stoa tipi dükkanları bulmaya başladık. Arkalarında başka yapılar da açığa çıkıyor. Hem duvarları hem de mimari öğeleri görünür hale geldi. Hatta çatılardan düşen kiremitleri bile orijinal yerlerinde tespit ettik.”
"Antik mimarinin detaylarını açığa çıkaracağız"
Antik çağlardaki kutsal alan düzenlemelerine genel olarak hâkim olduklarını belirten Prof. Dr. Söğüt, ancak Lagina’daki giriş düzenlemelerine dair özgün bilgilerin kazılarla netleştiğini kaydetti.
“Helenistik ve Roma döneminden kalan, 2.400 yıl öncesine uzanan kalıntılar üzerinde çalışıyoruz. Elde ettiğimiz tüm verileri değerlendirerek, hangi yapının hangi seviyede korunacağını belirleyeceğiz.”
Söğüt ayrıca, kazılarda ortaya çıkarılan taş blokların dijital olarak üç boyutlu şekilde anında birleştirildiğini, mimari elemanların tamamı açığa çıktığında bunların nasıl sergileneceğine karar vereceklerini sözlerine ekledi.
Antik kentin giriş kapısının, Hekate adına düzenlenmiş ve mimarisiyle dönemin dini önemini yansıtan özel bir yapı olduğunu belirten Söğüt, bu nedenle alandaki kazı çalışmalarının büyük bir tarihi değere sahip olduğunu vurguladı.