Milattan önce 3000 yılına tarihlenen Likya Uygarlığının kalıntıları üzerine kurulmuş Seydikemer ve Fethiye, günümüzde bisiklet tutkunlarının rotası arasında yer alıyor. Coğrafi koşulları yanında doğal ve kültürel değerleri ile bisiklet sporu ve turizmi için sayısız olanaklar ortaya koyan Seydikemer ve Fethiye, içinde barındırdığı bisiklet rotalarıyla bisiklet tutkunlarına çeşitli alternatifler sunuyor.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’ün de girişimleri sonucunda 2021 yılında başlatılan Antik Pedal projesi Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından 1 milyon 294 bin lira destek almaya hak kazanmıştı. Seydikemer ve Fethiye’nin alternatif turizm potansiyellerinin arttırılması, ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığının arttırılması, turizmin 12 aya yayılması ve bölgedeki bio çeşitliliği tanıtmak amacıyla başlatılan proje, Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli döneminde de yürütülmeye devam edecek.

Muğla Valiliği 75. Yıl toplantı salonunda yapılan değerlendirme toplantısına Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Sarı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Seydikemer Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Hasan Çetin, Muğla Valiliği Proje Ofisinden Buket Ballıel Ünal, Damla Bülbüloğlu, Fethiye Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Tek ile Eurovelo temsilcisi Feridun Özturk katıldı.

Projede gelinen noktanın değerlendirildiği toplantıda; Antik Pedal Projesi ile Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin tarihi, doğal ve kültürel değerlerinin korunarak tanıtılması, nitelikli kırsal kalkınmaya olanak sağlayacak bisiklet rotaların belirlenmesi ve Muğla’nın Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı’na (EUROVELO) dahil edilmesi amaçlandı.

Doğal değerler, Fauna, flora, fungi, antik kent ve tarihi yerlerle ilgili bilgi verilerek bu rotalardan geçen bisiklet güzergahlarınla ilgili 285 ana ve 602 ara rota bilgisiyle alakalı sunum yapıldı. Sunumda Seydikemer’in zenginleri dikkat çekti. Seydikemer projede, antik ve tarihi yerler arasında Letoon Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Sidyma Antik Kenti, Araksa Antik Kenti, Oinoanda Antik Kenti ve Girmeler Mağarası ile projede yer alırken; doğal değerler de Saklıkent Kanyonu, Yakapark, Karanlıkiçi Kanyonu ve Girdev Gölü olarak yer alıyor.

Toplantıda Antik Pedal Projesi sayesinde farklı yaş gruplarından, farklı beklentilere sahip bisikletçiler tercihlerine uygun rotalarda sürüş yapabileceklerine, rotalardaki bu çeşitlilik aynı zamanda yılın farklı dönemlerine göre de kurgulanabileceğine dikkat çekildi.

Belli mevsimlerde kullanılacak endemik flora rotası, mantar rotası, orkide rotası vb. biyoçeşitlilik odaklı rotalar ve yörük göç rotası, zeytin hasadı, badem hasadı, bağ bozumu gibi somut olmayan kültürel miras odaklı rotalar proje kapsamında yer alacağı söylendi.

Proje kapsamında bisiklet dostu yollar belirlenip, bu güzergahta bulunan mahallelerde yaşayan yerel halkın projeye dahil edilmesi amaçlanıyor. Böylece yerel halkın projeden en iyi şekilde yararlanması, hedefleniyor.

Çamköy, kuzu çevirme ile birinci oldu Çamköy, kuzu çevirme ile birinci oldu

HABER:TEMEL IRMAK