ANTİK LATMOS DAĞLARI’NA MADEN TEHDİDİ

 MUHABİR
Muğla’nın Milas İlçesi ile Söke Karayolu üzerinde yer alan Herakleia’nın yer aldığı, Antik Çağ’da Latmos Dağları olarak bilinen Beşparmak Dağlarındaki maden faaliyetleri nedeniyle tarihi ve doğal güzellikler tehdit altında olduğunu öne süren çevreciler bölgedeki arkeolojik SİT alanında izinsiz çalışmalar yapıldığını iddia ederek, bölgedeki maden çalışmalarının sonlandırılmasını istiyorlar.

Muğla’nın Milas İlçesindeki Latmos Dağlarında maden faaliyetleri nedeniyle tarihi ve doğal güzellikler tehdit altında olduğunu öne süren çevreciler bölgedeki arkeolojik SİT alanında izinsiz çalışmalar yapıldığını iddia ederek, bölgedeki maden çalışmalarının sonlandırılmasını istiyorlar.

Latmos için mücadele eden STK’lar Muğla ve Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na çağrıda bulunarak, bölgede yüzyıllardır yaşam alanı olarak kullanılan bu eski eserleri tescil edip koruma altına alınmasını istiyorlar.

whatsapp-image-2024-05-22-at-10-41-58.jpeg

Beşparmak Dağlarının olduğu bölgede 2007 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına dayanarak başlatılan maden çalışmalarının sonlandırılması isteniyor.

STK’lar bölgede Polat, Egamin, Eysim, Esan, Kormat ve Kale gibi büyük madencilik şirketlerinin kuvars ve feldspat madenleri olduğunu öne sürüyorlar.

8BİN 500 YILLIK KAYA RESİMLERİ BULUNUYOR

Latmos Dağı’nda 8 bin 500 yıllık kaya resimleri ve arkeolojik eserlerin bulunuyor. Latmos Platformu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar ve düzenlediği etkinliklerle bölgede devam eden maden faaliyetlerinin doğaya ve tarihi eserlere geri döndürülemez zararlar vereceği konusunda yetkilileri uyarıyor.

STK’lar Bölgede bulunan feldspat–kuvars madeninin kapasite artışı için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davalarla bu alanların “orman alanı”, “mera alanı” ve “tarım arazisi” olarak tescil edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

MADEN KEPÇELERİ BÖLGEYE GİRDİ İDDİASI

Latmos Platformu üyeleri ve çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Latmos Dağlarının olduğu bölgede bulunan Çörlen yaylasına giren maden şirketine ait kepçenin kayaları kırmaya başladığına dair paylaşımlarda bulundu.

whatsapp-image-2024-05-22-at-10-41-57.jpeg

Maden şirketine ait iş makinesinin arkeolojik SİT alanı içinden geçirilip Çörlen Yaylası'nda maden açılacak sahaya getirildiği bilgisini vererek, 2007 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına dayanarak başlatılacak çalışmaların yasa ve mevzuatlara aykırılığı ile ilgili hukuki süreci birkaç gün içinde başlatılacaklarını ifade ettiler.

MAHKEME KAPASİTE ARTIŞINI İPTAL ETTİ

Aydın Bölge İdare Mahkemesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Latmos‘ta Kale Maden için verdiği kapasite artışı iznini iptal ettiği öğrenildi. Bu kararla, Kale Maden’in kapasite artışı talebi ikinci kez reddedilmiş olduğu bildirildi.

Kale Maden, 2004 yılında Bakanlıktan aldığı izinle Aydın’ın Söke ilçesinde ilk ocağını açmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ise kapasite artışı talebiyle yeniden başvurmuş, ancak bu izin Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti ve Danıştay da bu kararı onaylamıştı. Şirket, proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurmuş ve Bakanlık tarafından ikinci kez ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı.

TÜRKİYE’NİN FELDSPAT REZERVİ DÜNYA REZERVİNİN YÜZDE 14’Ü

TMMOB Maden Mühendisleri Odası / Şubat 2010’da yayınlanan Feldspat Raporu’ na göre Türkiye’nin feldspat rezervi dünya rezervinin yaklaşık yüzde 14’ü kadar. Dünya feldspat üretiminin yüzde 60’ı seramik üzerine.

2023 YILINDA MUĞLA’DA 298 PROJE İÇİN ÇED DUYURUSU YAYIMLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılında Muğla’da 298 proje için çevresel etki değerlendirme duyurusu yayımladı.

Geçtiğimiz yıl Muğla sınırları içerisinde yapılması planlanan 127 proje için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. 2022 yılında bu rakam 145’ti. Çevresel etki değerlendirme süreci başlatılan 127 projeden 40’ı maden, petrol ve doğalgaz, 15’i gıda, 17’si enerji, 26’sı turizm, 15’i kıyı, 3’ü atık, 5’i hayvancılık, 2’si konut, 1 su, 1 sanayi, 2’si ulaşım projesi.

MADENCİLERİN GÖZDESİ MİLAS

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan Proje başvurularında Muğla’nın Milas ilçesi ilk sırada yer aldı. Milas’ta çoğunluğu gıda, maden, petrol, doğalgaz, enerji ve kıyı olmak üzere 2023 yılında 29 proje için ÇED süreci başlatıldı, 26 proje için ÇED gerekli değil kararı, 4 proje için ÇED olumlu kararı verildi.

Bodrum’da 24, Menteşe’de 9, Yatağan’da 16, Datça’da 8, Kavaklıdere’de 4, Köyceğiz’de 6, Fethiye’de 9, Marmaris’te 7, Dalaman’da 2, Ortaca’da 2, Seydikemer’de 12 ve Ula’da 4 proje için ÇED süreci başlatıldı. Öte yandan, Bakanlık tarafından 7 projenin ÇED dosyası iptal edildi.

whatsapp-image-2024-05-22-at-10-41-58-1.jpeg

Bu haber toplam 789 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.